ازدواج ایرانیان خارج از کشور

ازدواج ایرانیان خارج از کشور

ازدواج ایرانیان خارج از کشور ، از موضوعات مهم احوال شخصیه ایشان است که می شود گفت با اشتیاق یا ناگزیر با آن مواجه می شوند. در این نوشتار قوانین، مسائل و سوالاتی از قبیل اینکه چه قانونی بر ازدواج ایرانیان خارج از کشور حاکم است؟ نحوه ثبت ازدواج ایرانیان خارج از کشور چگونه است؟ نحوه اخذ رضایت از ولی دختر مقیم خارج، نحوه دریافت گواهی تجرد، مدارک مورد نیاز جهت صدور پروانه زناشویی و … را که مرتبط با این موضوع است را مطرح می‌کنیم که نسبت به فرآیند آن اطلاع یابید.

فهرست این مطلب: نمایش

ازدواج ایرانیان خارج از کشور و قوانین حاکم بر آن

ازدواج ایرانیان مقیم خارج با افراد هم وطن، همانند ازدواج ایرانیان در داخل کشور است، در واقع شرایط ماهوی ازدواجشان مثل سن قانونی برای ازدواج، رضایت طرفین و … تابع قانون کشور ایران است. یعنی این افراد در صورتی که بخواهند ازدواج نمایند باید مقررات مربوط به ازدواج را که در قانون مدنی ایران آمده است رعایت کنند.

به طور مثال اگر پسر و دختر ایرانی مقیم آلمان قصد داشته باشند با هم ازدواج نمایند و اگر دختر اولین ازدواجش باشد و باکره باشد باید اجازه پدر او وجود داشته باشد و رسیدن دختر و پسر به سن بلوغ نیز برای ازدواج نیز شرط است. زیرا ازدواج نیز مانند ارث و وصیت جز احوال شخصیه است و احوال شخصیه افراد تابع قانون کشور متبوع شخص است. اما شرایط شکلی ازدواج ایرانیان خارج کشور، بعنوان مثال ازدواج باید طبق سند رسمی انجام شود یا خیر، تشریفات تنظیم سند ازدواج و… قانون کشور محل وقوع عقد ومحل تنظیم سند حاکمیت دارد.

در این خصوص  می توان به ماده ۹۶۹ قانون مدنی اشاره کرد که بیان می دارد: اسناد از حیث طرز تنظیم تابع قانون محل تنظیم خود می باشند. پس با توجه به ماده مذکور، ثبت ازدواج اشخاص مقیم خارج، طبق قانون کشوری است که ازدواجشان درآنجا به ثبت می رسد. به طور مثال چنانچه پسر و دختر ایرانی مقیم ایتالیا، در آن کشور ازدواج نمایند باید مقررات مربوط به ازدواج مثل اخذ اجازه از پدر برای ازدواج دختر باکره و… را طبق قوانین مدنی ایران رعایت نمایند، ولی اینکه سند ازدواج چگونه تنظیم شود تابع  قوانین ایتالیاست.

شرایط ازدواج ایرانیان خارج از کشور
شرایط ازدواج ایرانیان خارج از کشور

نحوه ثبت ازدواج ایرانیان خارج از کشور به چه صورت می باشد؟

وکیل بین المللی بیان می دارد: هموطنان مقیم خارج بعد از جاری شدن عقد و اخذگواهی ازدواج از مراکز اسلامی، ابتدا می بایست درخواست خود برای ثبت ازدواجشان و مدارکی را که مورد نیازاست در سامانه میخک بارگذاری نمایند  و سپس در زمانی که به آنها اطلاع داده می شود به سفارتخانه ها و کنسولگریهای ایران در کشور محل اقامتشان مراجعه نمایند. در رابطه با این مورد، به  ماده ۳۱ قانون ثبت احوال کشور اشاره می کنیم که بیان می دارد: ازدواج و طلاق ایرانیان در خارج از کشور باید به وسیله کنسولگری های مربوط در دفاتری از طرف ثبت احوال تهیه می شود ثبت شود لازم به ذکر است که این دسته از هموطنان می‌توانند از طریق سفارت جمهوری اسلامی ایران به یک وکیل دادگستری و یا یکی از خویشاوندان خود در ایران وکالت دهند که ازدواجشان را در ایران ثبت نماید.

مدارک مورد نیاز جهت ثبت ازدواج زن و مرد ایرانی مقیم خارج از کشور

همانطور که اشخاص داخل کشور، برای ثبت ازدواجشان می بایست مدارکی رابه دفترخانه محل وقوع عقد ازدواجشان ارائه دهند، ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز برای این امر ، لازم است مدارکی را به نمایندگی ها ارائه دهند. در مرحله اول باید به صورت کتبی درخواست ثبت ازدواج نمایند سپس مدارک ذیل راهمراه با درخواستشان در سامانه میخک بارگذاری نمایند.

۱- اصل شناسنامه ایرانی خانم و آقا ((چنانچه شناسنامه هریک از خانم یا آقا المثنی باشد. می بایست قبلا گواهی تجرد از ایران اخذ نمایند))
۲- اصل گذرنامه خانم و آقا
۳- مدارک اقامتی معتبر خانم و آقا
۴- گواهی بهداشتی مبنی بر اینکه هر کدام از خانم و آقا هیچ گونه بیماری واگیر ندارند
۵- اصل عقدنامه شرعی که  مراکز و موسسات اسلامی مورد تایید نمایندگی جمهوری اسلامی ایران صادر نموده است.
۶- اصل عقدنامه محلی
۷- رضایتنامه پدر خانم (چنانچه خانمی قبلا ازدواج نموده نیازی به رضایت نامه نیست)
۸- اصل گواهی فوت صادره از سازمان ثبت احوال کشور در صورت فوت ولی زوجه
۹- ارائه اصل طلاقنامه در صورتی که خانم یا آقا دارای سابقه طلاق در شناسنامه خود باشند.
۱۰- ۳ قطعه عکس ۴×۳ جدید
۱۱- پرداخت هزینه های مربوط به ثبت ازدواج به حساب نمایندگی

رضایت ‌ولی دختر جهت ازدواج

هر دختری برای ازدواج اولش نیاز به اجازه پدرش دارد و طبق قانون مدنی ایران، به جز در موارد خاص ،دختر باکره نمی تواند بدون اجازه پدر یا جد پدری ازدواج نماید، بنابراین اجازه پدر دختر جهت ازدواج لازم است. نکته قابل ذکر اینکه چنانچه پدر دختر با ازدواج وی مخالفت کند، امکان ثبت ازدواج وجود ندارد. مگر اینکه علت مخالفت پدر غیر منطقی وغیر موجه باشد که در این صورت دختر می تواند تقاضای اجازه ازدواج از دادگاه نماید و پس از اخذ اجازه از دادگاه، دفترخانه نسبت به ثبت ازدواج اقدام می نماید.

در چه مواردی اجازه پدر دختر برای ازدواج لازم نیست؟

 چنانچه دختر باکره نباشد یا قبلا ازدواج کرده باشد و در مواردی که پدر، به دلیل غیر موجه مخالف ازدواج دخترش می باشد نیازی به اخذ اجازه از پدر نمی باشد. سوالی که ممکن است در ذهن شما ایجاد شود اینکه چنانچه پدر دختر فوت نماید، آیا نیازی به اجازه مادر می باشد؟ خیر، در این صورت اجازه جد پدری برای دختر باکره لازم است و اگر جد پدری در قیدحیات نباشد، دختر به اجازه کسی دیگر نیاز ندارد.

 دختران ایرانی مقیم خارج از کشور، رضایت پدر جهت ازدواج را چگونه باید اخذ نمایند؟

هموطنان دختر مقیم خارج ازکشور  به یکی از این طرق، می توانند رضایتنامه پدر را اخذ نمایند:

الف) چنانچه محل اقامت پدر یا جد پدری در ایران باشد، پس از مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی ،رضایت نامه محضری را تنظیم و سپس از طریق وزارت خارجه برای نمایندگی محل اقامت دختر ارسال می شود.

ب) پدریا جد پدری در خارج از کشور سکونت دارد و با همراه داشتن شناسنامه به نمایندگی جمهوری اسلامی در کشور محل سکونت مراجعه و نسبت به تنظیم رضایتنامه اقدام می نماید.

ثبت ازدواج ایرانیان مقیم خارج
ثبت ازدواج ایرانیان مقیم خارج

آیا زن ایرانی می تواند با مرد خارجی ازدواج نماید؟

پس از بررسی ازدواج زن و مرد ایرانی خارج از کشور به این سوال می رسیم که آیا ازدواج یک خانم ایرانی با مردی که تبعه خارج است امکان پذیر است؟ در پاسخ به این سوال بیان می کنیم که بانوان ایرانی با رعایت مقرراتی که از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران قرار داد شده می توانند با مردان خارجی ازدواج نمایند.  اما در اینجا لازم است ذکر کنیم که این موافقت، جهت ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی  مسلمان است. و چنانچه زن ایرانی با مرد خارجی که غیر مسلمان است ازدواج نماید، دادگاههای ایران این ازدواج را به رسمیت نمی شناسند وآن را نافذ نمی دانند و در هنگام طلاق یا مسائل دیگر، نمی توانند از حقوق زن ایرانی دفاع نمایند.

بیشتر بدانید:  انواع وکالتنامه ایرانیان خارج از کشور

آن چه لازم است درباره ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی بدانید!!!

برای صورت گرفتن ازدواج زن ایرانی مسلمان با مرد خارجی مسلمان اخذ پروانه زناشویی و گواهی تجرد الزامیست که برای آَشنایی بیشتر با این موارد هریک را برای شما توضیح می دهیم.

پروانه زناشویی چیست و نحوه صدور آن چگونه است؟

برای ازدواج خانم ایرانی با آقای خارجی مسلمان به استناد ماده ۱۰۶۰ قانون مدنی ایران، اجازه دولت ایران باید باشد و در واقع با صدور مجوزی به نام پروانه ی زناشویی این اجازه داده می شود. ادارات کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری های سراسر کشور و وزارت کشور، پروانه زناشویی را صادر می نمایند.

چگونگی اخذ پروانه زناشویی توسط زنان ایرانی مقیم خارج از کشور

زنان ایرانی مقیم خارج از کشور که قصد ازدواج با مردان تبعه خارجی دارند، جهت صدور پروانه زناشویی می بایست به سامانه میخک مراجعه و پس از ثبت نام و بارگذاری مدارک مربوطه در وقتی که تعیین می شود به  کنسولگری ایران مراجعه نمایند و تقاضای خود را جهت صدور پروانه مذکور ارائه دهند.

آیا فقط زن ایرانی شیعه، برای ازدواج با مرد خارجی مسلمان، نیاز به اخذ پروانه زناشویی دارد؟

برای اخذ اجازه از دولت (صدور پروانه زناشویی) زن ایرانی با هر مذهبی نیاز به اخذ پروانه مذکور را دارد. در این خصوص آنچه که مهم است تابعیت ایرانی است.

برای ازدواج مرد ایرانی با زن تبعه خارجی، نیاز به صدور پروانه زناشویی می باشد؟

خیر، اخذ اجازه ،فقط جهت ازدواج  زن ایرانی بامرد خارجی مقررشده است و چنانچه مردایرانی بخواهد با زن تبعه خارجی ازدواج نماید نیازی به اخذ پروانه زناشویی  ندارد.

بیشتر بدانید:  وکالت ایرانیان خارج از کشور

گواهی تجرد چیست؟

یکی از مواردی که برای ثبت ازدواج خانم ایرانی با آقای ایرانی بیان کردیم گواهی تجرد است یعنی  گواهی است مبنی بر اینکه شخص متقاضی آن ازدواج ننموده یا اگر قبلا ازدواج نموده به طلاق یا فسخ نکاح یا فوت همسر و … منجر شده است.

 ایرانیان خارج از کشور برای ازدواج گواهی تجرد را چگونه اخذ نمایند؟

ایرانیان مقیم خارج از کشور متقاضی صدور گواهی تجرد، می بایست به نمایندگی های جمهوری  اسلامی ایران در کشور محل اقامتشان مراجعه و فرم مخصوصی را که در اختیار آنها گذاشته می شود تکمیل نمایند. نمایندگی مربوط نیز از طریق سامانه، مدارک متقاضی را به وزارت امور خارجه ارسال می کند و پس از بررسی توسط این نهاد، درخواست و مدارک را به سازمان ثبت احوال ارسال می نماید. بعد از پاسخ سازمان و صدور گواهی تجرد به نمایندگی مربوطه ارسال می نماید.

هموطنان مقیم خارج متقاضی این گواهی، می توانند به بستگان خود در ایران یا وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهند تا با مراجعه به اداره کل ثبت احوال امور خارجه در تهران  خیابان امام خمینی، خیابان شیخ هادی نسبت به اخذ این گواهی برای آنها اقدام نمایند.

گروه وکلای بین المللی لاهه، با داشتن وکلای متخصص و با تجربه می تواند با اخذ وکالت از هموطنان عزیز مقیم خارج از کشور که قصد دریافت گواهی تجرد را دارند در سریع ترین زمان ممکن نسبت به اخذ این گواهی و ارسال آن برای شما عزیزان اقدام نماید.

ازدواج مرد ایرانی با زن تبعه خارجی

در خصوص ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی منعی وجود ندارد و برخلاف زن ایرانی که  جهت ازدواج با مرد خارجی نیاز به اخذ اجازه از دولت ایران دارد. مرد ایرانی نیازی به اخذ اجازه واخذ پروانه زناشویی جهت ازدواج با زن تبعه خارجی ندارد. لکن لازم به ذکر است  چنانچه مرد ایرانی که جز مستخدمین یا مامورین رسمی و محصل دولتی (مانند کارمندان وزارت امور خارجه) می باشد نیاز به اخذ اجازه از دولت جمهوری اسلامی ایران دارد.

مدارک لازم برای ثبت ازدواج مرد ایرانی مقیم خارج از کشور با زن خارجی

مرد ایرانی مقیم خارج از کشور، که متقاضی ثبت ازدواجش با زن خار جی است، می بایست به سامانه میخک مراجعه و پس از تکمیل فایل های مرتبط و … با همراه داشتن مدارک ذیل به سفارت مراجعه و درخواست خود را ارائه دهد.

۱- درخواست کتبی توسط زن ومرد
۲- اصل شناسنامه عکس دار مرد
۳- اصل گذرنامه خارجی زن
۴- در صورت المثنی بودن شناسنامه زوج، می بایست قبل از ثبت ازدواج، گواهی تجرد اخذ نماید
۵- تصویر صفحات گذرنامه زن خارجی
۶- چنانچه مرد سابقه طلاق داشته باشد می بایست، اصل و تصویر رونوشت سند طلاق نیز لازم است.
۷- گواهی تشرف زن خارجی به دین اسلام که از مراکز مورد تایید سفارت جمهوری اسلامی ایران صادر شده است.
۸- اصل گواهی سلامت مبنی بر اینکه زن و مرد بیماری های مانع ازدواج ندارند.
۹- اصل گواهی عقد شرعی که از مراکز مورد تایید سفارت جمهوری اسلامی ایران صادر شده است.

وکیل برای ثبت ازدواج ایرانیان خارج از کشور
وکیل برای ثبت ازدواج ایرانیان خارج از کشور

وکیل برای ثبت ازدواج ایرانیان خارج کشور

در این مقاله تمامی جوانب ازدواج ایرانیان خارج از کشور را مورد بررسی قراردادیم. با توجه به اینکه در این موضوع قواعد و قوانین حقوقی مختلفی وجود دارد لذا به ایرانیان مقیم خارج از کشور توصیه می کنیم قبل از انجام امور مربوط به ازدواج در خارج از کشور از مشورت با وکیل متخصص در این زمینه بهره مند شوید تا با اطلاع کامل از جزئیات روند ازدواج در خارج از کشور آشنا شوید و روند انجام امور با سهولت انجام پذیرد.

گروه وکلای بین المللی لاهه در تهران با در اختیار داشتن وکلای تخصصی و نخبه آماده ارائه مشاوره و انجام امور مربوط ازدواج و دعاوی ایرانیان خارج از کشور می باشد.

سوالات متداول

در صورتی که مفاد قانون مدنی ایران در خصوص عقد نکاح در آن رعایت شده باشد واینکه مرد خارجی مسلمان باشد مانعی ندارد اما درصورتی که مرد خارجی مسلمان نباشد ازدواج در ایران به رسمیت شناخته نمی شود.

ازدواج ایرانیان مقیم خارج تابع قوانین کشور عزیزمان ایران است وعقد باید مطابق مقررات قانون مدنی ایران منعقد گردد اما قانون حاکم بر ازدواج ایرانی خارج از کشور قانون کشوری است که در آن انعقاد عقد صورت پذیرفته است.

پدر یا جد پدری دختر باید با مراجعه به دفتر اسناد رسمی رضایت خود را در دفتر تنظیم و سپس از طریق وزارت خارجه رضایت نامه خود را برای دختر ارسال کند. در صورتی که پدر یا جد پدری دختر در خارج از ایران باشد باید به نمایندگی کشورمان در آن  کشور مراجه نماید و رضایتنامه خود را نسبت به موضوع ازدواج اعلام نماید.

برای این موضوع افراد مقیم ایران میتوانند با مراجعه به اداره ثبت احوال درخواست صدور گواهی تجرد نمایند و برای تبعه ایرانی مقیم خارج می بایست با مراجعه به نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کشوری که در آن مقیم هستند درخواست خود را به نمایندگی تقدیم کنند تا این امر تحقق یابد.

مطابق ماده ۱۰۶۰ ازدواج یک زن ایرانی با تبعه خارجی در صورتی که مانع قانونی وجود نداشته باشد نیازمند اجازه از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد برای کسب پروانه زناشویی برای بانوان مقیم خارج از کشور این افراد باید به سامانه میخک مراجعه و درخواست خود را جهت صدور پروانه ثبت نمایند و در وقت تعیین شده به کنسولگری جهت اخذ این گواهی مراجعه نمایند.

به این مطلب از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۷ میانگین امتیاز: ۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
احوال شخصیه ایرانیان خارج از کشور
نوشتهٔ بعدی
انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور

دیگر مطالب این دسته بندی

۱۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • باسلام پسرم دانشجو کانادا است میخواهد با دختر ایرانی به صورت غیابی ازدواج کند لطفا بفرمایید چکار بکنم ممنون

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۱۱ مرداد ۱۴۰۲ ۱۳:۵۶

      سلام روز خوش
      به منظور پاسخ به سوال تخصصی شمات فرم درخواست مشاوره را تکمیل کنید و یا در واتس اپ پیام ارسال کنید.

  • سلام ایا دو ایرانی که هیچ کدام اقامت دبی ندارند میتوانند سفر به دوبی ازدواج ایرانی ثبت کنند ؟ یکی از زوجین سیتیزن امریکا هستن

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۷ آذر ۱۴۰۱ ۱۰:۴۳

      سلام و روز بخیر. بله شما می توانید ازدواج خود را در سفارت ایران‌ در دبی به ثبت برسونید. 

  • سلام من ساکن دبی هستم و میخوام تو دبی ازداوج کنم. خواستم بدونم این ازاواج در ایران ثبت می‌شود؟

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۲۶ آبان ۱۴۰۱ ۱۰:۱۶

      با سلام. بله شما می توانید نسبت به ثبت ازدواج خود به نماینده کنسولی ایران در امارات مراجعه نمایید. 

  • سلام .. من ساکن ایران هستم میشه با مرد خارجی که ساکن امارات هستن ثبت ازدواج در دبی انجام داد چه مدارکی لازمه ؟ میشه من با ویزا برن دبی وازدواج در نمایندگی ایران در دبی ثبت ازدواج انجام داد لطفا راهنمایی کنید ممنون ..

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۸ آبان ۱۴۰۱ ۰۹:۳۳

      سلام وقت شما بخیر. برای اطلاع از شرایط ازدواج با اتباع غیر ایرانی در خارج از کشور می توانید با وکیل بین المللی گروه وکلای لاهه مشورت کنید. برای این امر کافی است تا با ما تماس بگیرید.

  • سلام من مقیم کانادام. میخواستم بدونم از کجا میتونم گواهی تجرد بگیرم؟

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ ۱۰:۱۴

      شما از طریق ثبت درخواست در سامانه میخک و همچنین مراجعه به دفتر حافظ منافع در واشنگتن گواهی تجرد اخذ کنید.

  • مهرداد دادگر
    ۷ فروردین ۱۴۰۱ ۱۱:۴۶

    سلام و وقت بخیر
    برای ثبت ازدواجم در خارج از کشور نیاز به وکیل دارم

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۷ فروردین ۱۴۰۱ ۱۲:۲۱

      سلام
      لطفا اطلاعات کامل خود را در این زمینه از طریق واتس اپ برای کارشناسان ما ارسال نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
مشاوره رایگان در واتساپ
Call Now Button