کلاهبرداری از طریق رمز ارز جرم نوظهوری است که با شناخته شدن بازار رمز ارزها به وجود آمد. جذابیت بازار رمز ارزها افراد و سرمایه های بسیاری را به این بازار جذب کرده است و همین موضوع باعث شده است تا جرم کلاهبرداری در این بازار افزایش یابد. شما می توانید با افزایش اطلاعات خود و همچنین دقت در معاملات از کلاهبرداری از طریق رمز ارز در امان بمانید. در ادامه با وکیل بین المللی همراه باشید تا با روش های کلاهبرداری از طریق رمز ارز و نحوه ی پیشگیری از آن آشنا شوید.
پدیده کلاهبرداری از طریق رمز ارز
با توجه به افزایش قیمت ارزهای دیجیتال در بازار جهانی، کریپتو کارنسی ها کم کم در افکار عمومی و در نزد بازارهای مالی به جایی می رسند که می توانند ادعا کنند که پول فیات یا اسکناس یا سکه را کنار می زنند. قدرت رمز ارزها به حدی است که امروزه حوزه رمز ارز به یک صنعت بزرگ تبدیل شده است همزمان با اهمیت این موضوع کلاهبرداری ها، طمع و سودجویی ها نیز ظهور پیدا کرده و مانند همه حوزه های این جرایم کلاهبرداری از طریق رمز ارز نیز به یکی از جرایم پرتکرار تبدیل شده است. متاسفانه در کشور عزیزمان ایران به لحاظ فقدان آگاهی این جرم بزه دیدگان بسیاری را با خود دارد. شاید جمع بندی اولیه از این موضوع در دست نباشد ولی نمی توان آمار مالباختگان بازار رمز ارز را کم دانست.
افرادی با پیام هایی به زبان انگلیسی و از ایشان با پروفایل های لاکچری، ماشین های لوکس، ساعت های گران قیمت و برند به پروفایل ایرانیان مراجعه و از ایشان دعوت می کنند به منظور سرمایه گذاری وارد بازار رمز ارز شوند. مبلغی که ابتدای کار برای سرمایه گذاری تقاضا می شود ممکن است ناچیز باشد ولی پروسه همین جا تمام نمی شود. به شما وبگاه یا دامنه ای معرفی و شما در آنجا بازار را برای سرمایه گذاری مناسب سپس آدرس کیف پول مقصد ارسال و شما رمز ارزتان را انتقال می دهید. ولی همین پایان کار نیست و کار از اینجا شروع می شود. پس از اینکه شما رمز ارزتان را انتقال دادید دیگر امکان برگشت آن را ندارید البته وعده و طمع سودی که به شما گوشزد می شود هیچ گاه به شما این نکته را نمی گوید که سریعا این پول را خارج کنید بلکه هزار یا دو هزار دلار ابتدایی شما به پنجاه، شصت و یا هفتاد هزار دلار تبدیل می شود و حالا پس از این موضوع و با داده هایی که صرفا داده است و هیچ پولی واقعا وجود ندارد، سرمایه گذاری کلان شما با توجه به ایرانی بودن و عدم امکان انتقال ارز تقاضای مبالغ دیگری می شود.
به عنوان مثال دو هزار دلار شما، هفتاد هزار دلار شده است و اکنون باید این پول را به کشور انتقال دهید. ابتدا صرافی معرفی و جهت انتقال آن مجددا مبلغ سه هزار دلار یا بیشتر تقاضا می کند و پس از معرفی صرافی پروسه به شکل دیگری پیش می رود. با توجه به عدم امکان انتقال ارز، با توجه به تحریم ها، موضوعی دیگر مطرح می شود و مبالغ دیگری از شما کلاهبرداری می شود ولی نه خانی آمده و نه خانی رفته است و شما از ابتدا درگیر شخص کلاهبرداد شده اید.
تعریف رمز ارز
واژه نامه ی آکسفورد رمز ارز را اینگونه تعریف کرده است: (همان ارز دیجیتال است که کاملا از بانک مرکزی مستقل است و با استفاده از فنون رمزنگاری در تلاش است تا برای تولید واحد جدید و انتقال این ارزها مقررات وضع نماید.)
کلاهبرداری از طریق رمز ارز و روش های آن
کلاهبرداری از طریق رمز ارز زیر مجموعه ای از کلاهبرداری های سایبری یا رایانه ای است که مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است و قربانیان متعددی هم دارد. با پیشرفت تکنولوژی روش های کلاهبرداری از طریق رمز ارز هم پیشرفت کرده است. در کل می توان گفت برای سرمایه گذاری و معامله در هر بازاری به خصوص بازار رمز ارزها باید از توجه صرف به سخنان دیگران و هیجانی عمل کردن بپرهیزید. در ادامه این مقاله متداول ترین روش های کلاهبرداری از طریق رمز ارز را مورد بررسی قرار می دهیم.
۱. کلاهبرداری های سخاوتمندانه از طریق رمز ارز
یکی از روش های دیده شده در کلاهبرداری از طریق رمز ارز همین کلاهبرداری های سخاوتمندانه است، به این صورت که در فضای مجازی و محیط های اجتماعی افراد و صفحاتی هستند که سرمایه گذاران را وسوسه می کنند. روش آن ها این است که به شما می گویند با دریافت مقداری از یک ارز خاص دیجیتال مانند بیتکوین یا اتریوم و …۱۰ برابر آن را به شما بر می گردانند. این افراد اغلب خود را به عنوان ایردراپ های بازار رمز ارز جای می زنند.
در خصوص ایردراپ ها نکاتی لازم به ذکر است. ایردراپ یک استراتژی برای جذب سرمایه و متقاضی است. روش آنها این است که شما با خرید هر مقداری از رمز ارز به خصوصی همچون اتریوم، مقداری توکن در کیف پول خود دریافت می کنید. این استراتژی و این کار کلاهبرداری از طریق رمز ارز نیست بلکه از طرف مرکز اصلی همان رمز ارز برای جذب سرمایه اتفاق می افتد. ایردراپ ها برای اهدا این توکن ها به شما از شما پول یا رمز ارز دریافت نمی کنند.
پس وجه تمایز ایردراپ و یک کلاهبردار در این است که ایردراپ ها این توکن ها را به صورت مستقیم و بدون دریافت هیچ چیزی به شما اهدا می کنند اما کلاهبرداران برای اهدا سود به شما رمز ارز از شما دریافت می کند.
پس در نتیجه اگر در بازار سرمایه با پیشنهادی غیرعادی مواجهه شده اید به صحت آن شک کنید. این صفحات و افراد سعی می کنند با درج نظرات مثبت دروغین شما را فریب دهند پس اگرهم برای اعتماد به این افراد متقاعد شده اید به طور کامل مجددا این افراد و صفحاتشان را مد نظر قرار دهید تا طعمه کلاهبرداری از طریق رمز ارز قرار نگیرید.
۲. ساخت کیف پول ها و نرم افزارهای جعلی
کلاهبرداری از طریق رمز ارز با ساخت و استفاده از نرم افزارهای جعلی و همچنین کیف پول های جعلی بسیار شایع است. امکان دارد که کلاهبردار با ساخت یک نرم افزار جعلی رمز ارزهای شما را بدزدد به این صورت که نرم افزاری طراحی کند کاملا مشابه نرم افزاری که شما به دنبال نصب آن بودید و در این نرم افزار جعلی شما بیش از حد اطلاعات خود را در اختیار برنامه قرار دهید و از این طریق فرد فرصتی برای سرقت سرمایه ی شما به دست اورد. نمونه ی دیگر و بسیار متداول کلاهبرداری از طریق رمز ارز ساخت کیف پول های تقلبی و استفاده آن توسط مال باخته است.
کیف پول تراست ولت یکی از کیف پول های نرم افزاری است که قابل نصب بر روی سیستم عامل اندروید و ios است که همزمان با سهولت استفاده و ایمنی بالایی که دارد افراد بسیاری را به خود جذب کرده است. حال تصور کنید یک کلاهبردار با ساخت یک برنامه کاملا مشابه به تراست ولت دقیقا با همان نام شما را فریب دهد. برای جلوگیری از قربانی شدن توسط سازنده های برنامه های جعلی بهتر است نسخه ی نرم افزار مدنظرتان را از طریق سایت اصلی همان برنامه دانلود و نصب نمایید. بسیاری از افراد از همین طریق و با استفاده از نسخه ی جعلی اتمیک ولت سرمایه ی خود را در دستان سارقین قرار داده اند.
۳. کلاهبرداری رمز ارز از طریق باج افزارها
یکی دیگر از روش های کلاهبرداری از طریق رمز ارز باج افزارها هستند. می توان باج افزارها را در دسته ی قدیمی ترین راه های کلاهبرداری رایانه ای قرار داد. بازار رمز ارزها هم نتوانست از این روش کلاهبرداری مصون بماند. در ابتدا می خواهیم بدانیم که باج افزارها چیستند. Ransomware یا همان باج افزارها، بدافزارهایی هستند که به مجرمین یارانه ای این امکان را می دهند تا با استفاده از یک کنترل از راه دور سیستم رایانه ای فرد را قفل کند. زمانیکه این اتفاق می افتد شما برای دسترسی به اطلاعات حائز اهمیت خود راه های مختلفی را امتحان می کنید. مجرم رایانه ای از شما در قبال باز کردن این قفل و یا حذف نکردن اطلاعاتتان مبلغی را درخواست می کند.
این باج افزارها در بازار رمز ارزها هم راه یافته اند. تا قبل از شناخته شدن رمز ارزها هکرها به دلیل اینکه برای دریافت پول امکان داشت ردیابی شوند کمتر سراغ باج افزارها می رفتند اما با پیشرفت بازار رمز ارز می توان باج افزارها را هم در میان روش های کلاهبرداری از طریق رمز ارز قرار داد. به این صورت که این افراد از طریق باج افزارها سیستم شما را تحت کنترل خود در می اورند و اجازه ی دسترسی شما به کیف پول و مشخصاتتان را نمی دهند پس برای اینکه این محدودیت را از بین ببرند از شما تقاضای رمز ارز می کنند. برای در امان ماندن از باج افزارها لازم است موارد زیر را به طور کامل انجام دهید:
- یک آنتی ویروس نصب کنید و سیستم خود را همیشه آپدیت نمایید.
- از باز کردن ایمیل ها و پیام هایی که دارای محتوا و لینک مشکوک هستند بپرهیزید.
- مرتبا از سیستم و اطلاعات خود بک آپ بگیرید تا درصورتی که طعمه ی باج افزارها قرار گرفتید نگرانی بابت اطلاعات خود نداشته باشید و در دام آن ها گرفتار نشوید.
۴. کلاهبرداری از طریق رمز ارز با نگاهی بر مفهوم تعارض منافع
مفهوم تعارض منافع یا منافع مقرره از مفاهیمی است که به صورت پنهانی یکی از دلایل کلاهبرداری از طریق رمز ارز است.
برای سرمایه گذاری در هر بازار سرمایه ای بخصوص بازار رمز ارزها ابتدا لازم است دانش لازم را کسب کنید در غیر اینصورت احتمال شکست شما بسیار بالا می رود. حال بگوییم کلاهبرداری از طریق رمز ارز چه ارتباطی با تعارض منافع یا منافع مقرره دارد. برای انجام معاملات در این بازار صرف توجه به سخنان اینفلوئنسرهای این حوزه بزرگترین اشتباهی است که می توانید مرتکب شوید زیرا این افراد با پررنگ کردن سود های خود شمارا فریب می دهند. احتمال دارد این افراد هم در دام کلاهبرداران گرفتار شده باشند و برای بازگرداندن گوشه ای از اموال خود شما را وارد این مسیر کنند. در این قسمت منافع شما و این افراد باهم در تضاد قرار می گیرند و این افراد برای منافع خود شما را قربانی می کنند.
۵. روش پانزی
کلاهبرداری از طریق رمز ارز با روش پانزی در حال حاضر یکی از شایع ترین روش های کلاهبرداری است. روش پانزی برگرفته از نام چارلز پانزی است که در دهه چهل در آمریکا زندگی می کرد این فرد با وعده ی خرید کوپن های تخفیف در اروپا و فروش ان با ۵۰ درصد سود در آمریکا سرمایه های زیادی را جذب کرد.
سیستم پانزی همیشه با یک الگوریتم خاص با پوشش های مختلف فعالیت می کند. یعنی این الگوریتم می تواند به شما وعده ی سود ۵۰ درصد را بدهد یا ۲۰ درصد فرقی ندارد.
سیستم پانزی به اینصورت است که فرد کلاهبردار با وعده پرداخت سود های غیرعادی سعی در جذب سرمایه دارد. در این سیستم یک فرد تلاش می کند تا سرمایه گذاران بسیاری را جذب کند. طی روزهای اول سرمایه گذاری سود شما مطابق توافقتان پرداخت می شود و شما به این فرد و یا سیستم اعتماد می کنید و حتی پول بیشتری را در اختیارشان قرار می دهید. زمانی سیستم پانزی فرو می پاشد که فرد دیگر قادر به جذب سرمایه جدید نباشد و به طبع نتواند سود سرمایه گذاران قبلی را پرداخت کند. امکان دارد این سیستم و افراد با ارائه سند های جعلی نظر پلیس را به خود جلب کنند.
سیستم پانزی در بازار رمز ارزها هم به همین نحو عمل می کند یعنی از شما مقداری رمز ارز می گیرد و به شما وعده می دهد که درصدی از آن را ماهانه به شما سود بدهد که این سود برای مردم جذاب است و آن ها را فریب می دهد. مهمترین نشانه ی کلاهبرداری از طریق رمز ارز با روش پانزی وعده پرداخت سودهای غیر عادی است.
۶. کلاهبرداری با روش هرمی در بازار رمز ارزها
سیستم هرمی برای کلاهبرداری از طریق رمز ارزها شباهت هایی با سیستم پانزی دارد. تفاوت این دو روش در این است که در سیستم پانزی سرمایه گذاران بدون اینکه دست به انجام عملی بزنند ماهیانه سود دریافت میکنند اما در سیستم هرمی سرمایه گذار برای دریافت سرمایه ی بیشتر باید سرمایه گذاران بیشتری جذب نماید. به اینصورت که در راس هرم کلاهبردار قرار دارد که خود چند نفری را برای جذب سرمایه گذار در این کلاهبرداری جذب می کند. هر فردی که جذب می شود مبلغی به فرد جذب کننده و مبلغی هم به راس هرم تعلق می گیرد تا جایی که راس هرم تصمیم به فرار می گیرد.
اغلب افراد حتی نام راس هرم را نمی دانند پس برای شکایت هم افراد پایین دستی درگیر می شوند. شرکت یونیک فاینانس مثال خوبی برای کلاهبرداری از طریق سرمایه گذاری های هرمی است. در کلاهبرداری از طریق رمز ارز هم می توان سیستم هرمی را مشاهده کرد. یعنی افرادی از شما به جای پول رمز ارز مطالبه می کنند تا سودی هنگفت به شما بدهند و از شما می خواهند برای دریافت سود بیشتر افرادی را جذب این سرمایه گذاری کنید.
۷. فیشینگ
از متداول ترین روش های کلاهبرداری رایانه ای می توان فیشینگ را نام برد. این روش مختص کلاهبرداری از طریق رمز ارز نیست اما در این بازار نیز قربانیانی زیادی برجای گداشته است. فیشینگ از طریق ایمیل، پیامرسان ها وسایت ها اتفاق می افتد یعنی امکان دارد به شما یک ایمیل ارسال شده باشد که به شما بگوید حساب کاربریتان در بازارهای مالی با مشکل روبرو شده است و برای حل این مشکل به شما لینکی بدهد. شما با کلیک بر روی لینک به صفحه ای کاملا مشابه با صفحه کارگزاری خود هدایت می شوید و با وارد کردن اطلاعات خود در دام کلاهبرداران می افتید. امکان دارد که این کلاهبرداران در گروه های تلگرامی کارگزاری های معتبر حضور داشته باشند و زمانیکه شما مشکلی را در گروه مطرح می کنید با ارسال یک پیام خصوصی به شما ادعا کنند که از پشتیبان های کارگزاری هستند و می توانند شما را برای مشکلتان همراهی کنند. در این صورت از شما عبارت بازیابی یا سید ریکاوری می خواهند. شما اگر این عبارت را در اختیارشان قرار دهید به سادگی کیف پول شما را خالی می کنند. شما می توانید مشکلات خود را با پشتیبانی سایت های رسمی مطرح کنید و همچنین از باز کردن لینک های ناشناس بپرهیزید.
۸. پامپ و دامپ
پامپ و دامپ هرکدام معانی مختلفی دارند اما برای کلاهبرداری از طریق رمز ارز در کنار یکدیگر معنا پیدا می کنند. پامپ یعنی شرکت های کلان رمز ارزها را در کف قیمت خریداری می کنند و سپس مردم را برای خرید همان رمز ارز تشویق می کنند یعنی آنها که با حجم بسیار بالا رمز ارز مورد نظر را خریدند با تبلیغات متعدد مردم را برای خرید آن رمز ارز ترغیب می کنند. در نتیجه این تبلیغات تقاضا برای آن رمز ارز افزایش پیدا می کند و ارز دیجیتال مورد نظر به صورت حباب رشد می کند. پس از این مرحله وارد مرحله دامپ می شویم. دامپ اختصارا ترکیدن حباب ان رمز ارز است به اینصورت که با فروش ناگهانی رمز ارزهای خریداری شده منجر به سقوط آن رمز ارز و در نتیجه سقوط بازار می شوند. برای پیشگیری از دچار شدن به سرنوشت این مال باختگان باید قبل از معامله در خصوص آن رمز ارز به صورت کامل تحقیق نمایید و درصورتیکه در آن سهم رشد ناگهانی و غیرعادی دیدید با احتیاط بیشتری معامله نمایید و اگر تبلیغاتی را مشاهده کردید از منبع آن اطلاعات کسب کنید.
۹.کلاهبرداری در بازار رمز ارز از طریق شت کوین ها
افراد ماهر در بازار رمز ارزها می توانند به تعداد بالا توکن های بی ارزشی بسازند و آنها را ارزشمند جلوه دهند که شما با خرید این شت کوین ها پول خود را صرف خرید رمز ارز بی ارزشی می کنید و سازندگان این شت کوین ها سرمایه های شما را سرقت می کنند.
۱۰. استخراج رمز ارز یکی از طرق کلاهبرداری از طریق رمز ارز
یکی دیگر از روش های کلاهبرداری از طریق رمز ارز، تبلیغات برای استخراج یا به دست اوردن رمز ارزها از طریق عضویت در کانال های تلگرامی یا حتی بدون دستگاه ماینر و یا اجاره دستگاه استخراج است. این کار جز آسیب زدن به دستگاه کامپیوتر یا گوشی شما و تخلیه اطلاعات گوشی نتیجه دیگری به همراه ندارد. نکته حائز اهمیت این است که رمز ارزها فقط از طریق دستگاه های استخراج که آن را ماینر هم می نامیم استخراج می شوند. این دستگاه ها در ایران باید از وزارت صنعت و معدن مجوز کسب کنند.
پیگیری دعاوی کلاهبرداری از طریق رمز ارز
سوالی که ممکن است ذهن شما را درگیر کند این است که کلاهبرداری از طریق رمز ارز قابل پیگیری است یا خیر؟ بله در حال حاضر با پیشرفت بازار رمز ارزها و همچنین روش های کلاهبرداری، راه های پیگیری کلاهبرداری از طریق رمز ارز هم پیشرفت بسیاری داشته است و می توان برای کلاهبرداری از طریق رمز ارز اعلام شکایت کرد. برای موفقیت خود در این دعوا باید با ادله و مدارک کامل و جامع مبادرت به ثبت شکایت نمایید.
وکیل کلاهبرداری از طریق رمز ارز
از آنجایی که رمز ارزها در بازار سرمایه ی بین المللی معامله می شوند پیگیری این دعاوی هم نیازمند تسلط بر قوانین بین الملی است که شما به تنهایی امکان پیگیری آن را نخواهید داشت همین امر ایجاب می کند که شما برای پیگیری امور مربوط به کلاهبرداری رمز ارز به وکیل متخصص این امر مراجعه نمایید. گروه وکلای لاهه متشکل از برترین وکلای بین المللی، با به روز ترین اطلاعات دعاوی کلاهبرداری از طریق رمز ارز را برای شما پیگیری می کنند.
سوالات متداول
بله برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
بله این جرایم قابل پیگیری است.
بله دستگاه های استخراج کننده باید مجوز وزارت صنعت و معدن را داشته باشند.
درصورتیکه برای این استخراج ها روی گوشی موبایل نرم افزاری نصب کنید و یا مبلغی بپردازید در دام کلاهبرداران گرفتار شده اید.
بله شما برای ثبت و پیگیری هر نوعی از شکایت ملزم به ثبت نام در سامانه ثنا هستید.
۱۸ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام
من برای یک شخص که اینترنتی آشنا شدم، بابت ۲۵ م که برام واریز کرد، تتر خریدم و به کیف پولش انتقال دادم و در ازاش پورسانت به من داد، الآن پلیس فتا به بانک نامه زده و حساب منو مسدود کرده. مگه جرم انجام دادم؟ ممنونم از راهنمایی
سلام وقت بخیر لطفا از انجام این گونه اعمال جدا خودداری کنید چرا که این افراد سودجو مرتکب جرایمی همچون کلاهبرداری و پولشویی انجام می شوند و از طریق حساب افراد دیگر دست به اعمال مجرمانه می زنند.
من در یک شرکت خارجی بنام nexere consulting ltd سرمایه گذاری با تتر انجام داده ام این شرکت حساب من را حذف کرده است و بحسابم دسترسی ندارم با توجه به اینکه شرکت در خارج از ایران است من میتوانم از این شرکت شکایت کنم لطفا راهنماییم کنین
سلام وقت شما بخیر
امکان شکایت از شرکت مورد نظر در خارج از کشور وجود دارد لکن ابتدا باید مقر شرکت مشخص گردد.
سلام. کلاهبرداری از طریق رمز ارز رو باید از پلیس اینترپل پیگیری کرد؟ وکلا لاهه در این مورد فعالیتی می کنند؟
فعالیتی می کنند؟ سلام روز بخیر. بستگی دارد که فرد کلاهبردار تابعیت ایرانی داشته باشد یا خیر. درصورتیکه این فرد ایرانی نباشد پیگیری شکایت شما از طریق پلیس اینترپل انجام می شود. بله گروه وکلا لاهه در زمینه پیشگیری کلاهبرداری از طریق رمز ارزها آماده همکاری با شما هستند.
سلام خسته نباشید. چند درصد امکان داره که بشه کلاهبرداران رمز ارز رو پیدا کرد؟
سلام روز بخیر برای پاسخ به سوال شما لازم است تا جزئیات بیشتری در اختیارمان قرار دهید به همین دلیل می توانید با شماره ۰۲۱۸۸۷۱۱۱۳۰ تماس برقرار نمایید.
سلام روز بخیر.امکان اینکه بشه سازنده باج افزارهارو پیدا کرد یا ازشون شکایت کرد وجود داره؟ از چه طریقی باید اقدام کنم؟
سلام روزبخیر بله امکان شکایت وجود دارد جهت اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سلام وقت شما بخیر. من توکن هایی خریدم که بعدها متوجه شدم بی ارزش بودن. برای شکایت از سازنده ش چیکار باید بکنم؟
سلام برای شکایت از مجرمین ارزهای دیجیتال می توانید با گروه وکلای لاهه مشورت نمایید.
امکانش هست که از یه شرکت خارجی که از راه رمز ارز کلاهبرداری کرده شکایت کرد؟
با سلام. بله شما می توانید اقدام به شکایت کنید. جهت مشاوره می توانید با وکلای ما تماس بگیرید.
سلام ببخشید. من به یه شخصی یک مقداری ارز دادم و قرار شد بهم سود بده ماهیانه. بعد از چند ماه فهمیدم کلاهبرداری بوده و بهش دسترسی ندارم. میشه لطفا راهنماییم کنید
با سلام. شما باید نسبت به شخص طرف مقابل شکایت خود را مطرح کنید. می توانید جهت مشاوره در این زمینه با وکلای ما تماس بگیرید.
سلام. از سازنده ی اپلیکیشن های تقلبی هم میشه شکایت کرد؟ کجا باید برم برای شکایت؟
بله شما می توانید ازسازنده برنامه ها و اپلیکیشن های تقلبی شکایت کنید و آن را پیگیری نمایید.