قرارداد کنسرسیوم در دسته قرارداد سرمایه گذاری های مشترک قرار می گیرد. در دنیای امروز و با توجه به پیشرفت صنعت و پروژه های عمرانی و صنعتی، امکان مشارکت چندین شرکت برای پیشبرد قسمت های مختلف پروژه ها وجود دارد. این شرکت ها برای تامین و حفظ منافع خود تصمیم به انعقاد قرارداد کنسرسیوم گرفتند. مفاد قرارداد کنسرسیوم چیست؟ چه افرادی می توانند قرارداد کنسرسیوم منعقد کنند؟ موضوع قرارداد کنسرسیوم چیست؟ تنظیم قرارداد کنسرسیوم مطابق چه قانونی صورت می گیرد؟ وکیل قراردادهای بین المللی در این مطلب به تمام سوالات شما درخصوص تنظیم قرارداد کنسرسیوم پاسخ می دهد.
قرارداد کنسرسیوم، یکی از رایج ترین قراردادهای دنیای اقتصاد
قرارداد کنسرسیوم نوعی قرارداد سرمایه گذاری است که شرکت ها برای تلفیق مهارت ها، دانش و فعالیتشان و اتمام پروژه با یکدیگر منعقد می کنند. روابط این شرکت ها باید در چهارچوب قانون و همچنین قراردادهای رسمی قرار گیرد. هدف اصلی از انعقاد قرارداد کنسرسیوم پوشش نقاط ضعف طرفین توسط مهارت های دیگر طرفین و همچنین تقویت نقاط قوت و همچنین کسب سود بیشتر و ریسک کمتر برای رسیدن به تولید و فناوری واحد است. قرارداد کنسرسیوم به صورت بین المللی نیز منعقد می شود که معمولا شرکت با ماهیت بین المللی با همکاری یک شرکت داخلی برای انعقاد این قرارداد اقدام می کنند.
معنی کلمه “کنسرسیوم”
کلمه کنسرسیوم (Consortium) به معنای قرارداد مشارکت است که ریشه لاتین دارد و اصلی ترین بخش آن Consors است که به عنوان شریک معنی می شود. زمانی که دو یا چند موسسه، شرکت و یا حتی شخص حقیقی تصمیم می گیرند برای رسیدن به سود بیشتر و ادغام و تلفیق سرمایه و دانش خود مشارکت کنند می توانند قرارداد کنسرسیوم تنظیم کنند.
برای قرارداد کنسرسیوم شرکت تشکیل می شود؟
قرارداد کنسرسیوم ماهیت حقوقی مستقل یعنی شرکت تشکیل نمی دهد و تنها چهارچوبی است برای تنظیم روابط و همچنین تعهدات طرفین در نتیجه این قرارداد در هیچ حالتی منجر به تشکیل شرکت و شخصیت حقوقی مستقل نخواهد شد.
اهمیت دقت در تنظیم این قرارداد
دقت در تنظیم مفاد قرارداد کنسرسیوم به عنوان یک قرارداد بین المللی در آینده قرارداد طرفین بسیار تاثیرگذار است. اولین قدم برای انعقاد یک قرارداد خوب کنسرسیوم مشورت با وکیل تنظیم قرارداد بین المللی است. این امر موجب می شود تا تعهد طرفین به طور دقیق و شفاف در قرارداد ذکر شود در نتیجه طرفین در آینده درخصوص مدت قرارداد، تعهدات طرفین، موضوع دقیق قرارداد و… به مشکل نمیخورند.
انواع قرارداد کنسرسیوم
قرارداد کنسرسیوم برای اهداف مختلفی تنظیم می شود که با توجه به همین اهداف می توان قرارداد را به چند دسته تقسیم کرد:
قرارداد کنسرسیوم انتفاعی
کنسرسیوم انتفاعی نوعی از این قرارداد است که در بخش های بازرگانی و کسب و کار استفاده می شود و هدف اصلی طرفین از تنظیم چنین قراردادی کسب سود است. کنسرسیوم های انتفاعی خود به چند مورد تقسیم می شوند:
- کنسرسیوم مناقصه زمانی تنظیم می شود که شرکتها برای گرفتن یک پروژه در مناقصه با سایر شرکت ها و افراد قرارداد منعقد می کنند.
- کنسرسیوم بانکی بین بانک ها منعقد می شود که با مشارکت یکدیگر به عنوان سندیکا به افراد وام می دهند.
- کنسرسیوم فروش میان افرادی است که برای فروش محصول مشخص و یا در دست گرفتن بازارهای جهانی و داخلی تلاش می کنند منعقد می شود.
- کنسرسیوم صادرات: صادرات محصولاتی خاص با مشارکت گروه ها و شرکت های مختلف در دنیای امروز رایج است که برای این امر نیز می توان نسبت به تنظیم قرارداد کنسرسیوم اقدام کرد.
- کنسرسیوم هواپیمایی یکی از انواع شایع قرارداد کنسرسیوم است که برای فروش و تولید هواپیما با یکدیگر همکاری می کنند.
قرارداد کنسرسیوم غیر انتفاعی
کنسرسیوم غیرانتفاعی همانطور که از نامش پیداست هدف اصلیش کسب سود نیست و کسب سود هدفی غیر مستقیم است در نتیجه بیشتر در میان موسسات آموزشی، اساتید و مراکز علمی برای کمک به دانشجویان و محققان تنظیم می شود.
مفاد قرارداد کنسرسیوم
- تعهدات طرفین
- میزان و نحوه مشارکت اعضا
- مشخص کردن آورده نقد و غیر نقد
- نحوه فسخ قرارداد
- محل و تاریخ تنظیم قرارداد
- مدت اعتبار و انقضا قرارداد
- نحوه حل و فصل اختلافات
- تعیین مدیر و ناظر
- بیمه
- مشخص نمودن هزینه ها و نحوه پرداخت
- مشخص نمودن هدف دقیق انعقاد قرارداد کنسرسیوم
- قید نحوه ارتباط اعضا قرارداد با یکدیگر و با کارفرما به صورت شفاف
هدف از تنظیم این قرارداد
هدف تنظیم قرارداد کنسرسیوم این است که حدود تعهدات و وظایف طرفین در قالب توافقاتشان مشخص شود تا در آینده مشارکتشان دچار مشکل نشود به همین خاطر نیز پیشنهاد می شود که قبل و حین تنظیم قرارداد کنسرسیوم با وکیل بین المللی مشورت نمایید.
آورده نقد و غیر نقد شرکا
وکیل قرارداد کنسرسیوم بیان میدارد: در تمام قراردادهای تجاری چه به صورت داخلی و چه بین المللی، قانون این امر را پیش بینی کرده است که یکی از شرکا سهم خود از مشارکت را به صورت غیر نقد و یا حتی به عنوان حقوق معنوی مثل حق اختراع، علم و فن و… ارائه دهد اما در این حالت سوال اینجاست که سهم این شریک از نظر سود و زیان چگونه سنجیده می شود؟ در این بین لازم است تا کارشناسان آورده غیر نقد شرکا را مورد بررسی قرار دهند تا بتوانند از این طریق میزان تعهدات، حدود وظایف، حق رای و … وی را مشخص کنند.
مدیر قرارداد کنسرسیوم
همانطور که پیش تر اشاره کردیم تنظیم قرارداد کنسرسیوم منجر به تشکیل شخصیت حقوقی مستقل یعنی شرکت نمی شود در نتیجه در این قرارداد مدیرعامل و یا هیئت مدیره وجود ندارد به همین خاطر یک رکن برای مدیریت امور همچون رهبر و یا کمیته مشترک مدیریت در این قرارداد تشکیل می شود. برای رهبر یا مدیر قرارداد می توان حق الزحمه تعیین کرد. اما کمیته مشترک مدیریتی شامل نماینده تمام اعضا نیز می تواند باشد که واسطه میان اعضا گروه با کارفرما و یکدیگر هستند. تعیین این دو رکن با تشخیص و رای اعضا حین انعقاد قراردادکنسرسیوم خواهد بود.
وثایق و ضمانت نامه ها
اعضای قرارداد کنسرسیوم می توانند در زمان انعقاد قرارداد توافق کنند که هر کدام نسبت به آورده ای که ارائه داده اند وثیقه و یا ضمانت دهند که این وثایق و ضمانت نامه ها را هم می توان به تایید و نظر کارشناسان رسمی رساند.
تعیین نحوه پرداخت سود به اعضا قرارداد کنسرسیوم
قرارداد کنسرسیوم برخلاف تشکیل شرکت منجر به ایجاد شخصیت حقوقی مستقل نمی شود به همین خاطر لازم است تا نحوه و میزان پرداخت ها و دریافت ها کاملا در متن قرارداد مشخص شوند تا ابهامی در قرارداد در این زمینه بوجود نیاید.
نهاد حل و فصل کننده اختلافات ناشی از کنسرسیوم
در قراردادهای بین المللی می توان برای حل و فصل اختلافات تا حدی که مخالف قوانین امری نباشد تصمیم گرفت. یکی از روش های حل و فصل اختلافات این است که طرفین می توانند برای حل و فصل داور تعیین کنند این داور می تواند شخص ثالث و یا حتی یکی از طرفین باشد.
وکیل قرارداد کنسرسیوم در تهران
در این مطلب اطلاعاتی کلی درخصوص نحوه انعقاد، طرفین اهداف و مفاد قرارداد کنسرسیوم ارائه دادیم اما آیا این اطلاعات آینده قرارداد شما را تضمین می کند؟ با این اطلاعات شما می توانید قرارداد خوبی منعقد کنید؟ گروه وکلای لاهه متشکل از وکلای بین المللی متخصص می توانند شما را در زمینه تنظیم قراردادهای بین المللی علی الخصوص قرارداد کنسرسیوم همراهی کنند. شما می توانیدبرای مشاوره با وکیل قرارداد کنسرسیوم با گروه وکلای لاهه تماس بگیرید.
دنیای قراردادهای بین المللی آنقدر پیچیده است که هر شخصی بدون اطلاع از قوانین تجارت نمی تواند قرارداد بین المللی تنظیم کند در نتیجه اینجا حضور وکیل بین المللی بسیار تاثیرگذار است. وکیل تنظیم قرارداد با دانش و اشراف به قوانین و قواعد دنیای تجارت در سطح بین المللی به شما کمک می کند تا قراردادی تنظیم کنید که تمام جوانب احتیاط را در نظر بگیرد و در عین حال منافعتان را نیز تامین کند.
سوالات متداول
قرارداد کنسرسیوم زمانی تنظیم می شود که افراد بخواهند در یک پروژه به صورت مشترک شرکت کنند و با انعقاد قرارداد کنسرسیوم شراکت خود را در چهارچوب قانون قرار دهند.
بله شما می توانید برای مشاوره با وکیل قرارداد کنسرسیوم با ما تماس بگیرید و به صورت حضوری یا غیرحضوری با وکلای لاهه مشورت نمایید.
قرارداد کنسرسیوم قراردادی است که افراد برای پیشبرد یک پروژه برای تلفیق دانش، مهارت و سرمایه شان منعقد می کنند.
قرارداد کنسرسیوم به صورت انتفاعی و غیر انتفاعی در جهت کسب سود و در موضوعاتی همچون فروش، صادرات، شرکت های هواپیمایی، پروژه های بازرگانی، نفتی و … منعقد می شود.
کنسرسیوم کلمه ای است لاتین که در معنای مشارکت به کار می رود. در نتیجه قرارداد کنسرسیوم مشارکت برای سود بیشتر معنا می شود.