وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور

وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور

وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور با توجه به عدم امکان حضور دایم یا موقتیشان در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.

وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور  برای ایشان بسته به استراتژی دفاع و طرح دعوی، مذاکره و اخطارهای قانونی و نحوه عملکرد به منظور وصول طلب  واجد اهمیت است و صرفا شما به این موضوع که چون محق و طلبکار هستید نمی توانید تکیه نموده وخود را ذی نتیجه و پیروز قطعی دوئل و اختلاف خود با بدهکار بدانید بلکه برای وصول مطالبات خود می بایست پیشبرد صحصیح  داشته باشید. پس نه تنها شما می بایست ذیحق باشید بلکه نحوه رفتار و عملکرد شما جهت وصول مطالبات می تواند تاثیر و نقش بسزایی در حصول نتیجه داشته باشد.

فهرست این مطلب: نمایش

چالش های پیش روی ایرانیان خارج از کشور برای وصول مطالبات

وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور از حیث آشنایی و تسلط به مقررات قانونی از یک طرف و آشنایی به رویه قضایی و مکانسیم های اجرایی وصول مطالبات از طرف دیگر چالش هایی را ایجاد می کند که در این مقاله قصد داریم راه حل های قانونی وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور را توضیح دهیم.

راه حل های قانونی وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور

بدوا متذکر می شویم این راهکارها را تا پایان مطالعه نموده چرا که نکاتی که در این مطلب نگارش شده است حاصل تجربه و تخصص گروه وکلای لاهه برای شما ایرانیان خارج از کشور می باشد.

۱- مذاکره:

مذاکره جهت وصول مطالبات هم از طریق شخص شما بعنوان اصیل میسور است و همچنین  می توانید روند انجام مذاکرات جهت وصول مطالبات را به وکیل معتمد و متخصص بسپارید. اهمیت فن بیان وکیل با تجربه و متخصص در مذاکره موضوعی است که می تواند شما را از راه زمانبر دادرسی و پرداخت هزینه های آن معاف کند یعنی اینکه چنانکه وکیل بتواند با گوشزد خطرهای قانونی و هزینه های تحمیلی به طرف دعوی، ایشان را به سمت خواسته مورد نظر شما سوق دهد؛ مطلوب شما در کمترین زمان ممکن حاصل خواهد شد.

البته مذاکره در پاره ای از موارد نه تنها نقش سازنده ندارد بلکه آینده دادرسی و دعوای شما را با تهدیداتی مواجه می سازد به عنوان مثال مذاکره گاهی باعث انتقال اموال توسط طرف دعوی و عدم امکان اجرای رای احتمالی وصول مطالبات می شود. لذا توصیه می شود راهکارهای وصول مطالبات در سطور بعدی را تا پایان مطالعه کنید.

شما باید بدانید  حتی در اینکه با طرف دعوایتان مذاکره کنید یا خیر بستگی به ادله شما، وضعیت مالی طرف، اموال احتمالی ایشان و حتی شخصیت بدهکار که می خواهید مطالبات خود را از ایشان وصول کنید دارد و حتی الامکان از ابتدای امر پیگیری وصول مطالبات خود را به وکیل متخصص بسپارید چرا که که این گونه اشخاص با آَشنایی به فنون  مذاکره و رفتار شناسی و بررسی ویژگی های بدهکار، حتی الامکان می توانند در اولین گام با آنالیز بدهکار از قصد پرداخت ایشان، مکنت و دارایی یا تلاش بدهکار برای خریدن زمان و طفره رفتن از ادای دین آگاه شده و تصمیم شما در جهت طرح دعوا یا امهال به بدهکار قطعی نمایند.

۲- اظهار نامه و اخطار قانونی

زمانی که وصول مطالبات از طریق مذاکره نتیجه ای در برنداشت و یا شخص بدهکار از حضور بر میز مذاکره امتناع نمود، در مرحله دوم می توان اظهارنامه اخطاریه ای تنظیم نموده و در آن به هشدار های لازم و عواقب عدم پرداخت بدهی توسط شخص بدهکار  اشاره نماییم.

در ابتدا عرض می شود برای وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور ارسال اظهارنامه و اخطار قانونی به طرف دارای مزایا و معایبی می باشد که در این سطر به پاره ای از موارد  اشاره می کنیم.

عواقب منفی  ارسال اظهارنامه جهت وصول مطالبات شما از این قرار است که می تواند طرف دعوای شما را هوشیار نموده و از حرکت بعدی شما که می تواند طرح دعاوی باشد مطلع می شود، لذا چنانچه شما ایرانیان خارج از کشور برای وصول مطالبات می خواهید از مکانیسم های دادرسی فوری به مانند توقیف اموال با اخذ دستور موقت و تامین خواسته استفاده کنید از ارسال اظهارنامه خودداری فرمایید.

ولی با این وجود، اظهارنامه هم از مزایای مذاکره که در سطر پیشین مطلب وصول مطالبات توضیح دادیم برخوردار است هم اینکه بنا به ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی از تعلق خسارت تاخیر تادیه از تاریخ اظهارنامه بهره ببرید. بنابراین چنانچه امکان طرح دعوی ندارید و از طرفی می خواهید خسارت تاخیر تادیه شما به روز محاسبه گردد با ارسال اظهار نامه جهات داین بودن خود را به مخاطب گوشزد کرده و با اعلام حساب به بدهکار خسارت تاخیر تادیه خود را برابر ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی مطالبه کنید.

۳- طرح دعوی:

چنانچه از راه ارسال اظهارنامه ، مذاکره یا میانجی گری نتوانید طلب خود را وصول کنید طرح دعوای کیفری یا حقوقی آخرین ملجا و راهکار شماست در خصوص نحوه طرح دعوی بستگی به سند و مدارکی که شما ایرانیان عزیز خارج از کشور برای وصول مطالبات خود دارید و همچنین میزان اموال و دارایی بدهکار و نحوه تاثیر پذیری ایشان از دعوای شما متفاوت است و متناسب با آن می توان راهکارهایی نظیر توقیف اموال، تامین خواسته، ممنوع الخروجی بدهکار و … را در درستور کار خود قرار داد. بعنوان مثال چنانچه بدهکار شما فرد ایرانی مقیم خارج از کشور که تردد دائم دارد بهترین راهکار ممنوع الخروجی ایشان از مکانیسم های قانونی جهت وصول مطالبات می باشد بنابراین با توجه به اسناد و مدارک شما به تفکیک در مطالب ذیل نحوه وصول مطالبات و شیوه های توقیف فوری اموال را توضیح خواهیم داد.

بیشتر بدانید:  دعاوی ایرانیان خارج از کشور

وصول مطالبات ایرانیان مقیم خارج
وصول مطالبات ایرانیان مقیم خارج

وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور شامل موارد ذیل است:

۱- وصول مطالبات اسناد عادی غیر لازم الاجرا مانند رسید ثمن معامله، سفته و …

وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور که از بدهکار خود سند عادی دارند که یا سند عادی  شما ایرانیان خارج از کشور لازم الاجراست یا غیر لازم الاجرا. در این صورت از دو حالت خارج نیست که یا بدهکار شما به طریق ارتکاب جرم اخیر یعنی سند عادی غیر لازم الاجرا از شما وجوهی را تحصیل نموده است یا اینکه موضوع فاقد وصف مجرمانه است که در هر دو حالت چاره ای جز مراجعه به محاکم ندارید. در خصوص سند عادی که شما جهت وصول مطالبات خود در دست دارید بهتر است بدانید سند شما می بایست به امضا یه اثر انگشت شخص بدهکار رسیده باشد.

۲- وصول مطالبات اسناد عادی لازم الاجرا مانند چک

تنها سند عادی لازم الاجرا که در دست اشخاص حقیقی وجد دارد چک است؛ خوشبختانه قانونگزار اخیرا راهکارها و مکانیسم هایی برای وصول چک در نظر گرفته اند که نسبت به قانون سابق از مزایایی مانند معفیت نسبی از پرداخت هزینه دادرسی صدور فوری اجراییه، امکان توقیف اموال بدون دادرسی و … اشاره کرد.

شما ایرانی عزیز خارج از کشور چنانچه قصد وصول چک از طریق دادگاه بدون طرح دعوی از طرف خود دارید می بایست از طریق ماده ۲۳ قانون صدور چک از دادگاه ذیصلاح تقاضای صدور اجراییه نمایید. به محض وصول ابلاغیه به بدهکار قابلیت توقیف اموال ایشان برای شما فراهم می شود. البته وصول مطالبات چک از طریق دفاتر اسناد رسمی و اجرای ثبت نیز میسور است که در مورد اخیر توقیف اموال نیازی به اجراییه نیست ولی در اجراییه از طریق دادگاه  می توانید حق الوکاله وکیل خود و وجه چک را بدون رسیدگی قضایی از بدهکار مطالبه کنید.

در هر دو مورد فوق  وصول تاخیر تادیه خود که مستندا به رای وحد رویه ۸۱۲  از تاریخ صدور چک به آن تعلق می گیرد؛ امکانپذیر است.

نکته ای که شما ایرانیان خارج از کشور جهت وصول مطالبات خود ناشی از اسناد تجاری مانند چک و سفته باید بدانید این است که طلب شما و دعوای شما مشمول زنان نگردد. بحث مرور زمان در اسناد تجاری مفصل تر از حوصله این مطلب است لکن به صورت مختصر اسناد تجاری با گذر ۵ سال مشمول مرور زمان شده و قابلیت تجاری خود را از دست می دهند عدم طرح دعوی یا برگشت چک و با واخواست سفته در مواعد دارای آثار به ضرر شماست که هر کدام در مطلبی جداگانه توضیح داده شده است.

۳- وصول مطالبات در مورد اسناد رسمی مانند مهریه، اجاره بها در اسناد رسمی، تعهدات منعقده در دفترخانه

بطور مثال در اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا مانند مهریه، بر اساس بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم توسعه دارنده سند نکاحیه برای وصول مهریه خود می بایست از طریق اجرای ثبت اقدام نمایند لذا شما ایرانیان عزیز خارج از کشور که درصدد وصول مطالبه مهریه خود هستید می بایست از  اداره اجرای ثبت بدوا اقدام نموده و در صورت عدم حصول نتیجه ظرف مدت ۲ ماه می توانید به دادگاه صالح جهت وصول مطالبات خود ناشی از سند نکاحیه مراجعه کنید. نحوه وصول مهریه در مطلبی جداگانه توضیح داده شده است که به شرح آن می پردازیم.

شیوه های توقیف فوری اموال برای وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور

لازم به ذکر است در صورتی که قصد توقیف اموال طرف دعوا را دارید و بدهکار را به هر دلیل فرد صادقی نمی دانید توصیه می شود به هیچ وجه از اهرم مذاکره و ارسال اظهارنامه استفاده ننمایید بلکه باید از مکانیسم های اجرای ثبت، تامین خواسته و دستور موقت توقیف در شیوه کار خود استفاده نمایید که هر کدام را توضیح می دهیم.

الف) تامین خواسته

تامین خواسته عبارتست از توقیف فوری اموال پیش از صدور حکم محکومیت قطعی توسط دادگاه و حفظ کردن خواسته دعوا می باشد  که در مواد ۱۰۸ الی ۱۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی مطرح شده است.

در این روش خواهان می تواند از همان ابتدا خواسته خود را باز داشت نموده و از انتقال و جابجایی و حتی مخفی کردن آن  و به طور کلی از فرار دین مدیون جلوگیری نماید. اگر بخواهیم به طور ساده آن را بیان کنیم طلبکار می تواند با این روش مطالبات و حقوقی را که نزد بدهکار دارد تحت محافظت قراردهد تا پس از اینکه دادگاه رای محکومیت علیه طرق مقابل صادر کرد برای گرفتن مطالباتش با مشکلی مواجه نشود.

لازم به ذکر است تامین خواسته طبق شرایطی خاص صورت می گیرد و نیاز به دانش حقوقی می باشد لذا به ایرانیان خارج از کشور توصیه می شود جهت انجام توقیف اموال از این طریق از وکیل متخصص و با تجربه استفاده نمایند.

ب) دستور موقت

دستور موقت؛ دستوری است که دادگاه آن را مبنی بر توقیف اموال، انجام با منع عملی صادر می کند.به دستور موقت دادرسی فوری نیز گفته می شود که این عنوان در مواد ۳۱۰ الی ۳۲۵ قانون آیین دادرسی مدنی مطرح شده است. دستور موقت زمانی صادر می شود که تعیین تکلیف در آن فوریت داشته و بدون مهلت باید تکلیف آن مشخص گردد.

دستور موقت مکانیسمی است که خواهان برای جلوگیری از دخل و تصرف مادی در خواسته دعوا و جلوگیری از ورود ضرر به آن، توقیف  مال تا زمان تعیین تکلیف دادگاه را در خواست می کند. مزیتی که دستور موقت در توقیف اموال جهت وصول مطالبات دارد؛ امکان توقیف سایر اموال بدهکار جدای از خود خواسته طلبکار می باشد که این موضوع سبب می شود طلبکار مسیر راحتی در جهت وصول مطالبات خود طی نماید.

ج) آیین نامه اجرایی شناسایی و توقیف اموال مدیون در اجرای مفاد اسناد رسمی

مطابق این آیین نامه بستانکار اسناد رسمی لازم الاجراء برای مطالبه طلب خود ابتدا باید مطابق مفاد آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا از طریق اداره اجرای سازمان، اجرای مفاد سند را درخواست نماید و پس از تقاضای صدور اجراییه از سور طلبکار، اداره اجرای ثبت در کمترین زمان اقدام به تشکیل پرونده اجرایی الکترونیکی نسبت به شناسایی و توقیف اموال و دارایی های شخص بدهکار می نماید.

بیشتر بدانید:  انواع وکالتنامه ایرانیان خارج از کشور

وصول مطالبات و مرجع صالح به رسیدگی مطالبه طلب

وصول مطالبات و رسیدگی به دعاوی مطالبه طلب در مراجع زیر انجام می شود:

۱- اداره ثبت اسناد و املاک

وصول مطالبات از طریق اداره ثبت اسناد و املاک از لحاظ زمان به نفع شماست  و با توجه به اینکه هزینه اجرای ثبت نیم عشر می باشد تقریبا هزینه های آن زیاد می باشد. اشخاصی که مطالباتشان مطابق با قوانین اجرای ثبت است، می توانند از طریق اجرای ثبت اقدام نمایند و در کمترین زمان به نتیجه مطلوب برسند. با توجه به امکان توقیف اموال قبل از ابلاغ اجراییه اسناد لازم الاجرا و هم چنین عدم پرداخت هزینه در بدو امر راه کار مناسبی در برخی موارد به نظر می رسد البته مجدد بیان می کنیم این روش به لحاظ هزینه اجرای ثبت (نیم عشر) از لحاظ هزینه دادرسی در پایان پرونده دارای معایبی می باشد.

از نکات قابل توجه در رابطه با این مرجع امکان اخذ مهریه از طریق اجرای ثبت بوده و سایر بانک ها و افراد هم با توجه به اسنادی که در اختیار دارند (نظیر چک) از طریق این مرجع اقدام به وصول مطالبات خود می کنند.

۲- دادگاه های عمومی حقوقی

وصول مطالبات از طریق دادگاه عمومی با تقدیم دادخواست آغاز شده و اگرچه با توجه به حجم پرونده های قضایی زمان رسیدن به نتیجه طولانی شده و فرایند دادرسی زمان بر می باشد لکن امکان اخذ تامین قبل از تقدیم دادخواست و همچنین توقیف اموال فراهم بوده و می توان به هزینه های دادرسی و تاخیر تادیه نیز دریافت نمود. در مورد چک نیز با توجه به ماده ۲۳ قانون صدور چک با ارائه گواهینامه عدم پرداخت، دادگاه مکلف به صدور اجراییه می باشد لکن طبق شرایطی خاص که گروه وکلای لاهه در رابطه با وصول مطالبات نظیر چک، مهریه، سفته و … در مقالات مجزا مفصلا ای موضوعات را مورد بررسی  خواهد داد.

وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور از طریق هر دو مرجع قابل پیگیری بوده و این عزیزان می توانند اقدام به امور مربوطه خود در جهت حصول نتیجه نمایند و آن دسته از عزیزان دور از وطن که به دلایلی امکان حضور در ایران عزیزمان را ندارند از طریق وکیل متخصص قادر به پیگیری مطالبات خود در ایران می باشند.

۳- دادگاه کیفری

در برخی موارد وصول مطالبات از طریق شکایت در مراجع کیفری صورت می گیرد. در این گونه موارد موضوع وصف مجرمانه داشته و در قالب جرایمی نظیر کلاهبرداری، خیانت در امانت و … قرار می گیرد. بعنوان مثال ممکن است جهت وصول چک با توجه به مقررات قانونی و شرایط موجود از شخص بدهکار به جرم صدور چک بلا محل شکایت کنید.

مقایسه وصول مطالبات از طریق اجرای  ثبت و دادگاه حقوقی

در موارد زیر اقدام به بررسی اجمالی شباهت ها و تفاوت های مراجع جهت وصول مطالبات می پردازیم:

۱- اقدام از طریق اجرای ثبت از لحاظ زمان به نفع شما است لکن در دادگاه حقوقی فرایند رسیدگی تا صدور حکم مستلزم زمان بیشتری می باشد.

۲- در اجرای ثبت هزینه بیشتری نسبت به اقامه دعوی در محاکم حقوقی صرف می شود و معادل نیم عشر دولتی می باشد.

۳- در دادگاه حقوقی قبل از تقدیم دادخواست و حین آن امکان تامین خواسته وجود  دارد و در بعضی موارد (اسناد رسمی، اسناد لازم الاجرا) اجراییه بدون ابلاغ صادر می شود..

۴- در هر دو مرجع  توقیف اموال، انسداد حساب های بانکی و توقیف خودرو و ممنوع الخروجی بدهکار امکانپذیر می باشد.

۵- در هر دو مرجع می توان هزینه های دادرسی و هزینه های مربوط به اجرای ثبت را از بدهکار اخذ نمود.

وکیل برای وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور
وکیل برای وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور

نقش وکیل در وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور

در این مطلب به شما گفتیم که نقش و عملکرد شما در زمان وصول مطالبات و هزینه های الزامی تاثیرگذاری بسیاری دارد. شما می توانید با مطالعه کامل مطلب به پاسخ خود برسید و چنانچه پاسخ خود را در مطلب وصول مطالبات ایرانیان خارج از کشور نیافتید با درج سوال ذیل این مطلب یا ارتباط با کارشناسان ما از خدمات کارشناسان و وکلای متخصص گروه وکلای بین المللی لاهه با تجربه درخشان بیش از یک دهه ای دارند بهره مند شوید. از اینکه سوال خود را با ما مطرح می کنید استقبال می کنیم.

سوالات متداول

حسب موضوع و سند موضوع مطالبات می توانید به دادگاه عمومی حقوقی، دادگاه کیفری و اجرای ثبت مراجعه کنید.

اصولا نیازی به حضور ایشان نمی باشد و ایشان می توانند با اعطای وکالت به وکیل دادگستری مطالبات خود را پیگیری نمایند.

با توجه به موضوع و اسناد جهت مطالبات هزینه آن متغیر بوده و جهت اطلاع دقیق می توانید از کارشناسان گروه وکلای لاهه مشاوره بگیرید.

دعاوی وصول مطالبات شامل مرور زمان نمی شوند لکن برخی دعاوی تجاری شامل مرور زمان می شوند.

اسناد مالی خارجی از نظر طرز تنظیم تابع مقررات کشور محل تنظیم می باشند ولی اگر اسناد خارجی دارای اعتبار بوده و خلاف نظم عمومی و اخلاق حسنه نباشند قابلیت وصول دارند.

به این مطلب از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
املاک ایرانیان خارج از کشور و دعاوی مربوطه
نوشتهٔ بعدی
استرداد مجرمین چگونه است؟

دیگر مطالب این دسته بندی

۴ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • با سلام
    برای جرم خیانت در امانت، سه سال قبل، هم در ایران و هم در ترکیه شکایت شده، (محل وقوع جرم ،ترکیه است) دادگاه تجدیدنظر ایران قرار موقوفی تعقیب صادر کرده با توجه به ماده ۷ ق.م.ا.
    رسیدگی در ترکیه همچنان ادامه دارد.
    خواهشمندم راهنمایی بفرمایید. پس از محکومیت و اجرای مجازات در ترکیه ، آیا در ایران میتوان دعوای حقوقی استرداد مال مطرح کرد؟ یا چون دعوای ایران مختومه شده است دیگر دادخواست استرداد مال هم منتفی می باشد؟

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۱۱ مرداد ۱۴۰۲ ۱۳:۵۸

      سلام وقت بخیر
      برای پاسخ به سوال تخصصی خود لطفا فرم درخواست مشاوره را تکمیل کنید و یا با دفتر گروه وکلای بین المللی لاهه تماس بگیرید.

  • من از ایران مهاجرت کردم و تمامی لوازم و وسایل منزلم را فروختم و بابت آن چک گرفتم الان شرایط بازگشت ندارم و چکم پاس نشد برای گرفتن پولم میشه به شما وکالت بدم؟

    پاسخ
    • گروه وکلای بین المللی لاهه
      گروه وکلای بین المللی لاهه
      ۷ فروردین ۱۴۰۱ ۱۲:۲۰

      سلام
      برای وصول مطالبات خود در ایران می بایست به وکیل رسمی دادگستری وکالت دهید. گروه وکلای لاهه در این زمینه هم فعالیت دارد می توانید جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
مشاوره با لاهه در واتساپ
Call Now Button