همه چیز درباره دوپینگ

دوپینگ ورزشی

امروزه دوپینگ به یک چالش در رقابت های بین المللی و دیگر مسابقات ورزشی ملی تبدیل شده است، ممکن است بخواهید بدانید دوپینگ ورزشکاران چیست یا تست دوپینگ چیست؟ اگر می خواهیم به پاسخ این سوالات برسیم که دوپینگ ورزشی دقیقا چیست و تست دوپینگ چگونه انجام می گیرد باید در مورد دوپینگ اطلاعات اولیه داشته باشیم.

‎وکیل ورزشی متخصص اعتراض به تست دوپینگ به شما پیشنهاد می نماید در صورتی که اطلاعاتی در‌ مورد اینکه دوپینگ چیست ندارید دوپینگ از نظر کمیته ها و سازمان های بین المللی چه تعریفی دارد و‌ می خواهید بدانید اعتراض به تست دوپینگ چگونه امکان پذیر می شود و دوپینگ ورزشی چگونه انجام می شود یا مقررات ناظر بر دوپینگ ورزشی و اعتراض به تست دوپینگ را چه سازمان هایی تعیین می نمایند در این مطلب با وکیل ورزشی گروه وکلای بین المللی لاهه همراه باشید.

فهرست این مطلب: نمایش

‎تعریف دوپینگ ورزشی از دیدگاه گروه وکلای لاهه

‎دوپینگ ورزشی (Doping) به فرانسوی (Dopage) به حالتی دوپینگ ورزشی گفته میشود که ورزشکار نیرو و قدرت خود را به واسطه داروهایی یا روش های دیگری که مصرف و استفاده از آنها توسط سازمان های ناظر بر مسابقات ورزشی و نهادهای ذیربط برای شرکت در مسابقات ممنوع اعلام شده است به دست بیاورد و یا با نیروی مقدار بالایی از دارو وارد مسابقات شود.

‎تعریف واژه ی دوپینگ و فلسفه پیدایش این واژه

دوپینگ ورزشی در عرف و عامه اینگونه تعریف شده است دوپینگ ورزشی به معنای استفاده ورزشکار از مواد یا روش‌هایی است که به قصد افزایش کارایی در ورزش انجام می‌شود. کلمه دوپینگ یک کلمه با ریشه آفریقایی است، یک نوشیدنی الکلی در آفریقای جنوبی در زمان قدیم وجود داشته است که مردان برای افزایش توانایی در رقص و دوام بیشتر از ان استفاده می کرده اند دلیل استفاده در ورزش این است که دوپینگ نیز جهت افزایش کارایی و توان ورزشکار انجام می گیرد.

‎دوپینگ ورزشکاران به صورت کلی و عامه تعریف شده است از: استفاده ورزشکار از مواد یا روش‌هایی که به قصد افزایش کارایی در ورزش انجام می شود.

‎اما این تعریف در خصوص اینکه دوپینگ چیست دارای ایراداتی است، اولین ایراد این است که جمله کلی می باشد و به جزییات اینکه چه دارویی یا چه روشی اشاره ننموده همچنین تعریف بالا به تمامی داروها و روش ها اطلاق‌ گردیده اما موضوع بررسی دوپینگ یک ورزشکار در خصوص داروهایی است که سازمانهای ناظر استفاده از انها را غیر مجاز می دانند فلذا از دلایل زیر به این نتیجه می رسیم که دوپینگ ورزشکاران از نظر گروه وکلای لاهه تعریف کامل تری از تعریف بالا می باشد.

تعریف دوپینگ ورزشی در قوانین ورزشی

‎سازمان های ناظر بر مقررات دوپینگ و تعیین اینکه دوپینگ چیست در این خصوص قوانین و حدودی را برای ورزشکار تعیین می نمایند که شما میتوانید از طریق مطالعه دقیق قوانین حاکم بر دوپینگ متوجه شوید دقیقا دوپینگ به چه اقداماتی از یک ورزشکار نسبت داده می شود.

‎دوپینگ ورزشی از نظر کمیته های بین المللی المپیک

‎دوپینگ ورزشی یعنی تجویز یا استفاده از هرگونه داروی خارجی و یا هر ماده که از بدن خود ورزشکار یا ورزشکار دیگری استفاده شود  به نحو غیرعادی یا استفاده از روش های غیرطبیعی و ناعادلانه، توسط ورزشکار مسابقه دهنده با هدف انحصاری افزایش کارآیی در مسابقه بطور تصنعی.

‎دوپینگ ورزشکاران از نظر پزشکی جز کدام شاخه های پزشکی قرار میگیرد؟

‎در بالا گفتیم که دوپینگ چیست حالا اگر میخواهید بدانید دوپینگ ورزشکاران جزو کدامیک از شاخه های پزشکی ورزشی می باشد. دوپینگ ورزشکاران در زیر مجموعه شاخه پزشکی ورزشی قرار می گیرد و افرادی که در این رشته تحصیل نموده اند در خصوص اینکه دوپینگ ورزشی چیست و دارو های مورد استفاده در این حوزه مطالعه می نمایند.

شرایط و قوانین دوپینگ ورزشکاران
شرایط و قوانین دوپینگ ورزشکاران

‎انواع دوپبینگ از منظر روش مصرف

‎روش های متفاوتی برای مصرف داروی دوپینگ برای ورزشکاران  وجود دارد که عبارت اند از:

‎۱- خوردن
۲- نوشیدن
۳- تزریق
۴- دوپینگ خونی

  • به داروهایی که از طریق خوردن یا آشامیدن برای دوپینگ استفاده می شوند روش خوراکی گفته می شود.
  • دوپینگ خونی به حالتی از دوپینگ گفته میشود که در آن ورزشکار خون خود یا فرد دیگری را به خود تزریق می نماید.

‎اولین دوپینگ ورزشی چه زمانی اتفاق افتاد؟

‎اولین استفاده مدرن دوپینگ را می توان به سال ۱۸۶۵ نسبت داد جایی که شناگران هلندی برای شرکت در رقابتهای جهانی دوپینگ کردند. در رقابتهای المپیک ۱۹۰۴ نیز توماس هیکز Thomas Hicks دوپینگ کرد و توانست برنده مدال طلای دوی ماراتون شود.

‎به یکی از مشهورترین مصارف دوپینگ می توان به بن جانسون (Ben Johnson) کانادایی در المپیک ۱۹۸۸ اشاره کرد. او که موفق شده بود در دوی ۱۰۰ متر رکورد باورنکردنیی از خود بجای بگذارد و مدال المپیک را از آن خود کند، بعد از رقابتهای المپیک در آزمایش دوپینگ رد شد و معلوم شد که او دوپینگ کرده بود.

‎خطرات دوپینگ ورزشی چیست؟

‎دوپینگ ورزشی علاوه بر اینکه غیر قانونی است و خطرات آن آبروی ورزشکار و ورزش حرفه ای وی را تهدید می نماید دارای خطرات جانی نیز برای ورزشکار می باشد.

‎دوپینگ ورزشی یکی از عوامل خطر آفرین برای ورزشکار است دلیل این موضوع هم این است که ورزشکار زمانی که دوپینگ ورزشی انجام دهد فشار بالایی را به بدن خود وارد می نماید و همین موضوع سبب ایجاد آسیب های جبران ناپذیر برای ورزشکار شود.

‎دوپینگ ورزشکاران از چه طریقی مشخص می شود؟

‎در موارد معمول تست دوپینگ ورزشکاران از طریق ادرار دریافت و مورد بررسی قرار می گیرد در صورتی که نمونه ادرار مثبت شود برای تایید نهایی اینکه دوپینگ ورزشی انجام گرفته است از ورزشکار نمونه خون گرفته می شود.

‎در صورتی که مقامات ناظر بر مسابقات شک کنند که دوپینگ خونی صورت گرفته است یا ورزشکار نوعی از دوپینگ را انجام داده که با گرفتن نمونه خون بهتر مشخص می گردد در این حالت نمونه خونی از ورزشکار گرفته می شود تا تست دوپینگ ورزشی وی دقیق تر مورد بررسی قرار گیرد

‎دوپینگ چه ورزشکارانی مورد بررسی قرار می گیرد؟

‎آیا این سوال در ذهن شما ایجاد شده که از تمامی ورزشکاران حاضر در مسابقات تست دوپینگ گرفته می شود یا خیر؟

پاسخ این سوال خیر است و از تمامی ورزشکاران در المپیک تست دوپینگ گرفته نمی شود تنها از مقامات اول تا چهارم هر رشته به علاوه چند نفر که به صورت تصادفی انتخاب می شوند تست دوپینگ گرفته می شود.

دوپینگ ورزشی در رشته های شنا، دو میدانی، وزنه برداری اول باید مورد بررسی قرار گیرد تا رکورد ورزشکاران ثبت شود.

در نظر داشته باشید ورزشکاران حاضر در مسابقات حتی اگر مقامی کسب نکنند باز هم ممکن است از آنها خواسته شود تا تست دوپینگ انجام دهند.

بیشتر بدانید:  اصول داوری در اختلافات ورزشی

‎چه داروهایی در مقررات مسابقات دوپینگ ورزشی تلقی می شوند؟

‎ورزشکاران در صورت مصرف داروهای ذیل :

‎۱_ داروهای محرک سیستم عصبی مرکزی (مخدر هایی مانند افدرین، کوکائین، آمفتامین و …)
۲_ داروهای مخدر (هرویین، مورفین، متادون، ترامادول و …)
۳_ استروئید‌ های انابولیک (تستسترون، ناندرلون، اکسی متالون و…)
۴_ داروهای‌ ادرار اور فوروسماید، تیازید، اسپیرونالاکتون و … نام برد.
۵_ هورمونهایی مانند پپتیدی و گلیکوپروتئینی و آنالوگهای این دسته (اریتروپوتین، هورمون رشد)

‎مجازات دوپینگ ورزشی چیست؟

‎به طور کلی دوپینگ ورزشی چه به صورت آگاهانه و چه نا اگاهانه دارای مجازات های عمومی می باشد (یعنی مجازات هایی که برای هر دونوع دوپینگ در نظر گرفته شده) است. که جدا از مجازاتهای خاص دوپینگ ورزشی عمدی و غیر عمدی است و برای هردو نوع یکسان می باشد.

‎مجازات های عمومی دوپینگ ورزشی عبارت اند از محرومیت از شرکت در مسابقات بین المللی و مسابقات تحت نظارت فدراسیون ملی کشور بازیکن (در دوپینگ عمدی و غیر عمدی زمان این محرومیت ها با هم متفاوت است)

  • ‎محرومیت ورزشکار دوپینگ کننده از شرکت در سمینار ها و یا همایش های بین المللی و رسمی
  • محرومیت از موقعیت های شغلی ورزشی از قبیل :مشاوره های ورزشی ، مربیگری، مسئولیت ریاست و داوری
  • سلب تمامی مدال ها،عناوین ،ترفیعات ، و مقام هایی که در زمان دوپینگ ورزشی یا قبل از ان توسط ورزشکار دریافت شده است.

‎دوپینگ ورزشی عمدی و غیر عمدی چیست؟

‎دوپینگ ورزشی ممکن است در حالت نا اگاهانه فرد برای وی اتفاق بی افتد البته باید بدانید مصرف تمامی داروهایی که در بالا اشاره شد جز دوپینگ عمدی تلقی می شود و ورزشکار در صورت مصرف این داروها نمیتواند به این بهانه متوسل شود که دوپینگ وی غیر عمدی بوده و در‌کل مصرف تمامی این داروها دوپینگ عمدی محسوب می شود

‎تا کنون فهمیدیم که دوپینگ ورزشی چیست و چه انواعی دارد حال اگر دوپینگ ورزشکار به صورت عمدی باشد (استفاده از داروهایی که در قوانین مسابقات ممنوع اعلام شده اند و در بالا به ان ها اشاره شد) مجازات ورزشکار به صورت زیر خواهد بود:

  • ‎در نخستین ارتکاب به جرم ۲ تا ۴ سال محرومیت از شرکت در مسابقات رسمی.
  • در دومین ارتکاب جرم محرومیت مادام العمر از شرکت در مسابقات رسمی

‎دوپینگ ورزشی غیر عمدی در حالتی اتفاق می افتد که ورزشکار نا اگاهانه مقدار بالایی (بیشتر از حد معمول) از دارو یا مواد ممنوعه را برای شرکت در مسابقات مصرف کرده باشد که این نوع از دوپینگ با دوپینگ عمدی ورزشکار از حیث مجازات های خاص متفاوت است که در ذیل به شرح آنها بپردازیم:

  • ‎در نخستین مورد تخلف ۳ تا ۶ ماه محرومیت از شرکت در مسابقات رسمی.
  • در دومین مورد تخلف ۲ سال محرومیت از شرکت در مسابقات رسمی.
  • در سومین مورد تخلف، محرومیت مادام العمر از شرکت در مسابقات ورزشی.

تست دوپینگ و اعتراض به این تست چگونه قابل انجام است؟

‎تست دوپینگ در دنیای امروز طی شرایطی که قوانین حقوق ورزشی تعیین می نماید قابل انجام است  همچنین با توجه به اینکه در سازمان های رسیدگی کننده به تست های دوپینگ قوانینی برای اعتراض به تست دوپینگ تعیین گردیده شما می توانید در کمیته های بین المللی المپیک، دادگاه داوری ورزش (CAS) و کمیته های ملی صادر کننده آرای دوپینگ به تست دوپینگ خود اعتراض نمایید و در مراجع ذی صلاح اعتراض خود را پیگیری نمایید.

‎در صورتی که با شرایط قوانین اعتراض به تست دوپینگ آشنایی ندارید می توانید موضوع خود را به وکیل ورزشی متخصص تست دوپینگ گروه وکلای بین المللی لاهه بسپارید تا تمامی مراحل رسیدگی به اعتراض را به بهترین نحو برای شما مدیریت نماید و امور رسیدگی را برای شما سهولت ببخشد که این موضوع احتمال پیروزی شما در اعتراض به تست را افزایش می دهد.

دوپینگ ورزشی و روش های اعتراض به آن

‎اعتراض به تست دوپینگ هر چند طی نمودن مراحلی را برای ورزشکار یا وکیل ورزشی وی در پی دارد اما می تواند در صورت تغییر رای دوپینگ ورزشکار از طریق اقدام در مراجع قانونی، آبرو و همچنین ادامه ورزش حرفه ای شخص را به وی برگرداند که این موضوع برای بسیاری از ورزشکاران حرفه ای بسیار حائز اهمیت است و این دسته از ورزشکاران که معتقدند اشتباهی در تست دوپینگ انها صورت گرفته می توانند به آرای صادره در مرجع صالح رسیدگی به موضوع مطرح اعتراض نمایند یا در دادگاه داوری ورزشی درخواست تجدید نظر خواهی ورزش طرح نمایند.

دوپینگ در دادگاه داوری ورزش چگونه بررسی می شود؟

‎آرای صادره از کمیته های ملی و همچنین فدراسیون ها کمیته های بین المللی المپیک در مرجعی به نام دادگاه داوری ورزش واقع در شهر لوزان کشور سوئیس مورد بررسی مجدد و تجدید نظر خواهی قرار میگیرد که این مرجع بین المللی رسیدگی به آرای صادره از مراجع ذکر شده می باشد پس ابتدا نیاز است بدانید منظور از عبارت تجدید نظر خواهی از تست دوپینگ همان اعتراض به رای داوری است که در دادگاه داوری ورزش (CAS) مورد بررسی قرار می گیرد. این دادگاه شعبه هایی در دنور استرالیا و ایالت متحده امریکا دارد که به موضوعات و دعاوی خاصی رسیدگی می نماید.

‎دادگاه داوری ورزش مرجع صلاحیت دار جهت رسیدگی به اعتراضات و درخواست های داوری آرایی می باشد که از کمیته های ملی کشور ها و کمیته های بین المللی ورزشی از جمله کمیته های بین المللی المپیک و فدراسیون های داخلی و بین المللی صادر میگرد صادر می گردد.

بیشتر بدانید:  تجدید نظر خواهی دعاوی ورزشی

وکیل برای پرونده دوپینگ ورزشی
وکیل برای پرونده دوپینگ ورزشی

‎دفاع از دعاوی مربوط به دوپینگ ورزشی در مراجع صلاحیت دار

‎دوپینگ ورزشی یکی از‌ موضوعاتی است که امروزه با‌ وجود تمام سختگیریها همچنان صورت می پذیرد، گروه وکلای لاهه کاملا با موضوعاتی که به ورزشکار یا آبروی حرفه ای وی خدشه وارد نماید مخالف است و به شما توصیه می کنیم از انجام اقدامات مضر تهدید کننده سلامت در خصوص ورزش حرفه ای خود خودداری نمایید

‎گروه وکلای لاهه متشکل از وکلای ورزشی بین المللی متخصص می تواند با ارائه خدماتی از قبیل اعتراض به تست دوپینگ، درخواست بررسی مجدد و رفع مشکلات پیش روی شما در زمینه دوپینگ شما را یاری نماید.

‎همچنین درصورتی که در‌خصوص موضوعاتی مانند تنظیم قراردادهای ورزشی، طرح دعوی در مراجع ورزشی داخلی و فدراسیون ها، طرح دعوی در سازمان و کمیته های بین المللی نیازمند وکیل ورزشی می باشید یا به خدمات مشاوره نیازمندید‌ با گروه وکلای متخصص لاهه تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول

خیر دوپینگ ممکن است به روش های نوشیدن خوردن تزریق و یا دوپینگ خونی انجام شود.

بله دوپینگ خونی به حالتی گفته می شود که ورزشکار خون خود یا ورزشکار دیگری که با او یک گروه خونی دارد را قبل از مسابقه به خود تزریق نماید دوپینگ تزریق به حالتی گفته می شود که دارو از طریق رگ به بدن وارد شود.

دوپینگ ورزشی جز شاخه های پزشکی ورزشی قرار می گیرد.

بله در صورتی که تست دوپینگ دارای دلایل و جهات اعتراض باشد دادگاه داوری ورزش به این موضوع رسیدگی می نماید.

بله در شرایطی که دلایلی وجود داشته باشد که در تست دوپینگ اشتباهی به وجود آمده است اعتراض به تست قابل پیگیری می باشد.
به این مطلب از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴ میانگین امتیاز: ۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
دستور موقت در آیین نامه فدراسیون فوتبال
نوشتهٔ بعدی
اعتراض به تست دوپینگ ورزشی

دیگر مطالب این دسته بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
مشاوره با لاهه در واتساپ
Call Now Button