بورسیه تحصیلی و دریافت از دانشگاه های معتبر و مطرح جهان، قطعا از آرزوهای هر دانشجویی است که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارد. بورسیه تحصیلی به طور معمول در سه سطح بورسیه کارشناسی، بورسیه کارشناسی ارشد، بورسیه دکترا و در موارد خاصی برای مقاطع تحقیقاتی و یا پست دکترا نیز بورسیه تحصیلی به دانشجویان تعلق می گیرد که هریک را برای شما توضیح خواهیم داد. پس اگر بدنبال مهاجرت تحصیلی می باشید تا انتها همراه ما باشید.
بورسیه تحصیلی چیست؟
بورسیه تحصیلی عموما دانشجویان را به یاد مقطع دکترا می اندازد زیرا تصور عموم بر این است که تنها در مقطع دکترا می توان از دانشگاه ها بورسیه دریافت کرد، اما در تمام دنیا بورسیه تحصیلی در مقاطع کارشناسی و ارشد نیز ارائه می شود. طبق تعریف جهانی، بورسیه تحصیلی شامل کمک هزینه به دانشجویان ممتاز در مقاطع مختلف تحصیلات تکمیلی است تا بتواند هزینه های اجاره خوابگاه، رفت و آمد به دانشگاه و تغذیه و … را تا حدی پوشش دهد، بورسیه های تحصیلی عموما توسط حامیان مالی و خیرین و حتی دولت کشور محل تحصیل، برای پرداخت به دانشجویان متقاضی بورسیه به دانشگاه ها تخصیص داده می شود.
درست است که در ایران بورسیه تحصیلی بسیار ناچیز است ولی بورسیه تحصیلی کشورهایی مانند آلمان، بورسیه تحصیلی استرالیا و یا بورسیه تحصیلی اوکراین، بسیار به هزینه های تحمیل شده بر دانشجو در دوران تحصیل نزدیک تر است.
مقاطع دریافت بورسیه تحصیلی
- بورسیه تحصیلی کارشناسی
- کمک هزینه یا بورسیه تحصیلی کارشناسی ارشد
- بورسیه تحصیلی دکترا
- بورسیه پست دکترا یا تحقیقاتی
انواع بورسیه تحصیلی
بورسیه دولتی
بورسیه تحصیلی تقریبا توسط تمامی کشورها، هم برای دانشجویان بومی و هم برای متقاضیان خارجی بورسیه تحصیلی، اعطا می شود. معمولا بورسیه تحصیلی دولتی همانطور که از نامش پیداست توسط دولت کشورها به دانشجویان و یا محققان پروژه های مختلف اعطا می شود، از این رو متقاضی باید رتبه ی بالایی در دوران تحصیلات آکادمیک داشته و یا طرح قابل توجهی برای عرضه ارائه دهد که توسط دانشگاه واجد شرایط دریافت بورسیه تحصیلی شود. توجه به این نکته ضروری است که بورسیه های دولتی عموما برای پیشبرد طرح های معرفی شده توسط دولت ها به متقاضیان عرضه می شود.
بورسیه دانشگاهی
تصور نکنید که دانشگاه ها با اعطای بورسیه دانشگاهی به دانشجویان برتر متضرر می شوند، در نظر داشته باشید که اولا دانشگاه ها دانشجویان سطح بالا بورسیه را اخذ می کنند و دوما کاملا هدفمند، در رشته ها و گرایش هایی بورسیه را ارائه می دهند که عموما در جهت پیشرفت یک طرح مسکوت مانده و یا برای بالا بردن رتبه دانشگاه یا تکمیل تیم است. البته وقتی صحبت از دانشجوی ممتاز یا طرح تحقیقاتی قابل توجه می شود، هدف دانشگاه به موازات هدف متقاضی بورسیه تحصیلی تمایل پیدا می کند.
بورسیه موسسات خصوصی
بورسیه تحصیلی لزوما توسط دولت ها یا دانشگاه ها اعطا نمی شود. بسیاری از شرکت های بزرگ هستند که برای شروع، ادامه و یا تکمیل پروژه های خود، دانشجویان متقاضی بورسیه تحصیلی را که در رشته ی مورد نیاز این شرکت ها درخواست بورس تحصیلی دارند، پیدا کرده و با حمایت مالی آنها، از تخصص، مهارت و دانش آنها در جهت اتمام طرح های خود بهره می برند. البته این فرصت خوبی هم برای دانشجو به شمار می آید که هم تحصیلی کم هزینه تر داشته باشد و هم به تجربه خود اضافه کند که در بیشتر اوقات سبب ایجاد اشتغال دانشجو در آن موسسه نیز می گردد.
بورسیه استانی
همان طور که می دانیم در بسیاری از کشورها، امور زیادی توسط ایالت ها یا همان استان ها اداره و تصمیم گیری می شود، لذا در کشورهای دارای دانشگاه های معتبر، دولت های محلی با هدف های گوناگون سعی در ارتقای سطح علمی و آموزشی استان خود دارند. این امر مستلزم داشتن دانشجویان ممتاز، دانشیاران و استادیاران و همچنین اساتید با سطح بالای علمی است. در این شرایط دانشگاه ها با همکاری با دولت محلی و البته حمایت های شرکت ها و خیرین، سعی در افزایش تعداد بورسیه تحصیلی برای دانشجویان متقاضی دارند که بسیار هم موفق بوده اند.
شرایط سنی دریافت بورسیه تحصیلی
شرط سنی دریافت بورسیه تحصیلی
بورسیه تحصیلی به متقاضیانی اعطا می شود که دوره قبلی تحصیلی را به اتمام رسانده باشند. بدین معنی که برای دریافت بورسیه تحصیلی مقطع کارشناسی، متقاضی باید دارای مدرک دیپلم باشد و به همین شکل برای مقاطع بالاتر. لذا با توجه به این موضوع، حداقل شرط سنی دریافت بورسیه ۱۷ سال تمام برای مقطع کارشناسی در بین بیشتر کشورهای جهان مشترک است. البته برخی کشورها هم حداقل ۱۸ سال را در نظر گرفته اند. شرط استثنایی هم وجود دارد، متقاضیانی که در دوران تحصیل قبل از کارشناسی توانسته باشد یکی از سال های تحصیلی را جهشی گذرانده باشد، شرط سنی اش برای دریافت بورسیه کاهش می یابد. حداکثر سنی هم باز در دانشگاه های جهان متفاوت است و در برخی حداکثر ۲۸ سال برای ارشد و ۳۰ سال برای دکترا در نظر گرفته شده است.
شرط معدل دریافت بورسیه تحصیلی
شرط معدل برای بورسیه تحصیلی در کشورهای مختلف کمی متغیر است. به طور مثال در برخی کشورها معدل ۱۷ را برای دریافت بورسیه کارشناسی در نظر گرفته اند و برخی کشورها نیز نمرات دوره دیپلم متقاضی باید ۸۰ درصد میانگین کل نمرات باشد. در کشورهایی مثل ایتالیا نیز که تعدادشان کم هم نیستند، اساساً معدل و مقطع تحصیلی برای دریافت بورسیه تحصیلی ملاک نیست و بیشتر سطح درآمدی افراد برای پرداخت هزینه مورد بررسی قرار می گیرد.
شرایط کلی بورسیه تحصیلی
بودجه ی اختصاص داده شده برای اعطای بورسیه تحصیلی به دانشجویان خارجی، در کشورهای مختلف متفاوت و البته کم است. یکی از دلایل آن نیز ارائه ی تحصیل رایگان در دانشگاه های این کشورهاست که نیاز به بورسیه را تا حد زیادی غیر ضروری کرده است. بیشتر دانشگاه های کشورهای توسعه یافته، چه برای دانشجویان بومی و چه برای دانشجویان خارجی شرایط استفاده از آموزش رایگان را فراهم کرده اند و دانشجویان در این دانشگاه ها تنها بخش اندکی را هزینه می کنند.
با توجه به بودجه ی کم برای پرداخت بورسیه، بیشتر دانشگاه ها برای اعطای بورسیه تحصیلی از کمک های خیرین نیز بهره می برند. این باعث می شود تا دانشجویان بیشتری تحت پوشش قرار بگیرند تا فردی نباشد که به خاطر عدم توانایی مالی از ادامه تحصیل در دانشگاه منصرف شود.
بورسیه تحصیلی در هر صورت به نسبت تعداد متقاضیان خارجی در سطح بین المللی بسیار کم است لذا دانشگاه ها به اجبار شرط معدل، فعالیت های دانشجویی متقاضی و مواردی از این دست را برای اعطای بورسیه تحصیلی مد نظر قرار می دهند.
مزایای بورسیه تحصیلی
رشته های پرطرفدار در اعطای بورسیه تحصیلی
رشته های زیر در بیشتر کشورها و دانشگاه های بین المللی به طور معمول شامل اعطای بورس تحصیلی (در مقاطع کارشناسی و ارشد کمتر و در مقاطع دکتر بیشتر) می باشند.
- پزشکی و دندان پزشکی
- خلبانی و هوافضا
- پرستاری (به خصوص در ارشد)
- علوم کامپیوتر
- استاد دانشگاه
- فیزیک هسته ای
- محیط زیست
دانشگاه های برتر برای دریافت بورسیه تحصیلی
- دانشگاه کمبریج، دانشگاه آکسفورد و کالج لندن در انگلستان
- دانشگاه سیدنی و دانشگاه آدلاید در استرالیا
- مجتمع دانشگاهی هاروارد و دانشگاه میشیگان در امریکا
- در کانادا دانشگاه تورنتو و دانشگاه مک گیل
دانشگاه های بسیاری در سرتاسر دنیا وجود دارند که بورسیه تحصیلی اعطا می کنند و ما تنها دانشگاه های برتر را نام بردیم. چنانچه شما عزیزان دانشگاه خاصی را در رشته مشخصی به منظور بورسیه تحصیلی مد نظر دارید می توانید جهت مشاوره با کارشناسان گروه بین المللی وکلای لاهه تماس بگیرید.
مدارک لازم برای بورس تحصیلی خارجی
- مدرک دانشگاهی از دانشگاه های مطرح مانند دانشگاه تهران، دانشگاه شریف، دانشگاه امیر کبیر یا دانشگاه خواجه نصیر
- حداقل معدل بالای ۱۷ و دریافت نمرات بالا در دروس تخصصی
- هرگونه تحقیق معتبر که اگر به چاپ ختم شده باشد بسیار کمک کننده است
- سابقه کار مفید و البته مرتبط با زمینه ی درخواستی بورس تحصیلی بین المللی
- مدرک اثبات کننده تسلط به زبان، آیلتس یا تافل با نمرات بالا
- ارائه نگیزه نامه تحصیلی که اگر درست نوشته شود می تواند کمک شایان به تایید شما کند.
بورسیه کدام کشور بهتر است؟
برای درک بهتر از شرایط بورسیه در دانشگاه های جهان و مقایسه آنها با بورسیه تحصیلی ایران، در ادامه ابتدا به بورسیه تحصیلی دانشگاه تهران و بورسیه تحصیلی دانشگاه شریف اشاره ای می کنیم، سپس بورسیه تحصیلی اوکراین، بورسیه تحصیلی استرالیا و بورسیه تحصیلی آلمان گریزی می زنیم، تا با داشتن پیش زمینه ای مناسب، بهترین کشور برای ادامه تحصیل و دریافت بورس تحصیلی را انتخاب کنید، با گروه وکلای بین المللی لاهه همراه باشید.
بورسیه تحصیلی دانشگاه تهران
برای مثال طبق اعلام سایت دانشگاه تهران در خصوص اعطای بورسیه به دانشجویان، بورسیه در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و نیز دکترا، به متقاضیان دریافت بورسیه تعلق می گیرد که البته باید برای کارشناسی میانگین معدل ۱۷ برای دو نیم سال گذشته و برای ارشد معدل ۱۸ را از ترم دوم به بعد داشته باشند. مبلغ پرداختی به دانشجویان متقاضی استفاده از بورسیه نیز ۲ میلیون ریال به صورت ماهانه و البته به مدت ۱۰ ماه است که به دانشجو پرداخت می شود.
بورسیه دانشگاه شریف
دانشگاه شریف هم که از سرآمد ترین دانشگاه های ایران و البته از دانشگاه های خوب بین المللی است، بورسیه تحصیلی را به مدت ۵ ماه برای یک ترم و یا ۱۰ ماه در یک سال تحصیلی به متقاضی دریافت بورسیه تحصیلی دانشگاه شریف اعطا می کند.
بورسیه تحصیلی اوکراین
اوکراین کشوری بسیار سرسبز با مراتع کشاورزی بسیار خیره کننده است. دانشجویان رشته های مرتبط با کشاورزی، صنعت و تکنولوژی های مربوط به کاشت، داشت و برداشت، دانشجویان صنعت گردشگری و هر رشته ای که ارتباطی به طبیعت داشته باشد، کاملا با پتانسیل این کشور برای ادامه تحصیل آشنا هستند. توجه داشته باشید که شرایط محیطی می تواند بسیار روحیه دانشجوی متقاضی بورس تحصیلی را در روزهای سخت، سرزنده کند.
بورسیه تحصیلی اوکراین شاید برای متقاضیانی از کشورهای استرالیا آلمان و انگلیس و یا آمریکا (به خاطر قدرت پولی بالاتر و یا وجود سطح آموزش بالاتر در کشور خودشان) جذاب نباشد، اما برای دانشجویان ایرانی که بخواهند تحصیلات آکادمیک خود را با هزینه ای منطقی در خارج از کشور ادامه دهند، بسیار جذب کننده است، زیرا قدرت پولی اوکراین از استرالیا، آلمان و انگلیس امریکا و البته فرانسه و سوئیس بسیار معقول تر است.
اوکراین دارای دانشگاه های بسیار معروف و با سطح آموزشی بالا در بین برترین دانشگاه های اروپا و حتی جهان است و این موضوع در مقطع دکترا و البته در دانشگاهی مانند پلی تکنیک رم بسیار جلوه می کند. متقاضیان بورسیه تحصیلی اوکراین در صورت واجد شرایط بودن می توانند به غیر از دریافت شهریه دانشگاه محل تحصیل، مبلغی در حدود ۵ هزار یورو برای مقطع لیسانس و فوق لیسانس و ۸ هزار یورو برای مقطع دکترا دریافت کنند.
این بورسیه تحصیلی اوکراین به خوبی می تواند هزینه ی اجاره خوابگاه یا سوئیت، غذا و نیز حمل و نقل دانشجو را پوشش دهد. کما اینکه دانشجویان بورسیه شده می توانند طبق مجوز دولت محلی از اجازه کار در زمان تحصیل در اصناف و شرکت های اوکراینی بهره مند شوند تا کمتر با مشکلات مالی در زمان تحصیل درگیر شده و تمرکز بیشتری روی دروس داشته باشند.
بورسیه تحصیلی استرالیا
همان طور که می دانید استرالیا از کشورهای مهاجرپذیر است. در مهاجرت تحصیلی وجود دانشگاه های مشهوری مانند دانشگاه سیدنی، ملبورن، آدلاید با اعطای بورسیه تحصیلی، گزینه های ایده آلی برای مهاجرت دانشجویان به استرالیا هستند. با اینکه هزینه های تحصیل در استرالیا قابل ملاحظه است ولی در نظر داشته باشید که کسب بورسیه تحصیلی تا حد قابل قبولی هزینه های تحصیل دانشجویان را پوشش می دهد و تحصیل و زندگی در دوران مهاجرت تحصیلی را آسان می کند.
بورسیه تحصیلی آلمان
بعید است که دانشجویی چه در مقطع کارشناسی، ارشد و چه دکترا قصد مهاجرت تحصیلی و استفاده از بورسیه تحصیلی را داشته باشد، اما به اخذ ویزای تحصیلی آلمان و مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل فکر نکرده باشد. کمتر دانشجویی را می بینیم که صحبت از رفتن و دریافت بورس تحصیلی کند ولی بورسیه تحصیلی آلمان را برای ادامه تحصیل در آلمان مورد بررسی قرار نداده باشد. تحصیل در دانشگاه های آلمان با هزینه کم امکان پذیر است و با اخذ بورسیه تحصیلی شرایط فوق العاده ای برای دانشجو رقم می خورد که دانشجو به راحتی می تواند با کمترین هزینه و شرایطی ایده آل تحصیلات خود را تکمیل کند و به پایان برساند. ضمن اینکه دانشگاه های آلمان از از لحاظ تکنولوژی، سطع علمی و پژوهشی در جایگاه بالایی قرار دارند و پس از اتمام تحصیل نیز می توانند در کشور آلمان یا سایر کشورها به راحتی اقدام به اشتغال نمایند.
وکیل برای دریافت بورسیه تحصیلی
بورسیه تحصیلی کشورهای مختلف به واسطه شهر، دانشگاه، دولت آن کشور، دولت محلی و بسیاری مسائل و قوانین دیگر، بسیار سخت اعطا می شود و هر کدام شرایط خاصی را جهت بورسیه تحصیلی در نظر دارند. به دانشجویان عزیزی که قصد مهاجرت تحصیلی و اخذ بورسیه تحصیلی را دارند پیشنهاد می کنیم قبل از هرگونه اقدامی با وکیل معتبر و متخصص مهاجرت مشاوره نمایید تا بتوانند بهترین تصمیم را اتخاذ نمایند. ما در گروه وکلای بین المللی لاهه سعی کرده ایم با توجه به تعدد جنبه های مختلف اخذ ویزای تحصیلی و به خصوص دریافت بورسیه تحصیلی، در صورت مراجعه به گروه وکلای بین المللی لاهه، بهترین راه برای شما انتخاب کنیم تا انتخابی درست برای چندین سال تحصیل در کشور غریب را داشته باشید.
سوالات متداول
استرالیا، آلمان، کانادا، آمریکا، اوکراین، هلند، سوئیس و دانمارک و … کشورهای ایده آلی جهت اخذ بورسیه تحصیلی هستند.
بورسیه تحصیلی مختص دانشجویان ممتاز هست و با معدل متوسط تا حد زیادی امکان پذیر نیست.
تمکن مالی بستگی به دانشگاه انتخابی کشور مقصد و نوع بورسیه دارد. در برخی حتما تمکن مالی لازم است در بعضی دیگر نیاز به تمکن بالای مالی ندارد.
بله می توان بورسیه تحصیلی گرفت لکن دانش آموز باید دارای روزمه تحصیلی پر بار و فوق العاده ای باشد.
پیشنهاد می کنیم با کارشناسان ما تماس بگیرید تا به طور کامل شما را راهنمایی کنند.