ویزا ؛ هر شخصی که قصد سفر به خارج از کشور را دارد با این کلمه سر و کار دارد و باید تا حدودی نسبت به آن آگاهی داشته باشد. ویزا انواع و کاربرد های مختلف دارد که بنا به شرایط متقاضی عازم به خارج از کشور و شرایط کشور مقصد، می توان آن را اخذ کرد. با توجه به اینکه اطلاع از انواع ویزا نقش پررنگی در خروج شما از کشور دارد، در این مطلب قصد داریم به مهم ترین ویزاها اشاره ای گذرا داشته باشیم و در مطالب بعدی هر یک را به طور مفصل برای شما توضیح خواهیم دهیم پس با وکیل اخذ ویزا همراه باشید.
ویزا چیست؟
ویزا به عبارت ساده یعنی مجوزی برای ورود به حریم کشور مقصد. با داشتن ویزا به شما اجازه داده میشود برای مدت و هدف مشخص در داخلی کشوری که ویزای آن را دریافت نموده اید اقامت داشته باشید و یا از آن عبور نمایید.
ویزاها معمولا به صورت برچسب، مهر در در پاسپورت درخواست کننده، الکترونیکی و یا سایر اسناد و مدارک سفر متقاضی به همراه امضاء مسئول مربوطه اعطا می گردد.
البته هستند کشورهایی که به خاطر تعاملات مناسب با یکدیگر، شرط داشتن ویزا برای ورود به کشورشان را حذف کرده اند و تنها با داشتن پاسپورت اجازه ورود به شهروندان کشور مبدا را می دهند. در بین ۱۹۹ کشور جهان، کشوری نیست که شهروندانش بتوانند بدون ویزا به تمامی کشورهای جهان سفر کنند.
ویزا توسط سفارتخانه یا کنسولگری که نمایندگان قانونی دولتها هستند، در قبال ارائه مدارک و پرداخت وجه صادر می گردد. توجه داشته باشید با اینکه صدور و دریافت ویزا به معنای اجازه ورود و یا اقامت در سایر کشورهاست اما افسران مرزی مجوز باطل نمودن ویزا را دارند و در صورت لزوم می توانند از ورود فرد به کشور مورد نظر ممانعت به عمل آورند.
شرایط اخذ ویزا
کشورها از نظر نحوه صدور ویزا و از نظر اهداف مسافرتی و تعداد دفعات اجازه ورود به کشور و نحوه اقدام برای اخذ ویزا و اعتبار آن برای سفر به بیش از یک کشور شرایط متفاوتی با یکدیگر دارند.
بسته به این که پاسپورت شما در کدام کشور صادر شده است ممکن است برای ورود به بعضی از کشورها نیاز به ویزا نداشته باشید بطور مثال به فراخور مراودات کشورها با یکدیگر مانند کشورهای عضو اتحادیه اروپا، می توان بدون داشتن ویزا و تنها با داشتن پاسپورت بین آنها سفر کرد. همچنین با توجه به نوع ویزای درخواستی باید مدارک اعلام شده از طرف سفارت کشور مورد نظر را نیز ارائه داد.
مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزا
از جمله مدارکی که در دریافت انواع ویزا و در اکثر کشور ها مشترک و الزامیست می توان به موارد ذیل اشاره نمود البته با توجه به نوع ویزای درخواستی شما و کشوری که قصد اخذ ویزای آن را دارید به این مدارک افزوده خواهد شد.
- گذرنامه دارای حداقل ۶ ماه اعتبار
- مدارک هویتی شامل شناسنامه و کارت ملی
- تکمیل فرم درخواست ویزا
- مدارک نشان دهند توان مالی (تمکن مالی)
- عکس جدید بدون روتوش
- مدارک شغلی یا تحصیلی
- رزور بلیط برای کشور مقصد (در برخی موارد بلیط قطعی)
- دعوتنامه
- بیمه مسافرتی
- محل اقامت در کشور مقصد
روشهای صدور ویزا
صدور ویزا در کشور های مختلف متفاوت می باشد. بر اساس قوانین کشورها، معمولا با روشهای زذیل میتوان نسبت به دریافت انواع ویزا اقدام نمود:
- مراجعه حضوری به سفارت: درخواست ویزای در برخی از کشورها منوط به مراجعه حضوری به سفارتخانه کشور مورد نظر و ارائه مدارک و انجام مصاحبه می باشد.
- اخذ ویزا از طریق واسطه و وکالت: جهت اخذ ویزای برخی از کشورها میتوان از طریق دادن وکالت به نمایندههای قانونی اقدام نمود.
- اخذ ویزا به صورت آنلاین: اما گاهی می توان کلیه مراحل اخذ ویزا از درخواست تا صدور آن را بهصورت آنلاین پیمود.
- اخذ ویزا در بدو ورود: این نوع از ویزا به محض ورود فرد به کشور مقصد برای متقاضی صادر میگردد.
انواع ویزا
انواع ویزا را می توان از نظر زمان به دو دسته ی ویزای کوتاه مدت و ویزای بلند مدت تقسیم بندی کرد. به طول مثال انواع ویزاهای توریستی یا ویزای نمایشگاهی را می توان در دسته بندی کوتاه مدت و انواع ویزای کاری یا تحصیلی را در دسته بلند مدت در نظر گرفت، زیرا همان طور که می دانید ویزای تحصیلی می تواند تا چندین سال به خاطر ادامه فعالیت های تحصیلی دانشجو بارها تمدید شود.
ویزای شینگن یا ویزای شنگن
ویزای شینگن را می توان معروف ترین نوع ویزا در جهان نامید که با داشتن این ویزا می توانید به بیش از ۲۶ کشور اروپایی سفر کنید، بدون اینکه ویزای کشور مقصد را داشته باشید. البته گرفتن این ویزا شرایط خاص خود را دارد و خیلی هم به سرعت انجام نمی شود.
ویزای توریستی
انواع ویزای توریستی یا همان ویزای گردشگری می تواند به صورت ویزای توریستی گروهی یا انفرادی صادر شود که به مدت زمان حضور در کشور مقصد صادر می شود.
- ویزای توریستی گروهی که بسیار هم رواج دارد، به این صورت است که شما به دفاتر شرکت های گردشگری مراجع کرده و با ارائه مدارک خود و همراهانتان و انتخاب کشور یا کشورهای مورد نظر اقدام به دریافت ویزای توریستی گروهی می کنید.
- ویزای توریستی انفرادی، الزاما به معنای دریافت ویزا برای یک شخص که به آن ویزای سینگل می گویند نیست، بلکه می تواند برای چند نفر از اعضای یک خانواده نیز صادر شود که به آن ویزای مولتی نیز گفته می شود.
- ویزای فرودگاهی (visa on arrival) یکی دیگر از انواع ویزای توریستی است که هنگامی که مسافر به کشور مقصد وارد می شود با پرداخت مبلغی در قالب مهر یا برچسب این ویزا را دریافت می نماید که در آن تاریخ ورود و خروج وی ثبت می گردد.
ویزاهای توریستی عموما کوتاه مدت و برای حضور در مناطق گردشگری مشخصی صادر می گردند لذا شما متقاضیان عزیز می بایست توجه داشته باشید که با داشتن ویزای توریستی نمی توانید به هر منطقه از کشور مورد نظر سرکشی کنید زیرا در پاره ای از مواقع احتمال دستگیری از سوی ماموران محلی به اتهام مواردی چون جاسوسی و یا … زیاد می باشد. از این رو در صورتی که قصد سفر توریستی دارید حتما با گروه های توریستی معتبر همراه باشید و اگر ویزای توریستی انفرادی یا همان ویزای سینگل را گرفته اید و قصد سفر به مناطق خاصی در کشور مقصد دارید، حتما با پلیس محلی هماهنگ باشید و آنها را در جریان بگذارید.
ویزای تحصیلی
ویزای تحصیلی زمانی ارائه می گردد که شما قصد تحصیل در کشوری دیگری دارید و دارایِ پذیرش از یکی از مراکز آموزشی و دانشگاه های این کشور در یکی از مقاطع تحصیلی مانند کارشناسی، کارشناسی ارشد و یا دکترا، کالج های زبان و…. هستید.
ویزای تحصیلی که از پر درخواست ترین انواع ویزا است مدل های متنوعی در کشورهای مختلف جهان دارد که عموما بسیاری از آنها شرایط دریافت شان مانند هم می باشد. شما می توانید برای تحصیل در کلیه مقاطع تحصیلی درخواست ویزا نمایید. مانند:
- ویزای دانش آموزی
- ویزای تحصیلی کارشناسی
- ویزا برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد
- ویزای تحصیلی دکترا
- ویزای پژوهشی تحقیقاتی یا ویزای پست دکترا
ویزای دانشجویی
ویزای دانشجویی ویژه دانشجویانی می باشد که در کشور خود مشغول به تحصیل اند و صرفاً برای شرکت در مسابقات دانشجویی و یا شرکت در همایشهای علمی و موارد مرتبط قصد ورود به کشوری دارند.
ویزای تجاری
ویزای تجاری معمولا برای صاحبان مشاغل صنعتی صادر میگردد. بطور مثال اشخاصی که قصد شرکت در نمایشگاه های دوره ای و همایش های صنعتی بین المللی دارند از این نوع ویزا استفاده می نمایند.
ویزای کاری
ویزا های کاری می توانند بر حسب اپلای فرد در یک شرکت خارجی صورت گیرد که منجر به ارسال دعوت نامه می شود، توجه داشته باشید که دریافت دعوت نامه بسیار دشوار است و در کشورهای مختلف شرایط متفاوتی دارد، لذا نقش وکیل متخصص مهاجرت در تحقق این نوع اپلای مهاجرتی بسیار تاثیر گذار است.
ویزای کاری می تواند ارسال درخواست برای راه اندازی یک کسب و کار در کشور مورد نظر باشد. این نوع ویزا را برخی به عنوان ویزای سرمایه گذاری نیز نام می برند. در این نوع درخواست شما باید توجیحی منطقی برای دریافت ویزا و سپس ادامه روند اجرای طرح در کشور مورد نظر را ارائه دهید.
انواع ویزاهای کاری برای بازه ی سنی بین ۱۸ تا ۴۰ سال صادر می شود. البته همانطور که در مقالات دیگر گفته شد، همیشه موارد خاصی نیز وجود دارد، مانند استخدام مربیان ورزشی بالای ۴۰ سال که بسیار زیاد هم اتفاق می افتد و یا نخبگان علمی و هنرمندان. برای اطلاع از شرایط خاص هر کشور در خصوص صدور ویزای کاری می توانید از مشاوره وکیل مهاجرت گروه وکلای بین المللی لاهه، از طریق راه های ارتباطی مندرج در سایت بهره مند شوید.
ویزای خویشاوندی
ویزای خویشاوندی مانند ویزای تحصیلی موارد متعددی دارد که تنها به نام بردن آنها اکتفا می کنیم زیرا، شرایط هرکدام از انواع ویزای خویشاوندی و مهاجرت از طریق خویشاوندی در کشورها متفاوت است. از مهمترین ویزاهای خویشاوندی می توان به ویزای مهاجرت فرزندان و پیوستن آنها به والدین نام برد.
از دیگر انواع ویزای خویشاوندی می توان ویزای آخرین بازمانده فامیل، ویزا برای اقوام درجه یک مانند همسر و فرزندان و یا برادر و خواهر یا ویزای اقوام درجه دو، فامیل تنهایی که بیمار است و نیاز به رسیدگی دارد و موارد متعدد دیگر که بستگی به شرایط متقاضی و کشور مقصد دارد، اشاره کرد.
ویزای سرمایه گذاری
ویزای سرمایه گذاری از ویزاهای بسیار محدود است که دلایل متفاوتی هم باعث رکود درخواست برای دریافت آن شده است. از عمده ترین دلایل آن می توان به کاهش زیاد قدرت پول ملی در برابر بیشتر کشورهای هدف ایرانیان برای سرمایه گذاری نام برد. دلیل دیگر کاهش درخواست برای ویزای سرمایه گذاری، مسائل تحریم سرمایه گذاران ایرانی در کشورهای دیگر و بلوکه کردن دارایی های آنها می باشد.
ویزای ورزشی
ویزای ورزشی می تواند برای شرکت در تورنمنت ها، مسابقات جهانی و یا شرکت در المپیک، برای ورزشکاران و مربیان، دست اندرکاران حوزه ی ورزش حرفه ای و پزشکان و همراهان تیم ها صادر شود. ویزای ورزشی عموما زمانی کوتاه دارد و قبل از اتمام دارنده ویزا باید به کشور خود باز گردد، واگر در شرایطی غیر مترقبه حادثه ای پزشکی و یا موردی خاص برای دارنده ویزا اتفاق افتد، در این صورت مدت زمان ویزا تمدید می شود.
همچنین ویزای ورزشی می تواند برای شرکت در دوره های آموزشی در حوزه ی ورزش و مربیگری در سطح بین المللی برای متقاضیان صادر شود که مدت آن طولانی تر است.
ویزای زیارتی
ویزای زیارتی بیشتر در کشورهای مسلمان مصداق دارد زیرا عموما کشورهای مسیحی برای ورود مسیحیان برای انجام مراسم عبادی در کلیساها و مراکز مذهبی، به داشتن پاسپورت اکتفا می کنند. بیشترین ویزای زیارتی از طرف عربستان و عراق برای انجام حج و زیارت قبور متبرکه مسلمانان به خصوص کربلای معلی صادر می شود، همچنین اندونزی از دیگر کشورهای مسلمان هم، از صادر کنندگان بیشترین ویزا برای کشورهای همسایه اش می باشد.
ویزای زیارتی به خصوص در روزهای خاص مذهبی بسیار درخواست زیادی دارد، همان طور که می دانید در روزهای نزدیک به مراسم حج و یا اربعین بالاترین تعداد ویزا از سوی سفارت های عربستان و عراق صادر می شود.
البته طی آخرین رایزنی ها بین ایران و عراق، مسافرانی که از طریق خطوط هوایی قصد سفر به عراق دارند نیازی به ویزا ندارند و ویزای عراق در فرودگاه با اعتبار یک ماهه و قابل تمدید برایشان صادر می شود. برای این منظور باید به سامانه سماح مراجعه و ثبت نام کنید.
ویزای سیاسی
این ویزا برای اشخاص سیاسی و دولتی و افراد دیپلماتیک کاربرد دارد. مثلا یکی از اشخاص سیاسی یا دولتی ایران که برای انجام کارهای سیاسی و جلسه های کاربه کشوری سفر می نماید این نوع از ویزا برای وی صادر می گردد.
ویزای مطبوعاتی
ویزای مطبوعاتی جهت خبرنگاران، اصحاب رسانه به منظور انجام امور و فعالیتهای خبری اعطا می گردد. به طور مثال به منظور اعزام خبرنگار از ایران جهت پوشش خبری فلان رویداد بین المللی می توان این نوع ویزا استفاده می گردد.
ویزای مهاجرت
مخصوص افرادی است که به دلایل مختلف مجبور به ترک وطن می باشند. از جمله این دلایل می توان به ازدواج با شخصی که شهروند قانونی کشور مقصد است اشاره نمود.
ویزای بدو ورود (arrival on visa)
ویزای بدو ورود مخصوص کشورهایی است که برای ورود به خاک آنها نیاز به امور اداری خاصی نیست، و مسافر تنها با رسیدن به مرز مقصد و پرداخت عوارض خروجی مربوطه می تواند اجازه ورود به خاک کشور مقصد را دریافت نماید. البته در بعضی از کشورها مأموران مرزی یک سری مدارک را از متقاضی ورود درخواست می نمایند.
ویزای الکترونیکی (E-VISA)
در ویزای الکترونیکی هیچ گونه برچسبی یا مهری در گذرنامه مسافر درج نمی گردد و تنها از روی شماره گذرنامه فرد، برای وی صادر میشود.
ویزای ترانزیت
در ویزای ترانزیت معمولا به فرد تنها اجازه تردد در محوطه ی فرودگاه آن هم برای مدت کوتاه چند ساعته می هد. بطور مثال مسافری قصد دارد به کشور چین سفر کند و پروازش نیز مستقیم نیست و در این بین باید مدّتی در فرودگاه قطر حضور داشته باشد تا خط پروازی اش را تغییر دهد برای این کار باید ویزای ترانزیت دریافت شود.
ویزای نمایشگاهی
ویزای نمایشگاهی برای کسانیست که قصد شرکت در نمایشگاه های بین المللی را دارند. کم نیستند نمایشگاه هایی که در زمینه گوناگون هر ساله در کشوره های مختلف برگزار می گردند و طرفداران خاص خودشان را نیز دارند. اگر تمایل به شرکت در این نمایشگاه ها دارید می توانید از این نوع ویزا استفاده نمایید.
ویزای هنری
ویزای هنری جهت بازیگران و نقّاشان و موسیقیدانها و … که باید برای شرکت در همایشهای فرهنگی-هنری، گالریها، فستیوالهای سالانه، همکاری با سازمان های خارجی و… در کشور مورد نظر حضور بهم رسانند، صادر می گردد.
ویزای پزشکی
ویزای پزشکی مختص بیمارانی می باشد که برای روند درمان خود قصد مراجعه به منظور درمان در خارج از کشور را دارند. این افراد می توانند با ارسال مدارک پزشکی خود به مراکز درمانی کشور مقصد جهت اخذ پذیرش و درخواست ویزای پزشکی از سفارت کشور مورد نظر، ویزای پزشکی دریافت نمایند.
ویزای کنفرانس
ویزای کنفرانس معمولا برای استفاده پزشکان، اساتید دانشگاه، دانشجویان و شخصیت های علمی- فرهنگی که در کنفرانس ها و سمینارهای بین المللی شرکت می نمایند و یا خود شخص برگزار کننده کنفرانس در کشور دیگر صادر می گردد.
رتبه پاسپورت ایران
طبق ارزیابی سایت پاسپورت ایندکس در سال ۲۰۲۱ اعتبار گذرنامه کشورهای مختلف جهان، ایران از بین ۱۹۹ کشو رتبه ۱۹۲ را دارد و امارات، آلمان، فنلاند، ایتالیا به ترتیب رتبه ۱ تا ۴ اعتبار پاسپورت را دارا می باشند.
مسافرانی که بدون ویزا می توانند به ایران سفر کنند
مسافران این کشورها بدون ویزا و فقط با پاسپورت معتبر از کشور خود اجازه ورود به ایران را دارند. نکته: گذرنامه مسافری که قصد ورود به ایران را دارد نباید دارای مهر تمبر از اسرائیل باشد.
ساکنان این کشورها برای ورود به ایران به ویزا نیازی ندارند:
- ارمنستان (۹۰ روز)
- آذربایجان (۳۰ روز)
- بولیوی (۳۰ روز)
- مصر (۲۰ روز)
- جورجیا (۴۵ روز)
- لبنان (۳۰ روز)
- مالزی (۱۵ روز)
- صربستان (۳۰ روز)
- ترکیه (۹۰ روز)
- ونزوئلا (۱۵ روز)
ایرانی ها بدون ویزا به کدام کشور های می توانند سفر کنند؟
ایران های بدون ویزا تنها می توانند به تعداد انگشت شماری از کشورها سفر نمایند که این کشورها عبارتند از:
- ارمنستان: بدون ویزا با اعتبار ۹۰ روز
- عراق: بدون ویزا با اعتبار ۳۰ روز
- مالزی: بدون ویزا با اعتبار ۱۴ روز
- قزاقستان: بدون ویزا با اعتبار ۱۴ روز
- ترکیه: بدون ویزا با اعتبار ۹۰ روز
- گرجستان: بدون ویزا با اعتبار ۴۵ روز
- دومینیکا: بدون ویزا با اعتبار ۲۱ روز
- هائیتی: بدون ویزا با اعتبار ۹۰ روز
- ونزوئلا: بدون ویزا با اعتبار ۱۵ روز
ایرانی ها با ویزای فرودگاهی به کدام کشور ها می توانند سفر کنند؟
کشورهایی که در سال ۲۰۲۱ ورود به آنها برای ایرانیان با ویزای فرودگاهی امکانپذیر است عبارتند از: لبنان، مالدیو، عمان، قطر، تیمور شرقی، بولیوی، کیپ ورد، مجمعالجزایر قمر، گینه بیسائو، ماداگاسکار، موریتانی، موزامبیک، رواندا، سنگال، سیشل، سیرالئون، سومالی، توگو، زیمباوه، ساموا، پالائو وتووالو از جمله کشورهای نیازمند ویزای فرودگاهی برای ایرانیان می باشند.
وکیل برای اخذ ویزا
انواع ویزا را در این مطلب به اختصار بیان کردیم، ویزاها می تواند به فراخور نیاز یا کشورهای مختلف، اسامی و شرایط متفاوتی داشته باشد، لذا بهترین تصمیم برای دریافت ویزا برای هرگونه سفر خارجی و یا مهاجرت، مشاوره با وکیل مهاجرت در سطح بین المللی می باشد. وکیل متخصص در حوزه مهاجرت با بررسی شرایط و مدارک، کشور مقصد، شناخت انواع ویزا و موضوع مهاجرت و… بهترین راهکار را ارائه می دهد
وکلای متخصص ما در امور مهاجرت آماده ارائه خدمات مشاوره جهت اخذ ویزا، رفع ریفیوزی و ریجکتی ویزا و سایر خدمات مربوطه به شما عزیزان می باشند.
سوالات متداول
ویزای شینگن یا شنگن یکی از پرطرفدارترین و بهترین نوع ویزا در دنیاست.
خیر؛ پاسپورت مدرک شناسایی شما جهت خارج شدن از کشور خود به کشور دیگر است و برای اخذ ویزا باید حتما پاسپورت داشته باشید.
با توجه به قوانین کشور مقصد معمولا توسط کنسولگری یا سفارتخانه کشور مورد نظر، اقدام به صدور ویزا می نماید و برای تهیه ویزا باید از طریق کنسولگری اقدام کنید.
بله این موضوع امکان پذیر است و سفارت یا مامورین رسیدگی به درخواست ویزای شما در کشور مقصد می توانند درخواست ویزای شما را رد کنند.
تمدید ویزا بستگی به نوع آن دارد و باید قبل از انقضاء آن برای تمدید اقدام کرد البته مراحل سخت و پیچیده ای دارد.