فرزند خواندگی برای ایرانیان خارج از کشور چه شرایطی دارد؟ آیا افراد خارج از کشور می توانند کودکی را به فرزند خواندگی بگیرند؟ آیا یک فرد مجرد هم می تواند پدر خوانده شود؟ یا حتما برای فرزندخواندگی می بایست دارای همسر باشد؟
فرزند خواندگی به معنای اعطای سرپرستی کودکان بدون سرپرست به خانواده های واجد شرایط گفته می شود. متصدی این امر سازمان بهزیستی می باشد. به سرپرستی گرفتن کودکانی که از نعمت خانواده محرومند یک کار انسان دوستانه و پسندیده می باشد، که باعث می شود کودکان در یک بستر مناسب رشد کنند. در این نوشته به موضوع فرزند خواندگی توسط ایرانیان خارج از کشور و شرایط آن پرداخته ایم.
فرزند خواندگی برای ایرانیان خارج از کشور ممکن است؟
در ابتدا با توجه به رویکرد سازمان بهزیستی کل کشور نسبت به مقوله و پروسه فرزندخواندگی می توان به این سوال اینگونه پاسخ داد که این امکان برای ایرانیان خارج از کشور وجود دارد که بتوانند برای فرزندخواندگی اقدام کنند. واگذاری کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست رسالت اصلی سازمان بهزیستی است و این سازمان نیز بدون توجه به محل زندگی خانواده متقاضی و درصورت احراز شرایط این خانواده برای فرزندخواندگی، با درخواست ایشان موافقت می نماید. در نتیجه فرزند خواندگی برای ایرانیان خارج از کشور امری امکان پذیر بنظر می رسد ولی فرزندخواندگی چه شرایطی دارد؟ گروه وکلای لاهه در این مطلب به بررسی شرایط عمومی و اختصاصی فرزندخواندگی برای ایرانیان خارج از کشور پرداخته است.
شرایط عمومی و اختصاصی به سرپستی گرفتن کودک توسط ایرانیان مقیم خارج
شرایط عمومی و اختصاصی ذیل برای به سرپستی گرفتن کودک توسط متقاضیان ایرانی خارج از کشور وجود دارد:
- دارای صلاحیت اخلاقی باشد.
- ازدواج زوجین می بایست عقد دائم باشد.
- مقید به انجام واجبات و ترک محرمات باشند.
- تابعیت ایرانی داشته باشند.
- یکی از زوجین بیشتر از ۳۰ سال داشته باشند. خانم مجرد هم باید حداقل ۳۰ سال سن داشته باشند.
- متقاضیانی که کمتر از ۵۰ سال سن داشته باشند نسبت به افرادی که سنشان بالاتر است در اولویت می باشند.
- محکومیت کیفری نداشته باشند.
- تمکن مالی داشته باشند.
- سفیه یا مجنون نباشند.
- سلامت جسمی و روانی داشته باشند.
- اعتیاد به الکل و مواد روانگردان نداشته باشند.
- بیماری صعب العلاج و یا واگیر نداشته باشند.
- به یکی ادیان مندرج در قانون اساسی معتقد باشند.
مدارک مورد نیاز برای فرزندآوری
- تصویر تمام صفحات شناسنامه ایرانی افراد
- تصویر کارت ملی متقاضیان
- تصویر صفحات سند ازدواج
- تصویر مدرک تحصیلی
- تصویر سند مالکیت منزل و یا اجاره خانه
- تصویر گواهی اشتغال به کار و یا تعیین میزان درامد مانند فیش حقوقی، پروانه کسب و…
- اصل گواهی پزشک متخصص زنان و زایمان که نشانگر عدم باروری زوج باشد.
چه افرادی می توانند متقاضی سرپرستی بشوند؟
- زوجین بدون فرزند
زن و شوهری که پنج سال از ازدواجشان گذشته باشد و بچه دار نشده باشند. البته اگر پزشک قانونی تشخیص دهد که این زوج امکان باروری ندارند نیاز به گذشت ۵ سال نیست.
- دختران و زنان بدون شوهر و فرزند
دختران مجرد متقاضی سرپرستی باید منزل مسکونی به صورت مستقل داشته باشند حتی به صورت اجاره ای. اگر هم متقاضی مشترکا با خانواده زندگی می کند منزل باید دارای امکانات رفاهی برای کودک باشد.
- زن و شوهر دارای فرزند
– برای این متقاضیان سن فرزند بیولوژیک و فرزند به سرپرستی گرفته شده تناسب وجود داشته باشد.
– همجنس نبودن فرزندان زیستی و فرزندخوانده بلامانع است.
– اگر متقاضیان سه فرزند داشته باشند و هر سه فرزند با والدین زندگی کنند، صرفاً یک کودک را می توانند به سرپرستی بگیرند مگر اینکه کودکان خواهر و برادر باشند.
احراز این موارد با بهزیستی می باشد. با توجه به موارد فوق ممکن است سوال شود که فرزندخواندگی چه مدت زمان می برد؟
فرزندخواندگی برای ایرانیان خارج از کشور چقدر زمان می برد؟
بعد از موافقت سازمان بهزیستی با تقاضای زوجین برای سرپرستی کودک حکم سرپرستی موقت صادر می شود و خانواده برای مدت شش ماه حضانت کودک را به عهده می گیرند. در این مدت چند بار از طرف مددکار اجتماعی بازدید صورت می گیرد تا صلاحیت حضانت توسط ایشان محرز شود.
در صورت احراز عدم صلاحیت حکم صلاحیت موقت لغو می شود. اما در صورتی که این مدت با موفقیت طی شود حکم به سرپرستی دائم کودک داده می شود.
پس از صدور حکم سرپرستی دائم والدین می توانند نام خود را وارد شناسنامه طفل کنند. احراز و تشخیص صلاحیت متقاضی فرزندخواندگی و پیشبرد امور اداری و حقوقی مربوطه در این مسیر اهمیت زیادی دارد. پروسه فرزندخواندگی در عمل چه برای ایرانیان مقیم داخل و چه خارج ممکن است حدود یک سال طول بکشد تا به سرپرستی دائم برسد به همین خاطر نمی توان برای زمان انجام فرزندخواندگی بازه مشخصی تعیین کرد.
مراحل درخواست فرزندخواندگی برای ایرانیان خارج
- در وهله اول پیشنهاد می شود قبل از هرگونه اقدامی برای فرزندخواندگی، قوانین کشوری که در آن ساکن هستید را مطالعه کنید و در خصوص نحوه اعطا اقامت به فرزندخوانده نیز اطلاعات بدست بیاورید.
- درخواست اولیه برای فرزندخواندگی ایرانیان مقیم خارج از طریق وبسایت adoption.behzist.net انجام می شود. شما برای ارسال درخواست باید در این وبسایت ثبت نام کنید.
- پس از آن مدارکی که توسط سازمان بهزیستی اعلام شده است را باید به سفارت و کنسولگری ایران در کشور محل زندگیتان تحویل دهید
- هرگونه تغییر و پیشرفت در پرونده فرزندخواندگی شما از طریق حساب کاربریتان در وبسایت adoption.behzist.net قابل پیگیری است.
فرآیند فرزندخواندگی برای ایرانیان مقیم خارج حضوری است یا غیرحضوری؟
در حال حاضر با توجه به راه اندازی سامانه آنلاین درخواست فرزندخواندگی و همچنین امکان تحویل مدارک به سفارت ایران در کشورهای مختلف می توان گفت که مراحل ابتدایی این امر به صورت غیر حضوری انجام می گیرد اما درصورتیکه بهزیستی با درخواست فرزندخواندگی ایرانیان مقیم خارج از کشور موافقت کند، حضور ایشان در ایران الزامی است زیرا بهزیستی در یک بازه ۶ ماهه موقتا کودک را به خانواده متقاضی می سپارد تا از کم و کیف زندگی کودک مطمئن شود و افراد برای این بازه باید در ایران حضور یابند و کودک اجازه خروج از کشور را ندارد.
وکیل بین المللی در امور خانوادگی
با توجه به مراحل قضایی فرزند خواندگی خصوصا برای ایرانیان خارج از کشور، بهتر است که از یک وکیل با تجربه در این زمینه کمک گرفته شود.
وکیل بین المللی خانواده با تجربه ای که در این زمینه دارد می تواند تمام مراحل سرپرستی کودک را به نیابت از شما به بهترین نحو انجام دهد. درصورت نیاز به وکیل فرزندخواندگی می توانید با گروه بین المللی وکلای لاهه تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
اولین قدم برای این امر ثبت نام اینترنتی و بعد از آن ارسال مدارک از طریق سفارت خانه می باشد.
طبق مقررات قانونی امکان به فرزندخوانگی گرفتن کودکان برای مردان مجرد وجود ندارد. اما این امکان برای بانوان تحت شرایطی ممکن است.
بله قانونی در خصوص هم جنس بودن فرزند به سرپرستی گرفته شده با فرزندان واقعی وجود ندارد.
خیر از طریق سازمان بهزیستی امر نظارت بر فرزند خوانده صورت می گیرد.
امور مربوط به فرزندخواندگی برای ایرانیان خارج از کشور به صورت غیرحضوری انجام می شود لکن بنا به ماموریت گروه وکلای لاهه وکلای این گروه به صورت مشاوره و وکالت رایگان امور فرزندخواندگی انجام می شود.