میانجیگری در دعاوی ورزشی

میانجی گری در دعاوی ورزشی

میانجی گری (Mediation) دعاوی ورزشی یکی از انواع روش های میانجی گری است که برای حل و فصل اختلافات ورزشی به کار میرود.

میانجی گری در دادگاه داوری ورزش، قواعد حاکم، شرایط قرارداد، نحوه رسیدگی، نحوه تقدیم دادخواست و هزینه های میانجی گری دعاوی ورزشی موضوعاتی است که در این مقاله قصد داریم برای شما شرح دهیم.

تعریف میانجی گری ورزشی

میانجی گری دعاوی ورزشی توافقنامه ای است که به موجب آن طرفین مرجع رسیدگی به اختلافات کنونی یا اختلافاتی که ممکن است در آینده بروز نماید را به مرجع میانجی گر و حل آن از طریق مذاکره واگذار می نمایند

میانجی گری در دادگاه داوری ورزش

میانجی گری (Mediation) یکی از روش های حل اختلاف است که در دادگاه داوری ورزش به اختلافاتی که شرط میانجی گری دعوای ورزشی در آن ها وجود دارد رسیدگی میگردد، میانجی گری نه تنها سبب حل اختلاف بین ورزشکاران و تیم هایشان میشود بلکه باعث میشود تا روابط آن ها بهبود یابد و اختلافات مابین طرفین به بهترین نحو حل و فصل گردد.

دادگاه مقرراتی را در خصوص قواعد حاکم بر میانجی گری دعاوی ورزشی تنظیم نموده است صلاحیت دادگاه داوری در خصوص میانجی گری از اراده طرفین دعوی نشات میگیرد و به اختلافاتی با ویژگی های مشخص رسیدگی می نماید. نکته حائز اهمیت در خصوص میانجی گری این است که اصل آزادی اراده ی طرفین بیشتر از شرط داوری لحاظ شده است یعنی اصحاب اختلاف در خصوص انتخاب قانون حاکم بر میانجی گری دعوای ورزشی، قواعد رسیدگی و زمان میانجی گری به نوعی آزادی عمل بیشتری خواهند داشت.

شرط میانجی گری در یک قرارداد ورزشی میتواند ضمن تنظیم قرارداد ورزشی یا در قرارداد جداگانه ای به وجود بیاید و مرجع رسیدگی به آن نیز در این قرارداد مشخص گردد، با تنظیم یک قرارداد میانجی گری ورزشی و تعیین مرجع درست اشخاص طرف قرارداد میتوانند درصورت بروز اختلاف به مرجع تعیین شده مراجعه و درخواست میانجی گری اختلاف ورزشی خود را مطرح نمایند.

بیشتر بدانید:  دادگاه داوری ورزشی (CAS)

شرایط قرارداد میانجی گری در دعاوی ورزشی

قرارداد (شرط) میانجی گری در ماده ۲ مقررات میانجی گری دادگاه CAS این گونه تعریف شده است: میانجی گری دادگاه داوری قرارداد و توافقی است که به موجب آن طرفین قرارداد متعهد می گردند تا اختلافات به وجود آمده یا اختلافاتی که ممکن است در آینده به وجود بیاید را به مرجع میانجی گر ارجاع دهند. دلیل این موضوع آزادی بیشتر طرفین و هزینه های کمتر این روش است.

ممکن است گاها در قرارداد میانجی گری شرطی گنجانده شود که در صورت حل نشدن اختلاف از طریق میانجی گری طرفین شرط رسیدگی از طریق درخواست داوری ورزشی را تعیین نمایند یعنی این که طرفین بدوا دعوای خود را بدوا در مرجع میانجی گری مطرح و در صورت حل نشدن به شعب داوری ارجاع دهند همچنین ممکن است دعوایی که در حال رسیدگی در شعب داوری دادگاه CAS است را جهت رسیدگی به میانجی گری دادگاه داوری ورزش ارجاع دهند که در این صورت مدت میانجی گری باید مشخص شود و ترجیحا کوتاه باشد.

قواعد میانجی گری دعاوی ورزشی چه اختلافات ورزشی ای را در بر میگیرد؟

در مطلب دادگاه داوری ورزش اشاره نمودیم که شعب معمولی و تجدید نظر به چه اختلافاتی رسیدگی می نمایند همان گونه که این شعب دعاوی خاصی را مورد بررسی قرار میدهند این امر در خصوص میانجی گری نیز به همین گونه است، پس صلاحیت میانجی گر در دعاوی ورزشی هم در خصوص رسیدگی به همه ی اختلافات ورزشی نیست.

قواعد دادگاه داوری به گونه ای تنظیم شده است که مرجع میانجی گری دعاوی ورزشی صرفا به اختلافاتی رسیدگی می نماید که در صلاحیت شعبه داوری معمولی باشند. بنابراین اگر یک ورزشکار یا باشگاهی به تصمیم یک نهاد ملی یا بین المللی معترض باشد در این صورت نمیتواند درخواست رسیدگی از طریق میانجی گری برای دعوای ورزشی خود را از دادگاه داوری ورزش بخواهد دلیل این موضوع هم این است که این موضوع در حیطه صلاحیت شعبه تجدید نظر دادگاه است نه شعبه معمولی.

پس شخص نمیتواند درخواست رسیدگی از طریق میانجی گری دعوای ورزشی را از دادگاه در خصوص موضوعی که در صلاحیت رسیدگی شعبه تجدید نظر است بخواهد فقط موضوعاتی قابل درخواست میانجی گری ورزشی هستند که در صلاحیت شعبه معمولی دادگاه داوری ورزش باشند. البته لازم به ذکر است با اصلاحاتی که در سال ۲۰۱۳ صورت گرفت امکان ارجاع سایر اختلافات مربوط به قواعد آمره در صورت رضایت طرفین به مرجع میانجی گری وجود دارد.

نحوه رسیدگی در میانجی گری دعاوی ورزشی

رسیدگی در میانجی گری دعاوی ورزشی با تقدیم دادخواستی به این دادگاه شروع میشود این درخواست متضمن مشخصات متقاضی درخواست میانجی گری ورزشی، طرف وی، نسخه ای از قرارداد که در آن شرط رسیدگی میانجی گری در دادگاه داوری ورزش ذکر شده باشد است و پس از پرداخت هزینه میانجی گری روند رسیدگی آغاز خواهد گردید در ادامه میانجی گر که توسط شورای بین المللی داوری انتخاب شده است با توافق طرفین برای رسیدگی به موضوع تعیین خواهد گردید.

درصورت عدم تراضی طرفین ریاست دادگاه پس از مشورت با اصحاب دعوی میانجی گر را برای رسیدگی به موضوع میانجی گری دعوای ورزشی خود انتخاب خواهند نمود.

اصحاب میانجی گری و شرایط حضور وکیل در دعوای ورزشی

افرادی که به نحوی با ورزش ارتباط جدی دارند و همچنین افرادی که اختلافی مرتبط با ورزش برای آنها ایجاد شده است می توانند درخواست میانجی گری دعاوی ورزشی خود را در دادگاه CAS مطرح نمایند، اصحاب اختلاف می توانند خود در جلسه حضور یابند یا وکیل ورزشی خود را جهت طرح موضوع به دادگاه بفرستند اما این موضوع باید قبل از جلسه دادگاه به عرض طرف مقابل برسد نکته دیگر که بسیار حائز اهمیت است این موضوع است که اگر شخص نماینده ی قانونی خود را جهت حضور در جلسه معرفی نماید باید به وی اختیار کامل دهد این اختیارات باید به گونه ای باشد که نیاز به مشورت با اصیل نباشد یعنی وکیل شخص دارای اختیار تام باشد.

درخواست میانجی گری دعاوی ورزشی و شرایط و نحوه ابلاغ

یک درخواست میانجی گری دعاوی ورزشی باید دارای مشخصات متقاضی و وکیل ورزشی وی و علاوه بر این نسخه ای از قرارداد که در آن شرط میانجی گری در دادگاه داوری ورزش تصریح شده باشد، همچنین خلاصه اظهارات متقاضی نیز باید به دادگاه ارائه شود بعد از طی مراحل فوق و تقدیم درخواست، متقاضی میانجی گری دعوای ورزشی باید هزینه رسیدگی را پرداخت نماید.

تاریخ آغاز میانجی گری تاریخ دریافت درخواست میانجی گری دعاوی ورزشی توسط دفتر دادگاه CAS می باشد. پس از پشت سر گذاشتن این مراحل دادگاه به موجب اخطاریه ای طرف دیگر را از موضوع میانجی گری مطلع خواهد نمود. در این صورت شخص خوانده باید سهم خود را از هزینه میانجی گری بپردازد اما در خصوص اینکه علی رغم ابلاغ شخص خوانده در جلسه میانجی گری حضور نیابد پیش بینی ای صورت نگرفته است.

هزینه های میانجی گری دعاوی ورزشی چگونه محاسبه میشود ؟

مطابق ماده ۱۴ مقررات میانجی گری دادگاه CAS طرفین باید مبلغ هزینه میانجی گری را در مهلت تعیین شده پرداخت نمایند در غیر این صورت رسیدگی میانجی گری آغاز نخواهد شد، جز در مواردی که طرفین اختلاف خلاف این امر را توافق نمایند

هزینه میانجی گری دعاوی ورزشی شامل هزینه های دادگاه، هزینه میانجی گر و هزینه شهود و کارشناسان است هزینه های فوق الذکر بطور مساوی بر عهده طرفین خواهد بود و همچنین دفتر دادگاه مجاز است از طرفین دعوی بخواهد که بدوا مبلغی را به عنوان هزینه میانجی گری پرداخت نمایند.

بیشتر بدانید:  نحوه رسیدگی در دادگاه داوری ورزش

شرایط میانجی گری دعاوی ورزشی و نقش میانجی گر

میانجی گران دادگاه داوری ورزش (CAS) توسط شورای بین المللی داوری ورزش (ICAS) از لیست میانجی گران انتخاب می گردند مدت عضویت این افراد ۴ سال است که امکان تمدید آن نیز وجود دارد، انتخاب میانجی گر دعوای ورزشی بر عهده طرفین دعوی است و درصورت عدم توافی طرفین دعوی رییس دادگاه پس از مشورت با اصحاب دعوی میانجی گر را انتخاب می نماید.

یکی از مهم ترین نکات در خصوص میانجی گری دعاوی ورزشی این موضوع است که میانجی گر باید کاملا بی طرف باشد و موظف است هرگونه دلیل و نشانه ای که مبنی بر تردید قانونی نسبت به استقلال ایشان است را اعلام نماید، اما حتی در صورت اینکه عدم بی طرفی میانجی گر احراز شود یا عدم استقلال وی اثبات گردد باز هم طرفین موضوع میانجی گری دعاوی ورزشی میتوانند به میانجی گر اجازه رسیدگی دهند در صورت عدم توافق اصحاب دعوی رئیس دادگاه بعد از مشورت با طرفین موضوع یک میانجی گر دیگر برای آنها تعیین خواهد نمود.

میانجی گر باید اختلاف را به شیوه ای که مناسب می داند حل و فصل نماید وی وظیفه دارد اختلاف موضوع میانجی گری دعاوی ورزشی را مشخص نماید و مذاکراتی را با اصحاب میانجی گری یا به صورت جداگانه با هریک از آن ها سازماندهی نماید مقصود میانجی گری به طور کلی این است که میانجی گر به هدف و راه حل دست یابد اما باید بدانید که راه حل جنبه الزام آور ندارد.

روش های میانجی گری در دعاوی ورزشی
روش های میانجی گری در دعاوی ورزشی

روش میانجی گری و کیفیت آن

شیوه میانجی گری دعاوی ورزشی با توافق طرفین انتخاب می گردد در صورت عدم توافق برروی شیوه ی میانجی گری دعوای ورزشی خود میانجی گر شیوه ی آن را انتخاب خواهد نمود تعیین جدول زمانی بر عهده میانجی گر است که طبق این جدول طرفین اظهارات خود را به میانجی گر و طرف خود اعلام نمایند و مدارک خود را به دادگاه تحویل دهند.

اظهارات میانجی گری دعاوی ورزشی باید متضمن خلاصه ای از موضوع اختلاف و دفاعیات حقوقی باشد هر یک از طرفین وظیفه دارند با حسن نیت با میانجی گر همکاری کنند، میانجی گر مخیر است هرگونه راه حلی که موثر و مفید بداند را اجرا نماید همچنین وی می تواند بنا بر صلاح دید با هرکدام از طرفین دعوی موضوع میانجی گری دعاوی ورزشی جلسه ای جداگانه برگزار نماید و دادگاه بنا به دلایلی در این خصوص به وی آزادی کامل اعطا نموده است.

همان گونه که اشاره میانجی گری در دادگاه داوری ورزش دارای قواعدی است که با تجدید نظر خواهی دعاوی ورزشی و رسیدگی در شعب معمولی دادگاه داوری ورزش متفاوت است. به عنوان مثال نکته ای که در خصوص میانجی گری بسیار مورد توجه قرار میگیرد این موضوع است که میانجی گری یک امر کاملا محرمانه است، دادگاه در راستای محرمانه نگاه داشتن موضوع میانجی گری دعاوی ورزشی قواعد را به گونه ای تنظیم نموده است که به سری بودن موضوع میانجی گری اصرار زیادی می ورزد، یکی از قواعد در این راستا این است که اصحاب دعوی یا نمایندگان آنها یا وکیل ورزشی اصحاب دعوی و سایر افراد دیگری که در موضوع میانجی گری دعوای ورزشی حضور دارند باید موضوع را محرمانه بدانند و نبایست هیچ گونه اطلاعاتی را به اشخاص ثالث افشا نمایند جز در مواردی که قانون لازم دانسته است.

بنابراین اصحاب دعوی نمی توانند میانجی گر را برای ارائه مدارک میانجی گری یا شهادت در مرجع رسیدگی داوری یا قضایی تحت فشار بگذارند مگر در مواردی که در قانون حاکم بر اختلاف یا توافق طرفین به این صورت پیش بینی شده باشد همچنین میانجی گر نمی تواند بدون رضایت طرفین اظهارات هیچ یک از طرفین دعوی را برای دیگری افشا نماید.

نکته مهم دیگر این است که مدارک و اظهارات طرفین درجلسات موضوع میانجی گری دعاوی ورزشی ثبت نخواهد گردید و پس از ختم جلسه مدارک و ادله هر یک از طرفین به آن ها بازگردانده خواهد شد.

لازم به ذکر است در موارد زیر استناد طرفین در رسیدگی داوری و قضایی به مدارک و اظهارات میانجی گری مجاز نیست مگر اینکه به موجب قانون حاکم یا توافق طرفین خلاف آن مقرر شده باشد

  1. اظهارات و راه حل هایی که برای حل اختلاف در رسیدگی میانجی گری ارائه شده بود.
  2. اذعان و اقراری که در جریان رسیدگی میانجی گری صورت پذیرفته است.
  3. اظهارات و راه حل های پیشنهادی میانجی گری در جریان رسیدگی میانجی گری.
  4. بیان این نکته که طرف مقابل علاقه ای نسبت به پذیرش راه حل میانجی گری نداشته است.

حل و فصل اختلاف

سازش و حل فصل اختلاف نیازمند امضای میانجی گر و اصحاب اختلاف است و باید مورد تصدیق آنها قرار گیرد در صورت توافق اصحاب اختلاف می توانند یک نسخه از سازش نامه را درخواست نمایند همچنین در صورت حصول توافق نسخه ای از توافقنامه به دفتر دادگاه داوری داده میشود.

پس از صورت پذیرفتن سازش اگر توافق به هر نحوی نقض گردد هر یک از طرفین می توانند به توافق نامه در هر نهاد داوری یا قضایی استناد نمایند

ناکامی در حل و فصل اختلاف و میانجی گری

طرفین موضوع میانجی گری دعاوی ورزشی در صورت عدم توافق با یکدیگر می توانند با توجه به ماهیت اختلاف رخ داده به مرجع صالح رسیدگی کننده برای حل اختلاف مراجعه نمایند و حتی ممکن است در قرارداد میانجی گری شرط رسیدگی داوری ذکر و پیش بینی شده باشد که در این صورت با توجه به ماده ۴۴ پاراگراف ۴ کد دادگاه داوری ورزش رسیدگی به صورت فوری انجام پذیرد در صورت عدم حصول توافق بین طرفین و ارجاع موضوع به نهاد داوری، میانجی گر نمیتواند به عنوان داور برای رسیدگی به همان موضوع اختلاف انتخاب گردد.

پایان میانجی گری دعاوی ورزشی

پس از طی مراحل میانجی گر رسیدگی را ختم می نماید و چنانچه اختلاف رخ داده حل شود تصمیمی در خصوص آن گرفته خواهد شد که قابل استناد و معتبر است ولی اگر میانجی گری دعاوی ورزشی به نتیجه ای نرسد ختم میانجی گری اعلام می گردد و موضوع دعوی بر حسب مورد در نهادهای دیگر مانند داوری یا نهاد های قضایی رسیدگی می گردد.

اگر هریک از طرفین دعوی یا هردوی آن ها ختم میانجی گری را به صورت کتبی اعلام نمایند یا هزینه میانجی گری را در مهلت مقرر شده پرداخت ننمایند میانجی گری به پایان می رسد.

وکیل برای میانجی گری در دعاوی ورزشی
وکیل برای میانجی گری در دعاوی ورزشی

وکیل برای میانجی گری ورزشی

میانجی گری دعاوی ورزشی امری تخصصی است این موضوع دارای قواعدی است که معمولا عامه ی مردم با آن ها آشنایی ندارند موارد زیادی از جمله مستندات، اظهارت نزد میانجی گر و حتی نحوه بیان موضوع و خواسته در تعیین نتیجه ی میانجی گری نقش بسزایی را ایفا میکند، گروه وکلای لاهه با داشتن کادری متشکل از وکلای مجرب و متخصص در زمینه قوانین ورزشی میتواند شما را در کسب نتیجه ی مطلوب در تمامی دعاوی ورزشی از جمله میانجی گری دعاوی ورزشی در دادگاه داوری ورزش یاری نماید.

سوالات متداول

اظهارات باید متضمن خلاصه ای از موضوع اختلاف و دفاعیات حقوقی باشد.

خیر این موضوع در صلاحیت شعبه معمولی دادگاه CAS نیست از این رو نمیتوان چنین اختلافی را به میانجی گری ارجاع نمود.

با تقدیم دادخواستی به دادگاه حکمیت ورزش، مشخصات متقاضی میانجی گری دعاوی ورزشی، مشخصات طرف وی، نسخه ای از قرارداد فی مابین و پرداخت هزینه میانجی گری آغاز می گردد.

بله دادگاه CAS، دادگاه حکمیت ورزش و دادگاه داوری ورزش همگی یک مرجع رسیدگی به دعاوی ورزشی هستند که در لوزان سوئیس واقع شده اند.

بله روش درخواست داوری ورزشی و تجدید نظر خواهی ورزشی از روش های دیگر حل اختلاف ورزشی به شمار می آیند.

به این مطلب از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۶ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
مقررات قانونی در مورد بازیکن اضافه در زمین و تعویض ششم
نوشتهٔ بعدی
ترانسفر بازیکن فوتبال

دیگر مطالب این دسته بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
مشاوره با لاهه در واتساپ
Call Now Button