اخذ شناسنامه برای ایرانیان متولد خارج

اخذ شناسنامه برای ایرانیان خارج از کشور

اخذ شناسنامه برای ایرانیان متولد خارج از کشور و مراحل آن در این مطلب مورد بررسی قرار می گیرد. اولین سوالی که برای افراد مقیم خارج از کشور در این خصوص بوجود می آید این است که آیا برای فرد  ایرانی که در خارج از کشور متولد شده است می توان شناسنامه ایرانی گرفت؟ گروه وکلای بین المللی لاهه نیز با اهمیت به دغدغه های شما و با هدف پاسخ به پرسش هایتان در این خصوص این مطلب را نگارش نموده اند. شرایط اخذ شناسنامه برای ایرانیان متولد خارج از کشور چیست؟ درصورت عدم ثبت ازدواج والدین نیز می توان برای ایرانیان مقیم خارج شناسنامه گرفت؟ برای صدور شناسنامه ایرانیان متولد خارج به چه نهادی باید رجوع کرد؟ چه کسانی می توانند برای اخذ شناسنامه نوزادان ایرانی متولد خارج اقدام کنند؟

اخذ شناسنامه برای ایرانیان متولد خارج چه شرایطی دارد؟

اخذ شناسنامه برای ایرانیان متولد خارج ممکن است در ظاهر کمی پیچیده بنظر برسد اما با انجام مرحله به مرحله امور اداری آن در بازه زمانی نسبتا کوتاه به سرانجام می رسد و کافی است برای اطلاع از شرایط و مراحل آن با یک وکیل بین المللی مشورت کنید. شناسنامه مدرک هویتی برای هر فرد تابع ایران است که هنگام تولد برای وی صادر می شود. اما در ابتدا سوال اینجاست که افراد تحت چه شرایطی  ایرانی محسوب می شوند؟ مطابق بند ۲ ماده ۹۷۶ قانون مدنی ایران افرادی که پدرشان ایرانی باشد در هر نقطه ای از این کره خاکی متولد شوند ایرانی بوده و شناسنامه ایرانی برایشان صادر می شود. در کدام نهاد و طی چند روز می توان برای اخذ شناسنامه نوزادان ایرانی متولد خارج از کشور اقدام کرد؟ پاسخ این سوال را در ادامه این مطلب کاملا مورد بررسی قرار می دهیم.

ثبت ولادت نوزادان ایرانی متولد خارج از کشور

ثبت تولد نوزادان ایرانی خارج از کشور مطابق ماده ۱۲ قانون ثبت احوال ایران در سازمان ثبت احوال ایران یا نمایندگی های کنسولی ایران در کشور محل زندگی نوزاد انجام می شود. یعنی والدین طی مدت مشخصی می توانند برای ثبت تولد فرزندشان به اداره کنسولی کشور محل زندگیشان مراجعه کنند و در صورتیکه ایران در کشور مورد نظر نماینده کنسولی نداشته باشد باید به نزدیکترین اداره کنسولی ایران به محل زندگیشان مراجعه کنند. در نتیجه والدین تحت شرایط خاصی می توانند برای نوزادشان شناسنامه ایرانی دریافت کنند.

بیشتر بدانید:  احوال شخصیه ایرانیان خارج از کشور

اخذ شناسنامه برای متولدین ایرانی خارج از کشور
اخذ شناسنامه برای متولدین ایرانی خارج از کشور

مهلت اخذ شناسنامه متولدین ایرانی خارج از کشور

برای اخذ شناسنامه نوزاد ایرانی متولد خارج از کشور چند روز مهلت داریم؟ مطابق ماده ۱۵ قانون ثبت احوال ایران والدین اگر بخواهند برای نوزادشان که در خارج از کشور متولد شده است شناسنامه ایرانی بگیرند باید ظرف ۱۵ روز از تولد به سازمان ثبت احوال یا نماینده کنسولی ایران در آن کشور مراجعه کنند. درصورتیکه تولد حین سفر هوایی، زمینی یا دریایی رخ دهد ۱۵ روز از زمان رسیدن به مقصد محاسبه می شود البته این ۱۵ روز در دسته قوانین اجباری نبوده و افراد اگر خارج از ۱۵ روز نیز مراجعه کنند می توانند شناسنامه بگیرند اما بهتر است که مهلت ۱۵ روزه رعایت شود.

چه کسانی می توانند برای دریافت شناسنامه ایرانیان متولد خارج اقدام کنند؟

وکیل بین المللی بیان می دارد: افرادی که در ادامه نام می بریم می توانند با مراجعه به سازمان ثبت احوال یا مامور کنسولی ایران در کشور مربوطه نسبت به اعلام تولد و اخذ شناسنامه برای ایرانیان متولد خارج از کشور اقدام کنند:

۱) پدر و جد پدری با ارائه شناسنامه
۲) مادر درصورتیکه ازدواج او با پدر فرزند در ایران یا دفاتر نمایندگی ایران در خارج از کشور به ثبت رسیده باشد.
۳) درصورت عدم ثبت ازدواج حضور پدر و مادر الزامی است در غیر اینصورت شناسنامه صادر نمی شود.
۴) سرپرست قانونی برای افراد صغیر و محجور که برگه مثبت سمت را ارائه دهند.
۵) درصورتیکه فرد ایرانی متولد خارج از کشور به سن قانونی برسد و بخواهد برای خود شناسنامه بگیرد می تواند با مدارک ذکر شده به نهادهای مربوطه مراجعه کند و لزومی به حضور والدین نیست.

عدم ثبت ازدواج والدین چه تاثیری در صدور شناسنامه برای ایرانیان مقیم خارج دارد؟

همانطور که پیش تر گفتیم برای اخذ شناسنامه ایرانیان متولد خارج از کشور اگر ازدواج والدین به ثبت نرسد حضور هر دوی آن ها برای دریافت شناسنامه فرزندشان الزامی است اما باید به این نکته توجه کنیم که شناسنامه این افراد با ذکر مشخصات کامل پدر و نام کوچک مادر صادر می شود یعنی عدم ثبت ازدواج والدین دلیلی برای عدم صدور شناسنامه نخواهد بود.

مدارک مورد نیاز برای دریافت شناسنامه ایرانیان خارج از کشور

صرف حضور والدین برای دریافت شناسنامه ایرانیان متولد خارج کافی نبوده و سازمان مورد نظر بدون ارائه یکسری مدارک برای فرزندتان شناسنامه ای صادر نخواهد کرد این مدارک عبارتند از:

  • اصل شناسنامه مادر و پدر
  • گواهی ولادت خارجی که توسط نماینده کنسولی ایران برسد.
  • پرداخت هزینه صدور شناسنامه مطابق تعرفه (تعرفه سازمان ثبت احوال با نماینده کنسولی ایران متفاوت است)

نامگذاری نوزادان ایرانی متولد خارج از کشور

شاید تصور کنید که برای نوزادان ایرانی متولد خارج از کشور هر نامی می توان انتخاب کرد اما باید بگوییم چنین تصوری کاملا اشتباه است. انتخاب نام نوزادان ایرانی متولد خارج از کشور که درخواست دریافت شناسنامه ایرانی دارند باید مطابق با قوانین ایران باشد. رعایت قواعد زیر برای انتخاب نام الزامی است:

۱) برای انتخاب نام باید نامی ساده و یا مرکب که عرفا به عنوان اسم شناخته شود انتخاب کنید.
۲) انتخاب نام هایی که موجب هتک هیثیت و شئونات اسلامی شود و یا انتخاب القاب نامتعارف و مستهجن و یا اسامی مرکب ناموزون ممنوع است.
۳) انتخاب نام مطابق ادیان دینی شناخته شده در قانون اساسی ایران مطابق فرهنگ دینی آن ها بلامانع خواهد بود.
۴) ذکر سیادت نوزادانی که پدر و جد پدریشان در دسته سادات قرار می گیرند الزامی است.

برای افرادی که پدرشان تابعیت غیر از ایران را دارد شناسنامه ایرانی صادر می شود؟

مطابق قانون ثبت احوال ایران تنها افرادی که پدرشان تبعه ایران باشند می توانند شناسنامه ایرانی دریافت کنند در نتیجه درصورتیکه یک خانم ایرانی با مردی از اتباع کشور دیگر ازدواج کند تا زمانیکه زوج تابعیت ایران را بدست نیاورد برای فرزندشان نمی توانند شناسنامه ایرانی دریافت کنند‌.

مراحل صدور شناسنامه برای متولدین ایرانی خارج از کشور

اگر بخواهید از طریق سازمان ثبت احوال ایرانیان مراحل صدور شناسنامه فرزندتان را پیگیری کنید باید ابتدا گواهی تولد وی را به تایید نماینده کنسولی ایران در کشور محل زندگی برسانید و‌ سپس خودتان یا شخص ثالث این گواهی و سایر مدارک را برای دریافت شناسنامه نوزاد به سازمان ثبت احوال ارائه دهد اما اگر بخواهید از طریق نماینده کنسولی ایران در کشور خارجی برای فرزندتان شناسنامه بگیرید کافی است مدارک مربوطه و گواهی ولادت را تحویل دهید‌. این مراحل برای افرادی که به سن قانونی رسیده باشند نیز صدق می کند.

برای گرفتن شناسنامه برای ایرانیان متولد خارج به چه نهادی باید مراجعه کنم؟

یکی از رایج ترین سوالاتی که در خصوص صدور شناسنامه ایرانیان خارج از کشور پرسیده می شود این است که چه نهادی مسئولیت این امر را برعهده دارد؟! شما می توانید برای دریافت شناسنامه ابرانی به نهادهای زیر مراجعه کنید:

۱) نماینده کنسولی ایران در کشور محل زندگی
۲) در تهران به اداره کل ثبت احوال
۳) در سایر استان ها به اداره ثبت احوال شهرستان مرکز استان

بیشتر بدانید:  وکالت ایرانیان خارج از کشور

شناسنامه برای ایرانیان خارج از کشور
شناسنامه برای ایرانیان خارج از کشور

مشاوره با وکیل برای اخذ شناسنامه

فرآیند گرفتن شناسنامه برای ایرانیان خارج از کشور مستلزم انجام و طی شدن برخی مراحل اداری است که در بعضی موارد افراد در این خصوص با ابهاماتی مواجه می شوند که ممکن است با سرچ کردن در موتورهای جستجو و یا مطالعه قوانین پاسخ سوال خود را بدست نیاورند در این ‌صورت نقش وکیل بین المللی آشکار می شود. وکیل بین المللی فردی است که از قوانین حاکم بر دعاوی ایرانیان خارج از کشور و همچنین قواعد مربوط به احوال شخصیه ایرانیان خارج از کشور می تواند ابهام شما را برطرف کند. گروه وکلای بین المللی لاهه متشکل از وکلای بین المللی متخصص در زمینه حقوق ایرانیان خارج از کشور در تلاشند تا بتوانند شما عزیزان را در مسیر دریافت حقوق اولیه تان همراهی کنند.

سوالات متداول

تنها برای افرادی که پدرشان تابعیت ایران را کسب کند شناسنامه ایرانی صادر می شود.

صدور شناسنامه برای ایرانیان خارج از کشور بر عهده نماینده کنسولی ایران در کشور محل زندگی فرد است.

وکیل بین المللی در این خصوص بیان می دارد: (مطابق قانون ثبت احوال ایرانیان باید ظرف ۱۵ روز از تولد فرزندشان برای ثبت ولادت و دریافت شناسنامه اقدام کنند. اما این مهلت اجباری نبوده و در صورتیکه خارج از این مهلت نیز والدین مراجعه کنند برای فرد شناسنامه صادر خواهد شد.)

در صورتیکه ازدواج‌ والدین ثبت نشود برای صدور شناسنامه فرد ایرانی متولد خارج حضور مادر و پدر الزامی است.

بله درصورت ثبت ازدواج والدین مادر نیز می تواند با همراه داشتن برگه ای که ثبت ازدواج آن ها را ثابت کند به نهادهای مربوطه برای دریافت شناسنامه فرزند خود اقدام کند.

به این مطلب از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳ میانگین امتیاز: ۳.۷]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
اعلان رنگ سبز اینترپل یعنی چه؟
نوشتهٔ بعدی
اعلان رنگ زرد اینترپل یعنی چه؟

دیگر مطالب این دسته بندی

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام اگه نوزاد من تو استانبول بدنیا بیاد تو شناسنامه ایرانی مینوسن. محل تولد استانبول؟؟

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۷ اسفند ۱۴۰۲ ۱۷:۳۳

      سلام وقت بخیر
      محل تولد ایشان کشور ترکیه ثبت می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
مشاوره با لاهه در واتساپ
Call Now Button