انگیزه نامه یا SOP یا Motivation Letter و شرایط نگارش آن

انگیزه نامه SOP چیست

انگیزه نامه یا SOP یا Motivation Letter عبارتی آشنا برای کسانی است که قصد استخدام یا قصد پذیرش تحصیلی از شرکت ها یا دانشگاه‌های خارج از کشور را دارند. شاید برای بسیاری از متقاضیان مهاجرت که  هنوز اطلاعات کافی و مناسبی از شرایط اپلای ندارند، SOP  کلمه ای نامفهوم باشد؛ SOP کوتاه‌ شده عبارت Statement of Purpose که در فارسی به آن انگیزه نامه می گویند  که  یکی از مهم ترین مدارک در بخش درخواست اخذ پذیرش قلمداد می شود. انگیزه نامه نقش تعیین کننده ای در پذیرش متقاضی دارد و نگارش آن نیاز به مهارت و دقت بسیاری دارد. در ادامه مطلب با وکیل مهاجرت گروه وکلای بین المللی لاهه  همراه باشید تا شما را با انگیزه نامه و نحوه نگارش آن آشنا کند.

انگیزه نامه (Statement of purpose یا Motivation letter)

انگیزه نامه (SOP) نامه ای است که جزئیاتی از توانایی ها، تخصص ها و دلایل شما برای درخواست تحصیل، بورسیه و شغل یا حرفه ای که قصد فعالیت دارید، در آن قید شده است.

انگیزه نامه (SOP)؛ مدیران یا دانشگاه هایی را  که اقدام به پذیرش دانشجو یا نیروی کار می کنند باید قانع کند تا شما را به مصاحبه دعوت و یا درخواست شما را تأیید کنند. انگیزه نامه ای که ارائه می دهید نقش کلیدی در قبول درخواست شما دارد و ارتباط مستقیمی با  پذیرش و یا عدم پذیرش شما خواهد داشت.

انگیزه نامه معمولا متنی است نه کوتاه نه بلند، بین ۳۰۰ تا ۱۵۰۰ کلمه مناسب که در یک یا دو صفحه A4 به شرح هدف شما از مهاجرت و ادامه تحصیل، اشتغال، شرح داوطلبانه و … در کشور مورد نظر می پردازد.

انگیزه نامه یا اس او پی تنها پل ارتباطی مستقیم شما با دانشگاه، اداره، کارخانه، باشگاه و… مورد نظرتان است که می تواند وجه تمایز شما با دیگران باشد. با استفاده از یک انگیزه نامه حرفه ای می توانید به کمیته پذیرش بقبولانید که شایستگی دارید در مجموعه ی آنها مورد پذیرش قرار بگیرید. انگیزه نامه می بایست نشان دهنده آینده ای باشد که  برای خود متصور هستید و می خواهید از راه تحصیل، کار، ورزش و …آنرا بسازید.

بطور مثال در پاسخ به سوالاتی شبیه به اینکه چرا تصمیم گرفته اید پزشکی بخوانید؟ چرا تحصیل در استرالیا را انتخاب نموده اید؟ یا چرا قصد اشتغال در کشور آلمان را دارید؟ پاسخی صادقانه و تأثیرگذار ارائه دهید، می توانید گامی بلند  در راستای متقاعد کردن کمیته پذیرش دانشجو در دانشگاه یا تایید از سوی کارفرما بر دارید. مسئولان پذیرش جهت انتخاب و گزینش از میان متقاضیان مختلف، باید قانع شوند که چرا شما را به دیگران ترجیح دهند و انگیزه نامه، یکی از ملاک های اصلی آنها برای پذیرش است.

نحوه نگارش انگیزه نامه یا SOP یا Motivation Letter
نحوه نگارش انگیزه نامه یا SOP یا Motivation Letter

ساختار SOP یا انگیزه نامه تحصیلی

شروع به نوشتن انگیزه نامه تحصیلی

معمولا بیشتر انگیزه نامه به این صورت شروع می‌شود که:

“اینجانب آقای/خانم فلان برای مقطع فوق لیسانس/ دکترا در فلان رشته‌ و برای دانشگاه فلان درخواست (اپلای) می کنم. و اعتقاد دارم که این دانشگاه در می تواند در مسیر رشد و شکوفایی استعدادهایم کمک شایانی به بنده نماید.

و یا به مثل ذیل توجه نمایید:

مفتخرم که بعنوان دانشجوی فوق لیسانس برق دانشگاه واقع در شهر برلین اپلای کنم. از بچگی عاشق به رشته برق بودم ام و رویایی جز این ندارم.

معمولا بیشتر بیانیه‌ها مشابه هم نوشته می‌شوند و یا متقاضیان از روی هم به اصطلاح کپی پیست می کنند و یا از فرمت های آماده موجود در صفحات وب استفاده می نمایند. این کار باعث می‌شود که تقاضای آنها نامربوط و تکراری به نظر برسد. البته در این بین کسانی هم هستند که هزینه های سنگین و گزاف صرف این  این موضوع می کنند که ما توصیه می کنیم ابتدا خودتان نسبت به نگارش انگیزه نامه خود اقدام کنید لکن اگر نتوانستید و یا قصد نگارش انگیزه نامه با کیفیت بالاتری را دارید با وکیل متخصص مهاجرت در این موضوع مشورت کنید چرا که انگیزه نامه یا بیانیه اهداف، در مسیر مهاجرت تحصیلی یا کاری شما به شدت تاثیر گذار است.

اگر تمایل دارید از سایر متقاضیان متمایز باشید و بر تصمیم گیری کمیته پذیرش، تاثیر گذار باشید، باید انگیزه نامه منحصر به فردی را آماده کنید. نگارش انگیزه نامه منحصر به فرد موجب می گردد که شما بعنوان یک داوطلب واجد شرایط خاص در ذهن اعضای کمیته پذیرش نقش ببندید و حتی پس از بررسی صدها انگیزه نامه مختلف شما را به یاد آورده و در نهایت شما را انتخاب کنند.

انگیزه نامه تحصیلی به چه سوالاتی پاسخ می دهد؟

برای اینکه شروع به نوشتن انگیزه نامه کنیم ابتدا می بایست خود را جای اعضای پذیرش دانشگاه در نظر بگیرید و متوجه شوید این کمیته دنبال پاسخ به چه سوالاتی در دل انگیزه نامه متقاضی می گردد. در این قسمت ما سوالاتی را به عنوان نمونه مطرح کرده ایم که بدانید داستان خود را بر پایه چه مواردی تعریف کنید.

  • در چه رشته ای قصد تحصیل دارد؟
  • علت انتخاب این رشته از جانب شما چیست؟
  • چرا قصد تحصیل در این دانشگاه را دارید؟
  • چرا این کشور را برای تحصیلات خود انتخاب نموده اید؟
  • آیا سابقه و تجربه ای (چه تحصیلی و چه کاری) در رشته مورد علاقه خود دارید؟
  • آیا با اساتید این دانشگاه آشنا هستید؟
  • قصد بدست آوردن چه تجربیاتی در این دانشگاه دارید؟
  • هدف شما از تحصیل در این رشته کسب چه مهارت یا توانایی می باشد؟
  • بعد از پایان تحصیل چه برنامه ای در ذهن خود دارید؟
  • انتظارات شما از این رشته تحصیلی و دانشگاه چیست؟
  • حضور شما به عنوان محصل چه فایده ای می تواند برای دانشگاه داشته باشد؟
  • جدا از کار و تحصیل، تفریحات، سرگرمی ها و علاقه‌مندی ‌های ‌شما چیست؟
  • چه خصوصیات خاص و منحصر به فردی دارید که لازم است به دانشگاه اطلاع دهید؟
  • ویژگیهای اخلاقی و عادات شما چیست؟
  • با فرهنگ و آداب رسوم این کشور و دانشجویان بین المللی این دانشگاه چقدر آشنایی دارید؟
  • چه چیز این دانشگاه برای درخواست پذیرش شما جذاب و معیار انتخابتان بوده است؟
  • آیا همزمان با تحصیل در این دانشگاه به دنبال کار هم می باشید؟
  • آیا قصد انجام پروژه ای علمی، تحقیقاتی با استاد خاصی مد نظر شماست؟

جهت جذابیت و تاثیرگذاری بیشتر انگیزه نامه خود سعی کنید طوری بنویسید که پاسخ این سوالات در کمال واقعیت برای کمیته پذیرش مشهود و ملموس باشد. اما در ادامه در مورد سوالات اصلی کمی بیشتر برای شما توضیح خواهیم داد تا روند کار دستتان بیاید.

سابقه‌ تحصیلی در انگیزه نامه

سابقه تحصیلی خود را در انگیزه نامه شرح دهید مثلا اگر با نمرات بالا در امتحانات قبول شده اید و یا جزو دانشجویان ممتاز بوده اید و یا آزمون های خاص مرتبطی را در مورد این رشته تحصیلی پشت سر گذاشته اید را می توانید در این قسمت جای دهید و کمیته پذیرش را مجاب کنید که لیاقت موافقت با درخواستان را دارید. توصیه می کنیم حتی اگر سابقه تحصیلی خوبی ندارید و نمرات شما در آزمون ها پایین بوده باز از کوشش دست بر ندارید و دلایل خود را ذکر نموده و ثابت کنید که آماده جبران گذشته هستید و آن نتایج ضعیف تکرار نخواهد شد و دانشجوی موفقی خواهید بود.

علت انتخاب رشته و دانشگاه جهت تحصیل

برای نوشتن این بخش نیاز دارید تحقیقات مفصلی در رابطه با رشته مورد نظر و دانشگاه مقصدتان انجام داده و اطلاعات مناسبی گردآوری نمایید. بدیهی است شرایط، امکانات و مزایای هر رشته و هر دانشگاه با یکدیگر متفاوت است. پس در انگیزه نامه تحصیلی خود به خوبی به این نکته اشاره کنید که به دلیل مزایا و مشخصه های رشته و دانشگاه مورد نظر تصمیم به مهاجرت و تحصیل و یا کار گرفته اید.

سابقه تحصیلی مرتبط با رشته مورد درخواست

در این قسمت از انگیزه نامه تحصیلی خود شرح دهید که چه سابقه ای در رابطه با این رشته دارید. حال می تواند این سابقه یک سابقه تحصیلی مرتبط باشد مثلا بگویید فلان دوره و آزمون در فلان جا بوده و شرکت کردم و مدرکشو گرفتم یا اینکه سابقه شما یک سابقه کاری مرتبط با این رشته باشد. مثلا بگویید یک مدرک فنی حرفه ای برق صنعتی هم از فلان جا دارم و ۱۰۰ ساعت کار عملی هم داشته ام. یا بعنوان مثلا تکنسین تاسیسات در فلان کارخانه ۲ سال سابقه کار دارم و یا در فلان موسسه فعالیت تحقیقاتی داشته ام. یا به عنوان کار آموز در فلان مرکز مشغول به کار بوده ام و امثال این موارد.

اهداف‌ در انگیزه تحصیلی به چه معناست؟

در انگیزه نامه تحصیلی با مشخص نمودن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود  از تحصیل در این رشته و دانشگاه، تکلیفتان را با مسئول پذیرش دانشگاه مشخص می کنید. اهداف شما می بایست نماینگر این باشد که چه ارتباطی  بین پذیرش شما و آینده مورد نظری که برای خود مجسم نموده اید وجود دارد. بدیهی است وقتی هدفی مشخص برای خود ترسیم نکرده اید نباید انتظار این را داشته باشید بین شما و دانشجویی که برای آینده خود کلی برنامه و هدف در نظر گرفته، از طرف شورای پذیرش دانشگاه شما انتخاب شوید. البته توصیه می کنیم اهدافی که برای خود مشخص می کنید رویایی و غیر واقع گرایانه نباشد.

انگیزه نامه تحصیلی را چگونه به پایان برسانیم؟

در پایان انگیزه نامه چند سطری بطور خلاصه درباره مناسب بودن فردی با رزومه خود برای تحصیل در رشته و دانشگاه مورد نظر خود بنویسید. و در ادامه از کمیته پذیرش بابت وقتی که صرف مطالعه و بررسی انگیزه نامه شما شده تشکر و قدردانی نمایید.

بیشتر بدانید:  آفیسر سفارت و مصاحبه به منظور اخذ ویزا و مهاجرت

ساختار SOP یا انگیزه نامه کاری

انگیزه نامه کاری همانند اس او پی تحصیلی همان ساختار را دارد لکن در انگیزه نامه کاری شما باید دلایل خود را به منظور پذیرش از سوی کارفرما یا مدیر شرکتی که قصد اشتغال در آن را دارید، مکتوب کنید.

نکته ای که لازم است در انگیزه نامه کاری بدانید، ضمیمه کردن مدارک و سوابق کاری شما و همچنین مفید بودن شما برای مجموعه مورد نظر است لکن این موضوع را در نظر بگیرید که از بزرگنمایی پرهیز کنید و واقعیت را بیان کنید.

 نکات مهم در نوشتن انگیزه نامه

  • انگیزه نامه خود را کتابی و خشک ننویسید. سعی کنید داستان وار بنویسید.
  • به کیفیت و کمیت داستان خود بپردازید. جزئیات مهم را از قلم نیاندازید.
  • گزافه گویی نکنید. شعار ندهید و صراحتا بنویسید دنبال چه هستید.
  • سعی کنید در نوشتن متفاوت باشید و از دیگران کپی نکنید.
  • نه خیلی رسمی بنویسید نه خودمانی. خیلی محترمانه و دوستانه.
  • خود را آن طور که هستید نشان دهید. خیالبافی نکنید. صادق باشید.
  • هدف های بلند مدت و کوتاه مدت خود را در انگیزه نامه مشخص کنید.
  • مفید و مختصر بنویسید.
  • چندین بار انگیزه نامه را بررسی کنید و رفع اشکالات گرامری، نگارشی و املایی را انجام دهید
  • با دیگران مشورت کنید.
بیشتر بدانید:  وکیل مهاجرت تحصیلی

وکیل برای نگارش و تنظیم انگیزه نامه
وکیل برای نگارش و تنظیم انگیزه نامه

وکیل برای نگارش و تنظیم انگیزه نامه در تهران

انگیزه نامه یا SOP یا Motivation Letter بدون شک یکی از مهم ترین مدارک قابل ارائه به منظور پذیرش در مهاجرت تحصیلی و کاری محسوب می شود لذا به شما توصیه می کنیم تنظیم و نگارش آن را برای روزهای آخر نگذارید و اصلا فکر نکنید به راحتی مطلبی می نویسید و ارسال می کنید.

 توجه داشته باشید که اگر نتوانید انگیزه نامه خود را به خوبی نگارش کنید، شانس تان برای پذیرش در دانشگاه مورد نظر برای تحصیل و یا مجموعه منتخب تان برای کار به شدت کاهش پیدا می کند و ممکن است پروژه مهاجرت شما به تاخیر افتاده و یا به طور کل منتفی شود.

شما عزیزان می توانید به منظور تایید، تنظیم یا نگارش انگیزه نامه خود از مشورت با وکیل متخصص مهاجرتی بهره مند شوید. چنانچه در رابطه با موضوع انگیزه نامه تحصیلی یا کاری سوالی دارید می توانید با کارشناسان گروه وکلای بین المللی لاهه در تهران مشورت نمایید.

سوالات متداول

خیر زیرا  sop یا انگیزه نامه  به همراه مدارک متقاضی ارسال می شود لکن اگر خود سازمان یا دانشگاه مربوطه در ساختار انگیزه نامه بیان کند می توانید آن را درج کنید.

بیان مسیر زندگی تحصیلی و شغلی و اهدافتان در آینده تاثیر بسزایی در انگیزه نامه شما دارد.

اگر دانشگاه، شرکت یا سازمان مورد نظر به فرمت اشاره نکرده باشد، انگیزه نامه معمولا باید به اندازه ۱ صفحه با فونت Arial یا Times New Roman در اندازه ۱۱ و  یا ۱۲ باشد.

بله برای هر دانشگاه یا سازمان باید انگیزه نامه جدا و سفارشی  تنظیم کنید و یک نوع انگیزه نامه برای همه دانشگاه ها و سازمان ها نباید ارسال شود.

بله این مجموعه با بهره گیری از وکلای متخصص مهاجرتی در زمینه تنظیم و نگارش انگیزه نامه یا بیانیه اهداف فعالیت دارد.

به این مطلب از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
مهاجرت کاری به آلمان
نوشتهٔ بعدی
مهاجرت تحصیلی به اسپانیا

دیگر مطالب این دسته بندی

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
مشاوره با لاهه در واتساپ
Call Now Button