اتاق حل اختلافات فیفا

اتاق حل اختلافات فیفا

اتاق حل اختلاف فیفا یکی از زیر مجموعه های فیفا است که به حل و فصل برخی اختلافات می پردازد. فیفا نهادی ناظر و برگزار کننده مسابقات فوتبال، فوتسال و همچنین فوتبال ساحلی است که در حاضر حاضر ریاست آن برعهده جیانی اینفانتینو است و مرکز آن در زوریخ سوئیس واقع شده است. اینکه اتاق حل اختلاف فیفا چه صلاحیت ها و وظایفی دارد و در چه شرایطی وارد عمل می شود از مواردی است که در این مطلب همراه با وکیل ورزشی به بررسی آن می پردازیم.

اتاق حل اختلاف فیفا چیست؟

اتاق حل اختلاف فیفا مرجعی است که توسط فیفا برای رسیدگی به برخی اختلافات ناشی از فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی در سال ۲۰۰۱ تاسیس شد. این نهاد تحت نظارت فیفا یا همان فدراسیون بین المللی فوتبال به فعالیت می پردازد. اتاق حل اختلاف فیفا با نام اختصاری DRC یا همان Dispute Resolution Chamber شناخته می شود. رویه عملکرد فیفا مقرره ایست که در سال ۲۰۱۷ تصویب و از سال ۲۰۱۸ لازم الاجرا گردید. توسعه یافتگی فعالیت های ورزشی ایجاد نهادهای مختلف جهت نظارت و همچنین حل اختلافات را به دنبال دارد.

صلاحیت و وظایف اتاق حل اختلاف فیفا

در دنیای امروز فوتبال و فوتسال از آن دسته فعالیت هایی هستند که با پیشرفت بسیاری روبرو بوده اند. این پیشرفت چه در سطح جهانی و چه در سطح داخلی می تواند موجب بروز اختلافاتی میان باشگاه و بازیکن شود. با توجه به پیشرفت سطح بازیکنان لیگ داخلی ایران، موضوع ترانسفر بازیکن به لیگ های کشورهای اروپا و قاره آسیا با استقبالی بسیاری مواجه شده است به همین جهت پرونده بسیاری از بازیکنان ایرانی هم در اتاق حل اختلاف فیفا دیده می شود. صلاحیت اصلی اتاق حل اختلاف فیفا رسیدگی به شکایات و دعاوی میان باشگاه ها و بازیکنان ناشی از قرارداد حرفه ای بازیکنان است. ممکن است یک باشگاه به صورت یکطرفه قرارداد خود را با بازیکن مورد نظر فسخ نماید رسیدگی به این نوع از شکایات در دستور کار اتاق حل اختلاف فیفا قرار دارد.

از صلاحیت های فرعی اتاق حل اختلاف فیفا رسیدگی به درخواست حق رشد و آموزش (Training Compensation) و حق همبستگی (Solidarity Mechanism ) باشگاه ها را نیز جز وظایف خود دانسته و به آن عمل می کند. حق رشد چیست؟ حق رشد حقی است که متعلق به باشگاهی بوده که یک بازیکن را از سن ۱۲ تا ۲۱ سالگی آموزش داده و او را وارد دنیای حرفه ای فوتبال می کند. اخذ حق رشد یکی از راه های تامین مالی باشگاه  است که اغلب بر آن نظارتی صورت نمی گیرد. درصورتیکه بازیکن تا اخر سن ۲۳ سالگی با یک باشگاه حرفه ای قرارداد منعقد کند باشگاه جدید می بایست به باشگاه قدیم بازیکن ۲۰ درصد از قرارداد را تحت عنوان حق رشد پرداخت نماید. حق همبستگی نیز شرایطی تقریبا مشابه با حق رشد دارد.

بیشتر بدانید:  میانجیگری در دعاوی ورزشی

صلاحیت و وظایف اتاق حل اختلافات فیفا
صلاحیت و وظایف اتاق حل اختلافات فیفا

مقررات و قواعد حاکم بر اتاق حل اختلاف فیفا

اتاق حل اختلاف فیفا همانطور که پیش تر ذکر کردیم از مراجع و نهادهای حل اختلاف در زمینه فوتبال و فوتسال در سطح بین المللی است. اساسنامه فیفا، مقررات کلی نقل و انتقال بازیکنان کشورها و جهان، ساز و کارهایی که در محاکم دیگر به کار می برند، از مقررات حاکم بر اتاق حل اختلاف فیفا است. آرا صادره از اتاق حل اختلاف فیفا در مراجع بالاتر مثل دیوان عالی ورزش ظرف ۲۱ روز قابل استیناف یا تجدید نظر خواهی است. البته اغلب آرا اتاق حل اختلاف فیفا در دیوان عالی ورزش تایید می شوند.

کلیاتی که باید درباره اتاق حل اختلاف فیفا بدانیم!

اتاق حل اختلاف فیفا در آن دسته مراجعی قرار می گیرد که طرح دعوی و رسیدگی در آن رایگان بوده و رای آن قابل تجدید نظر خواهی در مراجع عالی است. اتاق حل اختلاف فیفا از طرفین دعوا و همچنین یک داور مستقل دعوت به عمل می آورد و از این طریق اقدام به رسیدگی می کند. طرفین دعوا تا ۲ سال از زمان بروز اختلاف مهلت طرح دعوا دارند. اتاق حل اختلاف فیفا صلاحیت رسیدگی در خصوص هزینه های طرح دعوا مانند حق الوکاله وکیل ندارد. طرفین یعنی چه باشگاه ها و چه بازیکنان می توانند به وکیل دیگری نیابت یا وکالت دهند تا به جای آنان پیگیر امور اتاق حل اختلاف فیفا باشد البته این وکالت باید از طریق وکالت نامه مکتوب به اتاق حل اختلاف فیفا ثابت شود. مدارک تقدیمی به اتاق حل اختلاف فیفا باید به یکی از زبان های آلمانی، اسپانیایی، فرانسوی یا انگلیسی ترجمه شود.

اعضا اتاق حل اختلاف فیفا

اتاق حل اختلاف فیفا از متشکل از تعداد مساوی نمایندگان باشگاه ها یا بازیکنان است. این اعضا به این ترتیب، ۱ رئیس، یک نایب رئیس و همچنین ۲۶ عضو دیگر که نمایندگی باشگاه و بازیکنان را برعهده دارد در اتاق حل اختلاف به فعالیت می پردازند. نهاد نظارت گر بر فعالیت این اعضا کمیته وضعیت بازیکنان فیفا (FIFA PSC) است.

نمونه آرا صادره از اتاق حل اختلاف فیفا

۱) ۳ یا ۴ سال گذشته مهدی طارمی از تیم پرسپولیس به تیم ریزه اسپور ترکیه پیوست. پس از گذشت مدتی در عین ناباوری مهدی طارمی به تیم پرسپولیس بازگشت و اقدام به عقد قرارداد با این تیم کرد. زمانی از این اتفاق نگذشته بود که باشگاه ریزه اسپور ترکیه از مهدی طارمی و باشگاه پرسپولیس  به اتاق حل اختلاف فیفا به علت عقد قرارداد غیرقانونی شکایت نمود. این شکایت نتیجه ای جز محرومیت مهدی طارمی و همچنین بسته شدن پنجره نقل انتقالاتی پرسپولیس در بر نداشت.

۲) شکایت امید سینگ بازیکن سابق آلومینیوم اراک و نساجی قائمشهر از باشگاه هندی به دلیل عدم پایبندی به تعهدات قراردادی از دیگر پرونده های رسیدگی شده در اتاق حل اختلاف است. در این پرونده اتاق حل اختلاف فیفا باشگاه هندی را به ۲ سال مبلغ کل قرارداد امید سینگ و همچنین خسارات ناشی از طرح دعوا محکوم نمود. پس از آن باشگاه هندی از دیوان عالی ورزش اقدام به تجدید نظر نمود اما دیوان عالی ورزش رای اتاق حل اختلاف فیفا را تایید کرد.

۳) دو سال پیش رضا شکاری از باشگاه ذوب آهن اصفهان به باشگاه روبین کازان روسیه پیوست. باشگاه ذوب آهن اقدام به شکایت علیه رضا شکاری نمود تا بتواند از این فرد خسارت مالی گرفته و اما با رای اتاق حل اختلاف فیفا رضا شکاری تبرئه شد و پس از آن توانست در ایران برای باشگاه تراکتور سازی بازی کند. در این رای اینگونه آمده است که طرفین شاکی (باشگاه روبین کازان و ذوب آهن) طی ۱۰ روز فرصت دارند تا از اتاق حل اختلاف فیفا درخواست دلایل رد شکایت را بنمایند و پس از این مدت ظرف مهلت ۲۱ روز درخواست تجدید نظر خود را به دیوان عالی ورزش (CAS) تقدیم نمایند.

بیشتر بدانید:  تجدید نظر خواهی دعاوی ورزشی

وکالت دعاوی در اتاق حل اختلافات فیفا
وکالت دعاوی در اتاق حل اختلافات فیفا

وکالت دعاوی در اتاق حل اختلاف فیفا

شکایات و دعاوی مطرح شده در اتاق حل اختلاف فیفا و همچنین دیگر مراجع حل اختلاف بین المللی در ظاهر امر ساده و در باطن پیچیدگی هایی دارد که این پیچیدگی ها از چشمان کسانی که متخصص این امر هستند پوشیده است. به همین خاطر پیگیری این دعاوی توسط وکیل ورزشی متخصص، مسلط بر قوانین فیفا و همچنین مسلط بر زبان های زنده دنیا امری حیاتی است زیرا همانطور که دیده ایم بسیاری از پرونده های ورزشی به علت عدم توجه به جزئیات با شکست مواجه شده است. گروه وکلا لاهه با تشکیل دپارتمان ورزشی و همکاری با برترین وکلا ورزشی ایران چشم اندازی تازه و روشن در عرصه امور حقوقی ورزشی بوجود آورده است. گروه وکلا لاهه می تواند شما را در تمامی مراحل دعاویتان همراهی نماید.

سوالات متداول

خیر حیطه فعالیت اتاق حل اختلاف فیفا اختلافات ناشی از فوتبال و فوتسال است.

طرح دعوا در اتاق حل اختلاف فیفا رایگان بوده و هزینه ای ندارد.

برای مشاوره با وکلای ورزشی لاهه در خصوص دعوا اقامه شده در اتاق حل اختلاف فیفا لازم است تا با شماره ۸۸۷۱۱۱۳۰ تماس برقرار نمایید.

خیر رسیدگی به اختلافات میان باشگاه ها اغلب در کمیته تعیین وضعیت بازیکنان رسیدگی می شود.

بله طرفین می توانند برای حضور و پیگیری در اتاق حل اختلاف فیفا به وکیل وکالت دهند اما این وکالت می بایست با وکالتنامه کتبی به اتاق حل اختلاف فیفا ثابت شود.

به این مطلب از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
مدیر برنامه ورزشی
نوشتهٔ بعدی
آیا خرید باشگاه برای سرمایه گذاری مناسب است؟

دیگر مطالب این دسته بندی

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام خسته نباشید. درمورد آرا صادره از اتاق حل اختلاف فیفا به کدوم‌ مرجع میتونیم اعتراض کنیم؟

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۲۰ خرداد ۱۴۰۱ ۱۰:۳۷

      سلام و درود. وکیل ورزشی اذعان می دارد: آرا صادره از اتاق حل اختلاف قابل تجدید نظر خواهی در دیوان عالی ورزش است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
مشاوره با لاهه در واتساپ
Call Now Button