مجوز خروج از کشور، مدرکی است که به کمک آن، افرادی که برای خروج از کشور محدودیت دارند، میتوانند برای مدت زمان مشخص با اهداف علمی، ورزشی، درمانی و… از کشور خارج شوند.
مجوز خروج از کشور چیست؟
مجوز خروج از کشور اجازهنامهای است که بر اساس آن افرادی که ممنوع الخروج شدهاند و بنا به دلایل مختلف با محدودیت در این زمینه روبهرو هستند، میتوانند برای اخذ پاسپورت، ویزا و سپس خروج از کشور اقدام نمایند. معمولا دریافت مجوز مورد بحث برای افراد زیر ۱۸ سال، زنان متاهل یا افرادی که بنا به دلایلی چون بدهی، مسائل قضایی و… با ممنوع الخروجی مواجه شدهاند، الزامی است.
شرایط دریافت مجوز خروج از کشور به شکل اداری
اگر قصد اخذ ویزا برای سفر یا مهاجرت به کشورهای خارجی را دارید و خواهان دریافت مجوز خروج از کشور هستید، در ادامه میتوانید از شرایط لازم جهت دریافت این مجوز (به صورت اداری) مطلع شوید. البته توجه داشته باشید که شرایط اخذ مجوز مزبور به وضعیت فرد و قوانین کشور محل اقامت بستگی دارد اما معمولا به شرح زیر است:
- نداشتن غیبت سربازی
- مشخص بودن وضعیت تحصیلی
- سوابق قضایی و مالی مورد تایید
- سپردن وثیقه قانونی (در صورت نیاز)
- حضور در مراجع ذی صلاح (در صورت نیاز)
شرایط دریافت مجوز خروج از کشور از طریق دادستانی
یکی دیگر از روشهای اخذ مجوز خروج از کشور، اقدام از طریق دادستانی است. دادستان میتواند ۱ بار به فرد متقاضی اخذ مجوز خروج از کشور (که واجد شرایط است) اجازه خروج اضطراری بدهد. دریافت مجوز خروج از کشور از طریق دادستانی مستلزم آن است که دلایل موجه داشته، مدارک مستند ارائه دهید و وضعیت نظام وظیفه شما نیز مشخص باشد.
شرایط دریافت مجوز خروج از کشور به شکل قضایی
روش دیگری هم برای اخذ مجوز خروج از کشور وجود دارد؛ گاهی افراد از طریق دادگاهها برای دریافت اجازه خروج از کشور اقدام میکنند و درخواست دستور موقت میدهند. افراد برای این منظور باید دلایل اضطراری و قانعکننده داشته، مدارکی که این وضعیت را نشان دهند، ارائه داده و شرایط حضور در دادگاه را نیز دارا باشند. برای درخواست دستور موقت خروج از کشور از دادگاه میتوانید از وکلای گروه لاهه کمک بگیرید.
مدارک لازم برای دریافت مجوز خروج از کشور
برای دریافت مجوز خروج از کشور باید برخی مدارک را نیز ارائه کنید که درست مانند شرایط، مدارک مورد نیاز هم به عوامل مختلفی بستگی دارند اما معمولا موارد زیر را شامل میشوند:
- مدارک شناسایی
- اجازه والدین یا سرپرست قانونی (برای افراد زیر ۱۸ سال)
- اجازه پدر یا همسر برای خانمها (در صورت نیاز)
- مدارک نشاندهنده عدم وجود محدودیت خروج
- فرم درخواست مجوز خروج از کشور
- پرداخت هزینه صدور مجوز
- مدارک نشان دهنده اضطراری بودن درخواست خروج (در صورت نیاز)
مدت اعتبار مجوز خروج از کشور
گفتیم که معمولا مجوز خروج از کشور برای مدت زمان مشخصی صادر میشود اما این دوره چند روزه است؟ لطفا به توضیحات وکیل بین الملل در این باره توجه داشته باشید.
- سفر علمی با هدف شرکت در کارگاهها و کنفرانسها: معمولا تا ۴۵ روز
- سفر زیارتی: حداکثر تا ۱۸۰ روز بسته به نوع سفر و موقعیت افراد
- سفر سیاحتی با هدف گردش و دیدار با آشنایان: حداکثر تا ۳۰ روز
- سفر ورزشی با اهدافی چون شرکت در مسابقات: به شرایط متقاضی و برگزاری مسابقات بستگی دارد.
- سفر با اهداف درمانی: به نوع بیماری و طول درمان بستگی داشته و معمولا قابل تمدید است.
چگونه مجوز خروج از کشور دریافت کنیم؟
برای دریافت مجوز خروج از کشور باید با توجه به وضعیت و نوع ممنوع الخروجی اقدام کرد و معمولا برای همه افراد، روش یکسانی به کار گرفته نمیشود. به طور کلی، دو روش حضوری و غیرحضوری برای این منظور وجود دارد؛ در روش غیرحضوری شما به سایت سخا مراجعه نموده و درخواست خود را ثبت میکنید. در روش حضوری لازم است با توجه به وضعیتتان و روشی که انتخاب کردید (اداری، دادستانی یا قضایی) اقدام کنید.
در روش اداری لازم است که به اداره گذرنامه یا پلیس + ۱۰ مراجعه نموده و مدارک لازم را ارائه دهید. برای درخواست از دادستان نیز بایستی با در دست داشتن مدارک لازم به دادستانی مراجعه نمایید و در روش قضایی میتوانید به کمک وکیل، به دادگاه مراجعه نموده و آمادگی انجام مراحلی چون حضور در جلسه دادگاه و دفاع از خود را داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با وکلای گروه لاهه در ارتباط بوده و حتی اخذ مجوز خروج از کشور را بر عهده ایشان بگذارید.
مشاوره با وکلای گروه لاهه
محدودیت برای خروج از کشور میتواند افراد را با مشکلات متعددی چون نرسیدن به جلسات کاری، دور ماندن از اعضای خانواده و… مواجه کند و لزوم اخذ مجوز خروج از کشور اینجاست که مشخص میشود. در این مقاله راجع به مجوز خروج از کشور به تفصیل سخن گفتیم اما اگر شما نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این باره دارید یا این که میخواهید برای دریافت مجوز مزبور از افراد با تجربه در این زمینه کمک بگیرید، میتوانید با ما تماس گرفته و وقت مشاوره با وکلای گروه لاهه را رزرو نمایید.
سوالات متداول
مجوز خروج از کشور در واقع اجازهنامهای است که با دریافت آن، افرادی که بنا به دلایل مختلف با محدودیت خروج از کشور روبهرو هستند، میتوانند برای اخذ پاسپورت، دریافت ویزا و سپس خروج از کشور اقدام نمایند.
شرایط اخذ این مجوز به عوامل مختلفی بستگی دارد اما معمولا شامل مواردی مثل نداشتن غیبت سربازی، مشخص بودن وضعیت تحصیل، سوابق قضایی مورد تایید و… میشوند.
مدارک لازم برای اخذ مجوز خروج از کشور شامل مدارک شناسایی، اجازه والدین یا سرپرست قانونی، مدارک نشاندهنده عدم وجود محدودیت خروج از کشور و… میشوند.
معمولا مدت اعتبار این نوع مجوز تا ۴۵ روز است.
اعتبار این مجوز به نوع بیماری و طول درمان بستگی داشته و معمولا افراد میتوانند آن را تمدید نمایند.