طلاق ایرانیان خارج از کشور چگونه می باشد؟

طلاق ایرانیان خارج از کشور

طلاق ایرانیان خارج از کشور طبق مقررات ایران صورت می گیرد و این موضوع برای برخی از ایرانیان مقیم خارج از کشور که آگاهی و اطلاعات دقیقی از قوانین و شرایط طلاق ندارند به یک دغدغه تبدیل شده است. ما در این مقاله سعی کرده‌ایم به سوالات مهم و اساسی که درباره طلاق ایرانیان خارج از کشور مطرح می‌شود پاسخ دهیم. آنچه که در این موضوع اهمیت دارد این است که چه دادگاهی صلاحیت رسیدگی به این دعاوی را دارد و نحوه رسیدگی به دعاوی طلاق ایرانیان خارج از کشور در این دادگاه‌ها چگونه است؟ آیا احکام صادر شده در رابطه با طلاق ایرانیان خارج از کشور، مورد قبول دادگاه‌های ایران می‌باشد؟ در ادامه مقاله، به این سوالات و پرسش‌های دیگر در این رابطه پاسخ خواهیم داد.

فهرست این مطلب: نمایش

طلاق ایرانیان خارج از کشور و نحوه‌ی طرح شکایت در دعاوی مربوط به آن

طلاق ایرانیان خارج از کشور و مسائل قانونی مربوط به آن یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی است که ایرانیان خارج از کشور ممکن است به آن دچار شوند. در هر کشوری بسته به عرف و اخلاقیات رایج در آن کشور؛ قوانین مختلفی نیز برای افرادی که تابعیت آن کشور را دارند وضع شده است. به این ترتیب بسته به این که تابعیت کدام کشور را داریم و مقیم کدام کشور می باشید لازم است در زمینه‌ی طلاق چه به صورت حضوری چه به صورت غیابی حسب مورد از سیستم حقوقی حاکم از قوانین آن کشور تبعیت کنید. مهم‌ترین رکن طلاق در قانون ایران جاری شدن صیغه‌ی طلاق بین طرفین است و این موضوع همزمان با پروسه‌ی طلاق بر اساس عرف و قوانین کشوری که به آن مهاجرت کرده‌اید می‌تواند صورت بگیرد.

موضوع طلاق ایرانیان خارج از کشور از حساسیت بالایی برخوردار است و بسته به محل اقامت ممکن است نحوه‌ی رسیدگی به چنین پرونده‌هایی متفاوت باشد. به طور مثال در کشور آمریکا این نوع پرونده‌ها را بسته به محل اقامت فرد، مورد بررسی قرار می‌دهند اما برخی کشورها تابعیت فرد را مد نظر قرار داده و بر این اساس قانون حاکم بر پرونده‌ی فرد مورد بررسی قرار می گیرد به این شکل که فرد باید تابع قوانین حاکمیتی که به آن تعلق دارد مورد قضاوت قرار بگیرد. در ایران نیز برای اتباعی که متعلق به کشور ایران نیستند اما در این خاک زندگی می‌کنند حقوقی در نظر گرفته شده که با مراجعه به ماده‌ی ۷ قانون مدنی می توان نسبت به آن اطلاع پیدا کرد. بر این اساس اتباع خارجی مقیم ایران می‌توانند شکایات خانوادگی خود را بسته به قوانین حاکمیتی که به آن تعلق دارند مورد پیگیری قرار دهند.

امکان استفاده ایرانیان از محاکم خارجی برای رسیدگی به دعاوی

آیا ایرانیان می‌توانند از محاکم خارجی برای رسیدگی به دعاوی خود استفاده کنند؟ در مورد مراجعه‌ی ایرانیان خارج از کشور به محاکم و مراجع قضایی غیر ایرانی مانع یا مقررات منع کننده وجود ندارد ولی حسب قوانین کشوری که دعوی در آن رسیدگی میشود قانون حاکم متفاوت است.

شرایط طلاق ایرانی های خارج از کشور
شرایط طلاق ایرانی های خارج از کشور

طلاق ایرانیان خارج از کشور و دعاوی مرتبط

از جمله رایج‌ترین مسائل مربوط به دعاوی طلاق ایرانیان خارج از کشور مربوط به طلاق توافقی و دعواهایی است که جهت دریافت حقوق مالی  مهریه صورت می‌گیرند. به این شکل که فرد خواستار حقوق مالی در تلاش است تا با توقیف اموال به خواسته خود دست پیدا کند. همچنین پرونده‌هایی مثل طلاق یکطرفه؛ پرونده‌های مربوط به ممنوع الخروج کردن و دریافت حضانت فرزندان را میتوان از جمله رایج‌ترین دعاوی حقوقی خانوادگی ایرانیان خارج از کشور برشمرد.

دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای طلاق ایرانیان خارج از کشور

وکیل بین المللی بیان میدارد: در پرونده‌های مربوط به طلاق ایرانیان خارج از کشور زمانی که زوجین قصد داشته باشند تا به طور توافقی از یکدیگر جدا شوند لازم است که در ابتدا در مورد کم و کیف و تعهدات طلاق با یکدیگر به توافق برسند. این نوع از طلاق بدون حاشیه های دیگر دعاوی خانوادگی خاصی صورت می گیرد و چالش‌های مربوط به آن کمتراست. پس از تقدیم دادخواست پرونده‌ی طلاق این افراد در دادگاه صالح می‌تواند مورد بررسی قرار بگیرد که معمولا به دادگاه خانوادگی محل اقامت شوهر و یا زوجه مربوط م یشود. در مورد محل این دادگاه سختگیری چندانی وجود ندارد و در صورتی که طرفین درگیر پرونده در این زمینه به توافق برسند تحت شرایطی می‌تواند محل رسیدگی به دادگاه را تغییر داد.

در کشورهای دیگری که معمولا تعداد زیادی از ایرانیان اقامت دارند دفاتر اسلامی‌ای در نظر گرفته شده است که ایرانیان می‌توانند برای پشت سر گذاشتن روند قانونی طلاق به این دفاتر مراجعه کنند در غیر این صورت لازم است برای حل خلل وارد شده ناشی ازعدم وجود دفاتر اسلامی؛ پیگیری امور را به وکلایی که در ایران مستقر هستند بسپارند.

در چه صورت طلاق ایرانیان خارج از کشور بر اساس قانون ایران مورد پیگیری قرار می‌گیرد؟

طلاق جزو اموال شخصیه بوده و در صورت طلاق ایرانیان خارج از کشور تابع قانون ایران است. کم و کیف حقوقی آن‌ها را می بایست از طریق مشاوره با یک فرد آگاه یا وکیل متخصص در امر دعاوی خانوادگی ایرانیان خارج از کشور اطلاع پیدا کرد.

پیگیری غیر حضوری طلاق ایرانیان خارج از کشور

در پرونده‌های طلاق ایرانیان خارج از کشور زمانی که زن و شوهر در خارج از خاک ایران زندگی می کنند، می‌توانند به کمک مراجعه به یک وکیل مجرب در زمینه‌ی دعاوی خانوادگی؛ نسبت به پیگیری پرونده‌های حقوقی خود اقدام کنند. یک وکیل دادگستری که در ایران اقامت داشته باشد، می‌تواند از جانب شما برای به نتیجه رساندن پرونده وارد عمل شده و سلسله مراتب قانونی و اداری را انجام دهد  و شرح نتایج را به دست شما برساند. برای دادن وکالت به وکیل دعاوی حقوقی می‌توانید به کنسولگری یا سفارت محل زندگی خود مراجعه کرده و اعلام کنید که قصد دارید وکالت پرونده‌ی خانوادگی خود را به یک وکیل دادگستری واگذار کنید. و یا از طریق سامانه میخک اعطای وکالت نمایید. چنین پرونده‌هایی در ادامه در دادگاه‌هایی که اصطلاحا دادگاه خانواده خوانده می‌شوند مورد بررسی قرار می‌گیرند.

رسیدگی به دعوای طلاق زمانی که یکی از زوجین در ایران است

دعاوی طلاق ایرانیان خارج از کشور در صورتی که یکی از زوجین در ایران اقامت داشته باشد  پیگیری پرونده در یکی از دادگاه‌های واقع در کشور ایران مورد پیگیری و بررسی قرار می‌گیرد. تفاوتی ندارد که طرف ساکن در ایران زن باشد یا شوهر؛ محل اقامت فرد ساکن در ایران تعیین کننده‌ی دادگاهی است که می‌تواند به پرونده رسیدگی کند.

نحوه‌ی پیگیری دعوای طلاق خانوادگی ایرانیان خارج از کشور؛ زمانی که هیچ یکی از طرفین در ایران حضور ندارند ممکن است این سوال پیش بیاید که در صورت‌ عدم حضور هیچ یک از طرفین دعاوی خانوادگی در ایران چگونه محل تشکیل دادگاه انتخاب می‌شود؟ هم اکنون دادگاه چنین پرونده‌هایی در دادگاه خانواده‌ی شهر تهران مورد بررسی قرار می‌گیرند و افراد می‌توانند با سپردن وکالت خود به وکلایی که در خاک ایران حضور دارند نسبت به پیگیری پرونده‌های خود اطمینان حاصل کنند.

دادگاه صالح برا طلاق ایرانیان خارج از کشور
دادگاه صالح برا طلاق ایرانیان خارج از کشور

آیا احکام صادر شده در دادگاه‌های خارج از ایران دارای اعتبار هستند؟

بر اساس قانون ایران؛ حکم‌هایی که در دعاوی طلاق ایرانیان خارج از کشور، در دادگاه‌های خارج از خاک ایران صادر شده است، لزومی ندارد که عینا در کشور ایران به اجرا نهاده شوند چرا که قوانین جمهوری اسلامی ایران بر اساس اخلاقیات و اصول متفاوتی تدوین شده است. به این ترتیب حکمی که در دادگاه‌های دیگر کشورها صادر شده لازم است که در دادگاه‌های ایران شناسایی (تنفیذ) شده و مجددا مورد بررسی قرار گیرد. این موضوع در مورد تمام پرونده‌های مربوط به دعاوی خانوادگی ایرانیان خارج از کشور صدق می کند ولی رویه محاکم تنفیذ چنین طلاق هایی به شرط رعایت مقررات است.

مواد قانون حمایت از خانواده مرتبط با موضوع طلاق ایرانیان خارج از کشور

برای آشنایی بیشتر با این موضوع طلاق ایرانیان خارج از کشور و قوانین حمایت از خانواده می‌توان به مواد ۱۴ و ۱۵ قانون حمایت از خانواده رجوع کرد؛ این بخش از قانون مستقیما در مورد پرونده‌های خانوادگی افرادی صحبت می‌کند که در خارج از ایران زندگی میکنند. در قانون درباره‌ی این موضوع گفته شده است که هر زمان یکی از زوجین ساکن یکی از کشورهای خارجی باشد؛ دادگاه محل اقامت آن فردی که در محدوده‌ی ایران زندگی می‌کند اعتبار و صلاحیت رسیدگی به پرونده‌ی خانوادگی را دارد. اما اگر هر دو طرف پرونده به صورت موقت در ایران حضور داشته باشند دادگاه محل سکونت زوجه صلاحیت دارد. همچنین در این بند از قانون گفته شده است که اگر طرفین دعوی هر دو خارج از ایران حضور داشته باشند در صورت توافق می‌توانند محل دادگاه بررسی پرونده‌ی خود را به شهرهایی غیر از تهران ارجاع دهند.

در ادامه در ماده‌ی ۱۵ قانون حمایت از خانواده می‌خوانیم که هر زمان ایرانیانی که خارج از این کشور زندگی میکنند قصد داشته باشند مسائل مربوط به دعاوی خانوادگی خود را در سیستم حقوقی محل زندگی خود به جریان اندازند؛ حکمی که در این دادگاه‌ها به تصویب میرسد نمی‌تواند عینا در کشور ایران به اجرا در آید.

تنفیذ حکم صادر شده در دادگاه‌های خارج از کشور

تنفیذ زمانی صورت می‌گیرد که شما در تلاش باشید حکمی که توسط یک دادگاه غیر ایرانی در دعوای طلاق ایرانیان خارج از کشور، صادر شده است را در سیستم قانون ایران به جریان اندازید. بر اساس ماده‌ی ۱۷۰ قانون اجرای احکام مدنی دادگاه شهرستان تهران برای رسیدگی به حکم تنفیذ در نظر گرفته شده بود که پس از تغییراتی این مرجع به دادگاه خانوادگی شهرستان تهران تغییر یافت. در صورتی که رای صادر شده از دادگاه‌های غیر ایرانی قابلیت تنفیذ نداشته باشد این تقاضا رد شده و حکم مذکور را می توان به دادگاه تجدید نظر منتقل کرد. برای این موضوع متقاضی لازم است تا زمان ابلاغ رای دادگاه منتظر مانده و سپس با بیان علل به دادگاه تجدید نظر مراجعه کند. گروه وکلای بین المللی لاهه سابقه اخذ حکم تنفیذ طلاق ایرانیان خارج از کشور را دارد.

بیشتر بدانید:  دعاوی ایرانیان خارج از کشور

نقش دادگاه تجدید نظر در دعوای طلاق ایرانیان خارج از کشور

چه اتفاقی خواهد افتاد اگر دادگاه تجدید نظر در جریان رسیدگی به طلاق ایرانیان خارج از کشور، در مورد غیر قابل تنفیذ بودن حکم صادره از دادگاه خارجی رای بدهد؟ هدف از مراجعه به دادگاه تجدید نظر این است که تلاش کنیم رای صادره از دادگاه خارجی را در ایران به اجرا درآوریم اما در صورتی که این رای مجددا از طرف دادگاه رد شود پرونده عملا مختومه اعلام خواهد شد. اما در مقررات قانون آیین دادرسی مدنی در این مورد گفته شده است که می‌توان برای افرادی که در ایران اقامت دارند به مدت ۲۰ روز و برای افرادی که در خارج از خاک ایران حضور دارند به مدت دو ماه مهلت فرجام خواهی در نظر گرفت.

طلاق توافقی ایرانیان در خارج از کشور

در ابتدا بهتر است بدانید که شیوه‌ی طلاق توافقی در طلاق ایرانیان خارج از کشور، یک شیوه‌ی بسیار رایج است یعنی بیشتر طلاق‌های به ثبت رسیده به صورت طلاق توافقی است. در این شیوه هر دو طرف نسبت به جاری شدن صیغه‌ی طلاق اعلام رضایت می‌کنند و این شیوه هم اکنون نیز در بین ایرانیان خارج از کشور که درخواست طلاق دارند نیز رایج است. توافقی که در این شیوه‌ی طلاق صورت می‌گیرد می‌تواند زمینه‌های مختلف و عهود گوناگونی را شامل شود و بر این اساس؛ قانون جمهوری اسلامی نیز توافق طرفین را مد نظر قرار داده و بر این اساس طلاق آن‌ها به ثبت رسمی خواهد رسید. حال چه می‌شود اگر زوجین در یک زمینه‌ی خاص به توافق خاصی نرسند؟ در این زمان آن‌ها می‌توانند از دادگاه درخواست کنند تا در این زمینه بین زوجین قضاوت کند و رای خود را صادر بنماید.

مشورت با وکیل در طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور

طلاق ایرانیان در خارج از کشور به جهت دور بودن این افراد از فضای حقوقی کشور وعدم آشنایی برخی از افراد با سلسله مراتب امور قانونی ایران و آثار حاکم بر عدم رعایت مقررات قانونی درصدور آرا می تواند پرسش‌ها و چالش‌های متنوعی به همراه داشته باشد. در این زمان داشتن یک وکیل آگاه و مجرب می تواند کمک دهنده باشد. کمترین کمکی که یک وکیل می تواند در این زمینه به عمل رساند این است که در جهت امور طلاق و قوانین مرتبط به شما مشاوره دهد و در صورت قبولی وکالت پرونده شما تمامی امور را به دقت انجام دهد و شما را در جریان پروسه رسیدگی به پرونده تان قرار دهد.

خطر ممنوع الخروج شدن در دعاوی طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور

موضوع ممنوع الخروج شدن در دعاوی طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور در صورتی اتفاق می‌افتد که جریان پرونده به درستی پیگیری نشود و یکی از طرفین در مورد جریان پرونده آگاهی کافی نداشته باشد. چنانچه فردی بدون آگاهی از قوانین ایران و به کمک اطلاعات پراکنده و غیر قابل اعتماد به دنبال تشکیل پرونده و به نتیجه رساندن جریان طلاق باشد ممکن است در نهایت با مشکلاتی مثل مشخص نشدن نحوه‌ی پرداخت مهریه و پیگردهای قانونی ناشی از آن یا حتی مشکلاتی مثل ممنوع الخروج شدن مواجه شود. به این صورت که فرد پس از مراجعت به کشور خود دیگر نتواند کشور ایران را ترک کند و به کشورهای دیگر به صورت قانونی سفر کند. به همین دلیل توصیه می‌شود که در تمام مسائل حقوقی داخلی و بین المللی از یک یا دو وکیل متخصص و  مجرب مشاوره بگیرید.

بیشتر بدانید:  وکیل امور بین الملل

مزیت طلاق توافقی برای ایرانیان خارج از کشور

بهتر است بدانید که پروسه‌ی طلاق توافقی نسبت به طلاق یکطرفه بسیار راحت‌تر و با چالش‌های کمتری همراه است به این ترتیب شما می‌توانید با صرف زمان کمتری طلاق خود را به صورت رسمی به ثبت برسانید. در قانون و عرف رسمی ایران؛ زمانی که زوجین در خاک ایران زندگی می کنند؛ پیش از به ثبت رساندن طلاق رسمی مدتی در جلسات مشاوره که از طرف سازمان بهزیستی در نظر گرفته شده است شرکت میکنند و چنانچه نتوانند اختلافات میان خود را حل و فصل کنند می توانند برای به ثبت رساندن حکم طلاق خود به دفترخانه رفته و مراحل نهایی طلاق را به انجام برسانند. این روند برای تمام افرادی که برای رسیدگی به پرونده‌ی خود فاقد وکیل هستند، اتفاق می‌افتد. اما چه می‌شود اگر طرفین در خارج از ایران سکونت داشته باشند؟

طلاق ایرانیان در خارج از کشور می‌تواند بدون حضور طرفین در ایران نیز صورت بگیرد. طلاق توافقی برای زوجین خارج از ایران به این صورت است که آن‌ها می توانند به یک وکیل متخصص در این امر مراجعه کنند و وکالت پیگیری این پرونده را به ایشان بدهند. به این ترتیب وکیل مذکور می تواند عملا امور طلاق را پیگیری کند و نتیجه را به صورت کتبی و قانونی به ثبت برساند و دراین مورد جلسات مشاوره برگزار نمیگردد.

نقش وکیل در دعاوی طلاق ایرانیان خارج از کشور

امروزه امکان گفتگو و دریافت مشاوره از وکلا پیش از سپردن پرونده به دست آن‌ها امکان‌پذیر است. همچنین مجوزها و پروانه‌ی کار وکلا به وسیله‌ی استعلام قابل بررسی است که نشان دهنده‌ی اعتبار قانونی فعالیت این افراد است. پس شما می توانید پیش از وارد شدن به امور مربوط به طلاق در هر موقعیت مکانی که هستید با وکیل منتخب خود به صورت تلفنی صحبت کنید و مسائل و جزئیات مربوط به پرونده را با ایشان در جریان بگذارید.

وکیل برای طلاق ایرانیان خارج از کشور
وکیل برای طلاق ایرانیان خارج از کشور

دعاوی خانوادگی ایرانیان خارج از کشور و گروه وکلای بین المللی لاهه

گروه وکلای بین المللی لاهه بستری مناسب به منظور انجام امور دعاوی  ایرانیان خارج از کشور فراهم کرده که دعوای طلاق یکی از این دعاویست. پروسه طلاق ایرانیان خارج از کشور به دلیل مسافت بسیار دور زوجین از کشور،عدم حضور یکی از زوجین یا هر دو در ایران و همچنین امکان بروز مشکلاتی نظیر ممنوع الخروجی و توقیف اموال یا تضییع حقوق مالی زوجه و … باعث ایجاد دغدغه و چالش برای ایرانیان مقیم خارج از ایران شده است. این مجموعه با بهره گیری از وکلای متخصص داخلی و بین المللی در دعاوی خانواده، می تواند مسیر را برای انجام امور حقوقی ایرانیان خارج از کشور هموارتر کند و سبب تسریع روند پروسه دعاوی خانوادگی شما گردد.

 برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با پذیرش وکالت دعاوی مربوط به طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور و دریافت مشاوره تخصصی در این زمینه با ما در تماس باشید.

سوالات متداول

طلاق ایرانیان خارج از کشور تابع قوانین کشور ایران است.

بله امکان پذیر است و ایرانیان خارج از کشور برای طلاق توافقی می توانند به وکیل رسمی دادگستری وکالت دهند.

ایرانیان خارج از کشور از طریق سامانه ثنا و یا سامانه میخک به وکیل منتخبشان اعطای وکالت کنند.

در صورتی که زوجین حضور نداشته باشند، وکلای منتخب هر یک می توانند امور مربوط به طلاق توافقی را انجام دهند.

به منظور مشاوره در زمینه دعاوی طلاق ایرانیان خارج از کشور می توانید با وکلای گروه بین المللی لاهه ارتباط برقرار کنید.

به این مطلب از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴ میانگین امتیاز: ۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
تنظیم قرارداد بین المللی
نوشتهٔ بعدی
ثبت نام ایرانیان خارج از کشور در سامانه ثنا

دیگر مطالب این دسته بندی

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام من و همسرم المان زندگی میکنیم و قصد داریم جدا بشیم اما من شرایط ایران اومدن رو ندارم. چجوری میتونم پرونده ی طلاقم رو پیگیری کنم؟

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ ۱۸:۰۰

      با سلام شما می توانید پرونده خود را به وکیل متخصص در این حوزه بسپارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
مشاوره رایگان در واتساپ
Call Now Button